Keller: Okamuro, Babiši, necpěte se dopředu. Tady trpí střední vrstva

03.12.2011 6:01

Sociolog Jan Keller nevidí důvod, proč by Tomio Okamura či Alexej Babiš měli mít větší právo "cpát se" do politiky. Podle jeho názoru je jejich daně na rozdíl od středních vrstev neožebračují tak, že jim zbývá jen na život z měsíce na měsíc. Kam spěje celosvětový marasmus způsobený krizí, to si netroufá Keller odhadnout. Války se ale nebojí, to jen ti, co si zvykli na vysoké zisky, přišli na způsob, jak vytáhnout další peníze z úspor domácností.

Keller: Okamuro, Babiši, necpěte se dopředu. Tady trpí střední vrstva
Foto: archiv JK
Popisek: Jan Keller

Tomio Okamura přiznává ve svém aktuálním blogu, že se ho denně ptají novináři i lidé na ulici na to, co říká na Babiše. „Pana Babiše blíže neznám, ale je mi celkem jasné, co může sledovat a chtít člověk v jeho postavení - bezesporu v prvé řadě chce, aby mohl pracovat bez závislosti na tom, koho je třeba podmáznout," uvádí Okamura.

Okamuro, obyčejní lidé odevzdávají státu více než ty

Firmy Andreje Babiše odvádí asi 600 milionů korun na daních, konstatuje ve svém blogu Okamura a dodává: „Bezesporu ho proto musí štvát, když se tak velké peníze rozkradou nebo vyhodí za zbytečné pseudoprojekty." Dodejme, že Babiš se netají politickými ambicemi a ani Okamura nevylučuje, že do politiky vstoupí.

Související: Okamura o Babišovi: Platí daně, ať kritizuje. Nemocný Babiš: Fandím mu


Jan Keller ale nevidí důvod, proč by Okamurovi či Babišovi ambice měly být přednostní. „Pan Okamura se opět plete, protože běžný člověk, který neodevzdává stovky milionů do státní kasy, tedy člověk ze střední vrstvy, odevzdává do společné kasy citelnější částku, vzhledem ke své životní úrovni, než pan Okamura či Babiš. To znamená, že běžný příslušník střední vrstvy by měl mít větší právo mluvit do politiky než pan Okamura," uvádí pro ParlamentníListy.cz Keller.

Netlačte se dopředu, vám stát ulevuje

„Pan Okamura ať se necpe nikam dopředu, protože dnešní nastavení daní se na životní úrovni běžného člověka podepisuje více, než na životní úrovni pana Okamury. Já kdybych měl miliardy, tak mi nevadí, že dvě tři miliardy odevzdám, pokud mi na běžné výdaje domácnosti zůstane alespoň jedna miliarda," říká Keller ironicky.

Ale jestliže mi jako příslušníkovi střední vrstvy zbude jen tolik, abych jakž takž vyšel z jednoho měsíce na druhý a zbytek odevzdám na daních, protože beru tak málo, že se mě žádné zastropování pojistného na rozdíl od pana Okamury či Babiše netýká, pak si myslím, že opravdu ti dva nemají žádný důvod, aby se předbíhali," konstatoval dále pro redakci Keller.


Schwarzenberg? Nebýt politik, je dokonalý
 

V tomto týdnu rovněž vyšly průzkumy, podle nichž je nejoblíbenějším politikem Karel Schwarzenberg. Keller to považuje za logické. „To je poměrně jednoduché. Lidi politikům zazlívají dvě věci: Za prvé, že to tady vedou „cu grunt", že zkrátka vládnou špatně. Že mnoho ministrů vůbec nemělo kontakt s tou branží, kterou teď zrovna vedou. A za druhé, že tolerují rozkrádání. O některých si dokonce přímo myslí, že se na tom rozkrádání přímo podíleli nebo podílí," myslí si Keller.

