Komsomolci pasují Bil'aka na hrdinu. To je průšvih, reaguje KSČM i Němcová

05.12.2011 17:20

Tak to je tedy něco! Mladí komsomolci koncem listopadu na svou propagaci vydali sérii letáčků. Jenže právě jejich obsah je totální šlápnutí do něčeho hodně nevoňavého. Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) totiž v letáčcích chválí nejen Lidové milice, ale i někdejšího komunistického funkcionáře Vasila Biľaka. „Je to medvědí služba, neboť takovou propagandou rozhodně nikoho neosloví,“ tvrdí k tomu komunistický poslanec Jiří Dolejš. ParlamentníListy.cz ale zjistily, že letáky navíc u KSČM, tedy parlamentní strany, vzbudily velký poprask. Jenže se o tom nesmí před médii hovořit.

Komsomolci pasují Bil'aka na hrdinu. To je průšvih, reaguje KSČM i Němcová
Foto: komsomol.cz
Popisek: Vasil Biľak na letáku komsomolu

Mnohým mladým lidem jméno někdejšího vrcholného komunistického funkcionáře Vasila Biľaka naštěstí nic neřekne. Ti starší vědí pouze to, že Biľak býval v období 50. - 80. let 20. století ve vrcholných funkcích v KSS a KSČ a že byl v prosinci 1989 z KSČ vyloučen. Nikdy sice odsouzen a potrestán soudem za činy proti státu nebyl, pro mladé komsomolce, kteří se sdružují ve Svazu mladých komunistů Československa, je to ale hrdina.

Na počest tohoto slovenského expolitika si dokonce nechali mladí komunisté vytisknout dva letáky. Na jednom je kromě fotky Vasila Biľak napsáno, že je to „Hrdina boje proti návratu kapitalismu do Československa, na druhém je pak uvedeno „Komunista, vlastenec, internacionalista".

Připomeňme, že čtyřiadevadesátiletý Vasil Biľak se měl před soudem zpovídat kvůli tomu, že v roce 1968 pozval vojska Varšavské smlouvy do Československa. Jenže letos v březnu slovenská generální prokuratura potvrdila, že se nepodařilo najít k soudnímu procesu potřebné svědky. Proto nemusí poslední žijící komunista, který se podepsal pod takzvané zvací dopisy, už nikdy před soud.

Předseda komsomolců nechce říkat nic

Jak je ale možné, že tuto osobu právě mladí komunisté vzývají jako svou modlu? „Já vám k tomu nic neřeknu," reagoval na přímý dotaz ParlamentníchListů,cz předseda SMKČ Lukáš Kollarčík. Nechtěl ani vysvětlit, proč a jak si komsomolci nechali Biľaka na plakát natisknout a komu letáčky distribuují.

„Zrovna vám to říkat nebudu. Neřeknu k tomu vůbec nic," odvětil na to Kollarčík a dokonce před redaktorkou ParlamentníchListů.cz couval, jako by se dalších otázek tuze bál.

Kromě bojovníka proti fašismu Jana Švermy, si nechali komsomolci vytisknout na svou propagaci i bulharského komunistického politika Georgi Dimitrova. Na jiném plakátku pak velebí někdejší Lidové milice. "Dělníci ve zbrani," je zde natištěno.

 

Dostává je to do sektářských sporů

„Je to medvědí služba, neboť takovou propagandou nikoho neosloví. Tím udělají víc škody než užitku. Mají prostě touhu ukázat, že jsou propagandisticky silní, a proto vyrábějí i takovéhle letáčky. Je to ale jejich odpovědnost. My ´naše´ mladé řídíme přes komisi mládeže na ÚV. Ale velmi nás mrzí, když musíme odpovídat na něco, co ty komsomolce dostává do nějakých sektářských sporů. Tím totiž dělají víc škody, než užitku," podotkl na to pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš.

„Já o tom letáčku a ani o jiných podobných nic nevím. Fakt na to neumím teď nic odpovědět, neboť jsem ani ten leták s Biľakem neviděl," kroutil se pak nad dotazem místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

„Činnost této organizace já osobně nesleduji. My máme při ÚV jinou mládežnickou strukturu," uvedla pro ParlamentníListy.cz „rudá" poslankyně Kateřina Konečná.

