Komentátor LN vyčítá knížeti hloupý výrok, špatnou kampaň a bojí se nejhoršího

22.01.2013 9:04

Ke konci kampaně prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09) už vůbec nejde o kult exotického šlechtice, ale o to, aby se prezidentem nestal nejhorší premiér v české novodobé historii. Kníže a celý jeho tým by tak měl podle komentátora Lidových novin Daniela Kaisera spustit negativní kampaň vůči Miloši Zemanovi. O kvalitě dosavadní "knížecí" kampaně má Kaiser vážné pochybnosti.

Komentátor LN vyčítá knížeti hloupý výrok, špatnou kampaň a bojí se nejhoršího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Schwarzenbergův tým by měl podle komentátora LN Daniela Kaisera přestat s dosavadním stylem velebení knížepána. Strategie se totiž již vyčerpala a začíná být spíše kontraproduktivní.

Kulturkampf

Kaiser tvrdí, že v táboře knížete by se nemělo zapomenout na vlastní příspěvek k tomu, že prezidentská kampaň ve druhém kole degenerovala v „kulturkampf“ typu: Bohužel, volby vyhrál Zeman. Podlehli jsme jeho podpásové kampani s přispěním rodiny Klausovy, kampani, která kandidáta vykreslila jako poloněmce, zdegenerovaného šlechtice s fašistickým rodokmenem.

Kaiser v komentáři LN míní, že Schwarzenbergova televizní úvaha o Edvardu Benešovi před Mezinárodním soudním tribunálem v Haagu, která ostřelování z národoveckých pozic začala, je nejen nepopulární, ale i hloupá. Naši liberálové se podle autora článku diví, jak mohou jejich přízemnější spoluobčany Benešovy dekrety vzrušovat šedesát let poté.

„Nepřispěla k tomu náhodou i obsesivnost, s jakou jim špatné zacházení našich předků s českými Němci uplynulých dvacet roků předhazovali, až vznikal dojem, že jestli někdo zavinil konec dávného soužití obou etnik v českých zemí, byli to bolestínští Češi se svou přepjatou reakcí na protektorát?“ ptá se Kaiser.

Pokud lidem vnucujeme, že mají volit konkrétního politika už pro historii jeho rodu, proto, že ztělesňuje odkaz svých předků, nemůžeme se divit, když někoho přestanou bavit jen ty hezké věci. Kasier má na mysli fašistickou epizodu z mládí Schwarzenbergova otce. Ta je podle něj nepopiratelná, i kdyby nám mediální mainstream stále opakoval, že Vlajka za první republiky nebyla antisemitská organizace, ale klub čtenářů básníka Dyka.

Na Zemana přes Klause

„Teprve po podpásovkách o tchánovi z SA přichází Schwarzenbergův tábor na to, že kandidáty je třeba hodnotit ne podle toho, komu se narodili, ale jací jsou. No to to trvalo,“ míní komentátor.

Zeman svůj souboj s knížetem zařazuje do střetu patricijů s plebejci. Hlásit se k patricijovi podle Kaisera budou zpravidla plebejci, kteří svou vlastní třídu považují za bandu hlupáků, od nichž je třeba udržovat odstup, k čemuž tak hezky poslouží právě odraz záře urozeného člověka.

Kaiser připomíná i páteční debatu na Primě, kdy kníže nadhodil podíl Zemanovy vlády na vytunelování Mostecké uhelné. Ukázalo se totiž především to, že Schwarzenberg nemá nastudovanou materii. A při tiskové konferenci v neděli, kde kníže atakoval opoziční smlouvu, se podle komentátora ukázalo, že i na Zemana umí zaútočit jen přes Klause. „Z jeho kampaně promlouvají naučené reflexy, kterým se daří v jeho oblíbené Mlýnské kavárně, jimiž ale tak akorát odradí řadu voličů ODS,“ dodává Kaiser v LN s tím, že je čas, aby Schwarzenberg začal konkrétněji a přesněji útočit na Zemanovu minulost.

Celkový závěr týmu Schwarzenberga pro poslední dny kampaně by tedy měl být jasný: přestat se stylem velebení knížepána.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…