Podle něj má Karel Schwarzenberg v obou případech alibi. „On je tuším nejbohatším občanem Rakouska, to znamená, že nemá potřebu si tady přikrádat. A na druhou stranu, každému je jasné, že tu neřídí nic, co by se podepisovalo na životní úrovni. Čili on má alibi i v tom, že by mohl něco pokazit, protože kdo nic nedělá, nic nezkazí. Shrnuto, on nemusí krást a na druhou stranu v podstatě za nic nezodpovídá," detekuje pro ParlamentníListy.cz sociolog.

Další světová válka? Asi ne

„Proto si myslím, že v té anketě vyhrál. A za sebe můžu říct, nakolik je to dáno věkem, ale mně osobně je docela sympatický. Na rozdíl od naprosté většiny ministrů této vlády, tak proti Karlu Schwarzenbergovi osobně nic nemám a dokonce si myslím, že kdyby nebyl ministr a kdyby nebyl v české politice, tak by to byl dokonalý člověk," dodal Keller.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz Keller uvedl, že nevidí naši ani světovou budoucnost růžově, na druhou stranu války se neobává. „Mám pocit, že to tady špatně skončí už jen s ohledem na to, co se děje ve světě. Lidé pořád říkají, že to skončí válkou, ale já tomu nevěřím. Protože podobné problémy se válkou řešily v době, kdy se dalo zbavit lidí, protože na bojiště jich proti sobě nastupovaly miliony," zamýšlí se Keller.

„Teď, když už máme jen výkonné zbraně a komanda zabijáků, tak si myslím, že se naštěstí tohle selhání bankovního sektoru a selhání vlád válkou vyřešit nedá. Je tedy otázka, jestli ty vlády už dnes nejsou natolik hloupé, že si to nejsou schopny uvědomit," ponechal Keller stín pochybnosti.

Krize? Možná způsob, jak nás připravit o další peníze

Podle něj je nicméně dnešní krize dost možná vyvolána úmyslně. „Řekl bych, že se tady propojily finanční kruhy, které se snaží dostat pro sebe maximum. Ony si ze společnosti udělaly stroj na vydělávání peněz pro zlomek procenta superbohatých lidí. To ale nemůže fungovat do nekonečna, protože ta společnost už je vyšťavená," vysvětluje sociolog.

„Na druhou stranu jeden významný francouzský ekonom nedávno publikoval článek, kde píše, že evropské domácnosti, mají mnohonásobně vyšší úspory, než jsou dluhy všech států v Evropě. A já si myslím, že bankovní sektor teď zkrátka chce sáhnout po úsporách domácností a udělá se to tak, že státy řeknou: My už nemáme na provozování vůbec ničeho a vy domácnosti máte úspory, tak všechno, co jsme dosud provozovaly v rámci veřejného sektoru, tak to si plaťte vy, protože my už se nemůže zadlužit více," dává pro ParlamentníListy.cz Keller k debatě svou teorii.

Nenadávejte. Radší to vysvětlete

„Je to samozřejmě velmi komplikované. Ale intuitivně cítím, že ti, kteří jsou zvyklí mít zisky a brát obrovské peníze, už vyčenichali, že poslední velké peníze jsou v úsporách domácností. A teď se budou snažit hrát to tak, aby si úspory domácností přihráli na svůj vlastní účet," dokreslil Keller.

Sám přiznává, že jde o diletantské vysvětlení: „Ale bohužel, všichni ekonomové jsou chytří, když se nic neděje, ale teď žádný z nich nevystoupil a srozumitelně nevysvětlil, co se tady vlastně děje. Tak to musí suplovat sociolog, i když bohužel riskuji, že od pár čtenářů, jen to v ParlamentníchListech.cz vyjde, schytám sprosté nadávky, ať se nemotám do věcí, kterým nerozumím. Tak bych dopředu chtěl čtenáře poprosit, ať mi nenadávají, ale ať to vysvětlí sami, když jsou tak chytří," uzavřel Keller.

  • Více odborných názorů profesora Jana Kellera ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…