Kníže prý senilně blábolí. Politici o korupci a trafikách pro poslance ODS

21.12.2012 7:38

ANKETA Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro LN poprvé oficiálně připustil, že vláda uchystala „trafiky“ pro tři rebely z ODS za to, že odešli ze sněmovny a nehlasovali proti zvýšení daní v rámci daňového balíčku. Politici opozice to ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz odsoudili jako politickou korupci, politici koaličních stran většinou mlčí.

Kníže prý senilně blábolí. Politici o korupci a trafikách pro poslance ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Přiznal též, že pro něj bylo velmi obtížné to skousnout. „Tahle ropucha mi za aktivní život v politice dělala asi největší těžkosti,“ připouští. Zdůrazňuje však, že uspokojením rebelů bylo zabráněno daleko větším škodám pro stát.

Dokonce mluví o tom, že se ze strany „rebelů“ ODS jednalo o vydírání. „Bylo to prachsprosté vydírání, co si budeme povídat. Ale v politice člověk někdy podléhá vydírání,“ krčí rameny ministr zahraničí. Navíc ve vyjádření pro LN přiznává, že na „umístěnkách“ pro neposlušné ódéesáky se podílel jeho první místopředseda v TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek. Právě jeho ministerstvo totiž vykonává akcionářská práva státu.

Nechutné adorování Schwarzenberga tiskem

Opoziční poslanci „trafiky“ tvrdě odsoudili s tím, že se tak vláda otevřeně přiznala, že praktikuje korupci. „Četl jsem ten rozhovor. Je to jen další příklad amorálnosti této vlády a ministra Schwarzenberga. Jednou je potřeba ve vyšším zájmu sestavit vládu, která se neudrží bez podpory dvou zkorumpovaných poslanců. Když to nestačí, nakoupí se jiný poslanec a vydíráním se tento dnes pravomocně odsouzený poslanec přiměje k podpoře vlády,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

„Další je kauza místopředsedy vlády Čunka, kterou právě Schwarzenberg po zjevné justiční manipulaci přikryl. Dále jsme zaznamenali nedávné senilní blábolení tohoto člověka o tom, že 10 procent z veřejných zakázek je běžná praxe. Přes to všechno vidíme ještě to nechutné adorování Schwarzenberga tiskem, jak to dnes předvedly Lidové noviny a Hospodářské noviny. Metody práce Schwarzenberga a spol. je třeba odsoudit, a ne s pochopením a úsměvem tolerovat jako roztomilé šibalství,“ zlobil se Paroubek.

Měla by to vyšetřit policie

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna schválením daňového balíčku naopak společnosti škoda vznikla. „Nesmyslné zvýšení DPH brzdí ekonomiku. Navíc došlo k politické korupci v přímém přenosu – nabídnutí výhod za státní peníze pro prosazení věci v zájmu skupinky koaličních stran. A ještě se k tomu pachatelé korupce veřejně přiznávají. Politickou korupci by měla vyšetřit policie a následovat by měl soudní proces,“ míní John.  

„Já o žádných ´umístěnkách´nic nevím. Neumím to vůbec komentovat,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Z ODS pak již prakticky nikdo nereagoval, ačkoli redakce požádala o vyjádření například místopředsedy ODS Martina Kubu, Tomáše Chalupu a Pavla Blažka či předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu.

„Nejsem členem dolní komory, proto jsem se ani nemohla zúčastnit údajných jednání či vyjednávání, o kterých se hovoří. Navíc zásadně nekomentuji informace, které mám jen z jedné strany, nebo dokonce ty, o kterých vím jen z médií,“ uvedla senátorka ODS Daniela Filipiová.

Věc ostře odsoudil jen europoslanec ODS Hynek Fajmon, který byl důrazným odpůrcem zvyšování daní a církevních restitucí. „Pan Schwarzenberg přiznal, že pro prosazení nesmyslných církevních restitucí a zcela zbytečného zvýšení daní byl ochoten společně s panem Kalouskem udělat cokoli. K tomu není třeba dalšího komentáře," řekl redakci.

„Co tomu mám říkat? Snad jen, že když stál svět na nohách, a ne na hlavě, tak se odměňovala loajalita, a ne neloajalita," reagoval poslanec ODS Aleš Rádl.

Provalilo se to, o čem se už nahlas mluvilo

Z TOP 09 na Schwarzenbergovo doznání nereagoval vůbec nikdo, ačkoli jsme oslovili kupříkladu místopředsedy strany Pavola Lukšu a Helenu Langšádlovou, či předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petra Gazdíka a místopředsedu klubu Jana Husáka i další.

První místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová uvedla, že prohlášení Karla Schwarzenberga četla. „Vzhledem k tomu, že s takovýmto postupem jsem nebyla seznámena, nevím o tom nic bližšího. Můj postoj je ale naprosto jasný: nikdy bych takovou věc pro nikoho nezařizovala, ani bych ji nenabídla vzhledem k tomu, že se dá hodnotit jako určitá forma úplatku. S takovým postupem zásadně nesouhlasím,“ řekla ParlamentnímListům.cz Navrátilová.

„Provalilo se to, o čem se už nahlas mluvilo. A tak se jen oficiálně zveřejnilo, na čem je postavená politika v ČR. Na kšeftech, penězích, korupci a mafiánském prostředí. Koupit se dá prostě všechno. I zákony,“ reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Tato vláda se dopouští kolektivní vlastizrady

Sociální demokraté vládní praxi také odsuzují. „Domnívám se, že se pánové Nečas a Kalousek dopustili ´korupce´. Je to neuvěřitelné, ale tato vláda se dopouští kolektivní vlastizrady. Rozhodnutí poslanců vládní koalice lze považovat za neplatná, protože stojí na politické korupci. Doufám, že následné vlády nebudou respektovat zákon o církevních restitucích,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Vláda, která se tak ráda označuje za vládu ´boje proti korupci´, tím jen zase ukazuje, že žádná korupce a švindl jí není cizí, neboť účel světí prostředky. K tomu již nelze nic dodat,“ říká poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Podle senátora Severočechů.cz Jaroslava Doubravy by se celá věc měla považovat za nabídku a přijetí úplatku. „Slyšel jsem dokonce, že k plným korýtkům, které jim byly zajištěny, byly nadrobeny i desítky milionů korun. Myslím, že věc už měla šetřit policie a všichni, v čele s Miroslavem Kalouskem, by měli čekat na verdikt soudu spolu s Davidem Rathem. Ten by ale asi o takovou společnost nestál. I jemu by z toho bylo stejně jako mně a řadě dalších na zvracení. Jak dlouho si to vše ještě necháme líbit?" zlobí se senátor.

„Já jsem jen prostý občan. V předmětné době mě poslanci Tluchoř a Fuksa ve veřejných vystoupeních ujišťovali, že jim šlo vždy jen a jen o nízké daně. Vyjádření pana ministra Schwarzenberga nese jistý rozměr ostrovtipu, jen si nejsem jist, zda autor plně doceňuje kontrast s faktickým zvýšením daní a poklesu reálných mezd. Nemyslím si, že by lidé přišli o iluze, však právě,“ míní poslanec Michal Doktor.

Češi nejsou takoví gauneři, aby měli takovou vládu

„Jedná se o jasnou korupci vznešeně maskovanou veřejným zájmem. Ti samí kmotři přitom dělali korupčníka z Bárty, když půjčoval svoje peníze. Vládu mohu pochválit pouze za to, že se již nechlubí bojem s korupcí,“ uvedl člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Podle názoru poslance ČSSD Jiřího Koskuby, kdo o handlu trafiky za složení mandátů netušil, by měl povinně absolvovat psychotesty a poté by měl být doživotně zbaven nejen volebního práva. „Stejně jako ten, kdo uvěřil, že TOP 09 pana Kalouska něco změní. Snad to, že ve skutečnosti vládne a ovládá on. Není asi pravda, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Takoví gauneři zase Češi nejsou. A tak přeju hezké Vánoce všem slušným a poctivým lidem,“ dodal poslanec.

„Všichni to dobře víme, takže tomu neříkám vlastně nic,“ řekl rezignovaně poslanec Pavel Bém.

„Už i kníže jen přihlíží korupci. Prodávat mandát, nebo jej kupovat v přímém přenosu, to tu ještě nebylo,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Vážím si upřímnosti a slušnosti pana Schwarzenberga. Jenom to dokazuje, o čem naše politika je. Jenom o prachách. Jenom bych chtěl vědět, co horšího by mohlo být? Také to potvrzuje moje přesvědčení, že likvidace Věcí veřejných měla svůj scénář – dva puče, které taky nebyly zadarmo. Včetně trafik na potřebných místech,“ říká člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?

Poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se před časem vzdali poslaneckých mandátů a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku, proti kterému předtím protestovali. Již při jejich odchodu se spekulovalo, co za svou loajalitu dostanou a postupně se tato otázka začínala vyjasňovat. Fuksa by podle spekulací médií měl skončit na manažerské pozici v ČSA, Tluchoř v ČEZ a Šnajdr v Českých drahách.

Na druhou stranu však prý nelze podle předsedy TOP 09 zpochybnit kvality dosazených exposlanců, které jejich jmenování do značné míry ospravedlňují. „Fuksa kdysi působil na Ministerstvu financí, a nebyl nejhorší. V ekonomice je zkušený, na rozdíl od toho generála, který přivedl ČSA na mizinu,“ myslí si Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…