Komentátor Štěpánek: Je to síla, banda soc-bolševiků vykřikuje, že demokracie vypadá jinak

17.11.2012 17:50

Během sobotní protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí zazněla i velmi silná slova. O mnohá z nich se postaral odborový předák Jaroslav Zavadil. Pravicovým politikům se to vůbec nelíbí. Padly komentáře o zneužití Listopadu 89 i „kreténech“.

Komentátor Štěpánek: Je to síla, banda soc-bolševiků vykřikuje, že demokracie vypadá jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

„Jestli někdo z nich cítí odpovědnost, tak jen ke svým peněženkám, ale ne k občanům,“ kritizoval Zavadil vládní politiky. Vykládají prý, že nedokázali vysvětlit reformy. "Co na tom chtějí vysvětlovat, ty reformy se vysvětlit nedají. Ty reformy jsou prostě špatné,“ burácel šéf odborů k tisícovkám protestujících na Václavském náměstí.

Pokud si prý podle něho někdo myslí, že se lidem žije dobře, nemá určitě pravdu. „Dobře se žije jen lidem, kteří na těch podvodech vyprali velké peníze. Vláda by neměla odcházet, ale měla by utíkat. Ale oni nevědí, jaký je hněv lidí. Oni nikdy nestáli na úřadech práce. Je třeba, aby konečně nastala demokracie a aby zákony, které se připravují, byly pro lidi,“ pokračovat ve filipice.

Odbory nabízejí jen destrukci

Místopředseda Senátu za ODS a kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka nad tím nesouhlasně kroutí hlavou. V komentáři pro ParlamentníListy.cz pak upozorňuje, že řečníci zapomněli na jednu důležitou věc.

„Odboráři právě proto, že je demokracie, mohou vykřikovat hesla, která vykřikují. Já mohu říct, že toto bylo v daném okamžiku malinko zneužití data 17. listopadu. Že jim neberu jejich názor, to je pravda, ale oni pouze provádějí destrukci a nepřinášejí absolutně nic pozitivního. Naše země v této chvíli potřebuje spíše uklidnit, než rozbouřit,“ uvedl.

Sobotkův stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba již v sobotu odpoledne v ČT vyjádřil mínění, že odborářští bossové velmi často končí ve vysokých politických funkcích a takovými projevy se spíše chtějí zalíbit svým potencionálním voličům. „Protože máme svobodné volby, tak samozřejmě voliči rozhodují. A to jestli voliči rozhodnou, že má jít do politiky jeden, druhý, třetí nebo čtvrtý populistický šéf odborů, je to jejich vůle,“ míní místopředseda Senátu v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Česká televize je prý hlásná trouba odborů

„Ale já si myslím, že v daném okamžiku by si odbory hlavně měly uvědomit jednu drobnost, že krize, která je v Evropě, má samozřejmě dopady i sem a že se všechna tato restriktivní opatření musí dělat, byť jsou třeba špatně vysvětlená,“ hájí vládní politiku Přemysl Sobotka.

Podle Sobotky navíc svoji úlohu při referování o sobotních akcích špatně plnila veřejnoprávní Česká televize. „Obecně k tomu dnešnímu dni ale musím poznamenat, že Česká televize mi připadá, že dělá reportáže převážně o odborové manifestaci a trošku zapomněla, že prezidentem počínaje jsme všichni byli na Národní třídě a že tam byli i lidé, kteří přišli uctít památku. Mrzí mě, že se z České televize stala hlásná trouba odborů,“ obul se do Přemysl Sobotka do ČT.

Kreténi křičeli na Václaváku…

Jeden ze zakladatelů ODS a nynější politický komentátor Petr Štěpánek v reakci na obsah protivládní demonstrace použil poněkud expresivnějších výrazů. „Je to fakt síla, když banda soc-bolševických kreténů na Václaváku vykřikuje, že demokracie vypadá jinak. Svoji představu o demokracii odboráři a komančové sloučení se socany už jednou předvedli. Říkali tomu ‚lidová demokracie‘ a zůstaly za nimi tisíce mrtvých, statisíce vězněných a miliony okradených,“ napsal na svém facebooku. ParlamentnímListům.cz dal se zveřejněním souhlas.

„Demokracie prý vypadá jinak. Jak si ti pánové představují demokracii? Demokracie je koncept, který lidstvo zná již od antiky, moderní demokracie se vyvíjí po staletí, ve své dnešní formě pak posledních minimálně 200 let,“ upozornil v komentáři psaném pro ParlamentníListy.cz někdejší poradce vrcholných českých politiků včetně současného prezidenta Tomáš Haas.

Ten varuje před návratem „slavné“ lidové demokracie. „A pak přijde pan Zavadil a soudruzi z KSČM se svými rudými vlajkami se srpy a kladivy na Václavské náměstí, drze zacinkají klíči a říkají nám, že takto ne, demokracie prý vypadá jinak. Není to poprvé. Spojená levice, sociální demokracie, odbory a komunisté, nám již jednou nabídli svou ‚jinou verzi‘ demokracie. Já si ji ještě pamatuji,“ upozornil Haas.

Demokracie nevypadá jinak, dejme si pozor

„Ne, na žádnou ‚jinou‘ verzi demokracie, kterou nám nabízí sociální demokracie, komunisté a odbory už nejsem zvědavý. Jak jsem řekl, moderní standardní demokracie se vyvíjí nejméně 200 let. Je doma v zemích, které přinesly lidstvu nejúspěšnější společenské uspořádání v historii, v západní Evropě, Americe a všude tam, kde se respektují lidská a občanská práva, je doma v zemích s nejvyšší životní úrovní v dějinách lidstva, je doma v zemích, které zažily krize, války a katastrofy všeho druhu,“ sděluje.

A ty zmíněné země si demokracie podle jeho slov váží a jsou ochotny na její obranu zmobilizovat všechny síly. „Jejich občané jsou na její obranu ochotni pokládat své životy. Jsem šťasten, že jsem se dočkal toho, že zvítězila i u nás. Vím, že jsme na cestě, která ještě není u konce. Ale opustit ji po pouhých dvaceti letech, protože stále ještě není dokonalá, a nahrazovat ji ‚jinou verzí‘ na pokyn nástupců autorů té původní ‚jiné verze‘, té ‚lidové demokracie‘, která nám přinesla tolik zla, by bylo šílenství. Demokracie nevypadá jinak. Demokracie nemá alternativu,“ uzavřel Tomáš Haas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…