Kde jsou ti lidé v ulicích, profesorko Dvořáková? naznačuje novinář

04.10.2012 9:47

Prezident Václav Klaus již dlouho stojí v čele skupiny lidí, kteří tvrdí, že se Česku nedaří. Tvrdí to i levice, odbory a čas od času i představitelé vlády. Je snazší na situaci nadávat, než se pokusit o změnu. Komentátor Petr Honzejk k tomu ve čtvrtečních Hospodářských novinách (HN) poznamenává, že žádná skutečná celoplošná krize Česko netrápí. Chybí nám však vize budoucnosti.

Kde jsou ti lidé v ulicích, profesorko Dvořáková? naznačuje novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Ve srovnání s Maďarskem, Španělskem, Portugalskem či Itálií, o Řecku ani nemluvě, se lidé v Česku mají dobře. Komentátor Petr Honzejk na jedné straně sice připouští, že existují lidé, kteří mají problémy a není dobře, když je stát považuje za povaleče a krátí jim dávky, ale v celkovém pohledu těchto lidí není nijak mnoho.

Skeptická Dvořáková a křiklouni

Stačí se podívat na to, že reálné mzdy neklesají, nezaměstnanost neroste už třetí rok po sobě, inflace je snesitelná a důchody se pravidelně valorizují. Takoví Španělé si o něčem podobném mohou nechat jen zdát. Odbory sice proti vládě brojí a poslední velká akce v květnu se jim povedla, ale v loňském roce zkusily něco podobného a tehdy pohořely. Lidé jeli do práce na kole a vzali to jako ozdravný krok pro sebe sama.

„Jistě se vždy najde dost "expertů" jako politoložka Dvořáková, kteří na požádání v televizním vstupu ohlásí, že přichází "horký" podzim (zima, jaro, léto), a že lidé už co nevidět vyjdou do ulic, ale nějak se nic neděje," připomíná Honzejk.

Na sociální síti Facebook se sice objevují lidé, kteří nadávají, ale ti chtějí především získat pozornost ostatních občanů. Jistou výjimku představují třeba problémy na Šluknovsku, ale i tam je dnes situace o poznání klidnější, než byla v loňském roce. A nová ohniska se neobjevují.

Existují jen mimořádně špatní politici

To, co občanům Česka chybí, je nějaká vize směřování společnosti. "Naše objektivní situace je ve srovnání s jinými zeměmi extrémně dobrá, politici nemusejí řešit žádný skutečný problém. Stačilo by, aby lidem dali naději a ukázali, kudy dál. ... Pokud by ústavní činitelé chtěli přestat fňukat a začít něco dělat, mají právě jedinečnou možnost. ... Blbá nálada, ani mimořádně špatná situace neexistují, existují jen mimořádně špatní politici" píše komentátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…