Klaus včera jedl chléb, zpražil knížete a pozdravil se s Topolánkem

29.10.2012 6:17

REPORTÁŽ Letos se naposledy v prezidentském období Václava Klause konala slavnostní recepce u příležitosti státního svátku 28. října ve Španělském sále Pražského hradu.

Klaus včera jedl chléb, zpražil knížete a pozdravil se s Topolánkem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Václav Klaus na Pražském hradě během recepce následující po předávání státních vyznamenání 28. října 2012

Ti, kteří nebyli přímo ve Vladislavském sále, kde Klaus pronesl tradiční projev a vyznamenal významné české osobnosti, sledovali projev na obrazovce ve Španělském sále, kde již bylo v tuto chvíli poměrně dost narváno. Po skončení oficiálního ceremoniálu se další hosté přemístili z Vladislavského sálu právě do Španělského sálu, kde probíhal společenský večer a raut.

Chvíli po deváté uvítal Klaus hosty krátkým proslovem. Vedle něho si na malé pódium stoupli předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS a předseda senátu Milan Štěch z ČSSD. Prezidentovi vadilo, že někteří ústavní činitelé oslavu státního svátku – výročí obnovy samostatnosti českého státu – vynechali. Tím patrně mínil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který na Hrad opět 28. října nedorazil.

Škoda, že někteří politici si neváží 28. října, zlobil se Klaus

„Uvědomuji si, že to je poslední 28. říjen, kdy jsem tu s vámi jako prezident. Vážím si toho, že jsem tu před vámi mohl stát. Jsem rád, že jste přišli, protože vím, kolik významných ústavních činitelů řeklo, že nevidí moc důvodů pro to, aby přišli slavit 28. říjen sem na Pražský hrad. Tak nás to trochu zamrzelo, ale vy jste přišli a toho si samozřejmě nesmírně vážíme. Jsem rád, že rozumíte významu tohoto svátku a že na něj nezapomínáte. Když tu vidím ty mladší i ty nejmladší generace, tak věřím, že se na to nebude zapomínat a že se to za dvacet, třicet a když tu vidím některé tak i za sedmdesát let slavit bude i nadále,“ řekl Klaus.

„Jsem rád, že jste tady a že dáváme jasný signál, že jde o významný svátek. Dovolte, vy co máte skleničky... Kdo se snažil, tak skleničku má. Kdo se nesnažil, tak se k ní dostane snad později,“ vtipkoval Klaus. „Takže mi dovolte, abych připil na ten náš velký svátek, na 94. výročí zrodu našeho moderního státu,“ dodal Klaus a vyzval k už volné, neoficiální zábavě a rozhovorům.

Hradní dobroty

A pak vskutku došlo na volnou zábavu. K pití bylo české víno, červené i bílé, i české pivo. Dále nealkoholické nápoje jako kola, džus a voda. Ze studené kuchyně byl k snědku bramborový salát, řízky,  paštiky, rolády, sýry a různé sladkosti včetně fondue s ovocem a čokoládou.  Cukráři z Asociace českých kuchařů a cukrářů vytvořili stejně jako vloni speciální vlastenecký dort s českým státním znakem a vlaječkami.

Z teplé kuchyně si návštěvníci mohli pochutnat třeba na guláši, kachně s knedlíkem a se zelím či kuřecích kouscích ve smetanové omáčce. Prezident Klaus je milovníkem českého chleba, tak si na krajíc namazal pomazánku.

Topolánek s Klausem   

Došlo i k volné konverzaci, kdy ze stovek hostů vznikaly různé krátkodobé hloučky a debatní kroužky. Již před společenským večerem bylo vidět, jak spolu v družném hovoru kráčí do Vladislavského sálu ministr financí Miroslav Kalousek a expremiér Mirek Topolánek.

Možná, že došlo ze strany Mirka Topolánka k „usmiřovačce“, a tak šel pozdravit prezidenta společně se svou chotí Lucií Talmanovou, na kterou se Klaus usmíval. Tomu, že Topolánek zakopával staré válečné sekery, nasvědčovalo i to, že se bavil s bývalou místopředsedkyní a exmanažerkou ODS Libuší Benešovou a zpěvákem Ondřejem Hejmou.  

Konverzační skupinky

Prezident Klaus se zase například pozdravil s kardinálem Dominikem Dukou. A do Španělského sálu dorazil i expremiér ČSSD Stanislav Gross, který se zase přátelsky bavil s poslancem KSČM Jiřím Dolejšem.

Další dočasný hlouček vytvořili i poslanec Vít Bárta, prezidentův vicekancléř Petr Hájek a děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Takových skupinek se ale samozřejmě ve Španělském sále a dalších přilehlých prostorách tvořilo nepočítaně.

Na akci mimo jiné nechyběli ani Jana Bobošíková se svou dcerou, která zdědila půvaby po mamince, Michal Semín a jeho přátele z konzervativní Akce D.O.S.T., „rebelové“ z ODS Radim Fiala a Ivan Fuksa, či odvolaný exprezident policie Petr Lessy. 

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…