„A v komisi mládeže máme úplně jinou práci. Myslím si však, že je zapotřebí se věnovat důležitější věcem, než je vydávání letáků. Kdyby tohle ale udělala komise mládeže, tak se k tomu samozřejmě budu vyjadřovat, protože to však dělá samostatné občanské sdružení, které podle názvu by sice mohlo být přiřazováno k nám, ale oficiálně s KSČM  nic společného nemá," konstatovala dále Konečná a odmítla tak cokoliv konkrétního na letáky říci.

Pohoršen aktivitami komsomolců je ale europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). „Ti mladí se snaží tvářit radikálně. A myslí si, že když budou lidem rozdávat takovéhle letáčky, tak že to je správné. Já jsem ale přesvědčen o tom, že Vasil Biľak zrovna není ten správný hrdina z minulosti. Tím by mohli být s přimhouřením očí například Josef Lenárt, nebo Lubomír Štrougal. Mají ale právo na to, aby se mohli mýlit," odvětil redakci diplomaticky Kohlíček.

Němcová: Měl by to snad někdo vyšetřit

A předsedkyně sněmovny? Ta je přímo vyděšená. „Jestli jde v tomto případě o porušení zákona ve smyslu propagace totalitního režimu nebo ne, to musí posoudit orgány, které se tím mají zabývat, ale pochybuji, že si projíždějí různé stránky politických stran a hnutí a že kontrolují, jestli se něco takového neděje a nedostávají se mimo zákonný rámec," reagovala pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Myslím, že to ale pramení z nevědomosti těch mladých lidí," zmínila dále Němcová a připomněla Biľakovu akci v roce 1968.

„On byl jedním z těch, kteří zapříčinili, že jsme tady měli okupační armádu a ta zabránila našemu možnému svobodnému vývoji. A odkazovat se na takového člověka znamená, že nechceme, aby naše země byla svobodná a že chceme, aby nám tady vládli okupanti. Proto je to nesmírně zarážející," podotkla také Němcová.

KSČM musí prý říkat, že jsou nezávislí

Předseda KSČM Vojtěch Filip po celý den nebral telefon. Z neoficiálních míst rudé partaje ale běží šuškanda, že právě toto - kdy se jedná o tom, zda vláda podá návrh soudu na pozastavení činnosti KSČM - není zrovna diplomatická věc. Někteří tvrdí, že je to naopak velký lapsus.


„My vždy musíme říkat, že jsou nezávislí a že ty jejich akce jsou jen ´jejich´ akcemi a nás se netýkají. Myjeme si nad tím ruce," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z ÚV KSČM, který si ale nepřál být jmenován. Podle něj je to ale docela velký průšvih. Předseda SMKČ Kollarčík je totiž pracovníkem ÚV KSČM a pracuje přímo pro místopředsedu Grospiče.

„Na vládě snad ten dokument zpracovávají lidé, kteří jsou odborníci. I když tu možnou spojitost vyvolává synonymum v názvu, tak snad ty organizace k nám nebudou spojovat. KSČM nemá nikde ve svých dokumentech a listinách, že by nějak koordinovala činnost SMKČ," uzavřela Konečná pro ParlamentníListy.cz.

„Ať KSČM nahlas řekne, že s nimi nemá nic oficiálně společného, že tyto myšlenky, tyto názory, tyto ideje nesdílejí, přestože zůstali komunisty," namítla ale na to předsedkyně sněmovny Němcová.  

„Pro mě je to nepříiatelná věc. V tomhle případě si nemůže hrát komunistická strana na schovanku a říct, že se jich to netýká. Ať jasně řeknou, že s nimi nemají nic společného," uzavřela Němcová.  

KSM s tím nechce nic mít

Je ale zajímavé, že od propagandistických děl svých „bratrů" dávají ti z Komunistického svazu mládeže (KSM) ruce pryč. „Já se k tomu nebudu nijak vyjadřovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSM Radim Gonda. Na otázku proč, pak nejasně dal najevo, že prostě obě organizace spolu nekomunikují.

„My s nimi nemáme skutečně nic společného," vysvětlil i předseda komsomolců Kollarčík. „Co jsem slyšel, tak oni se fakt nemusí," dodal k tomu poslanec Dolejš.

Ostatně obě uskupení - SMKČ vznikla jakýmsi odštěpením, když byla KSM rozpuštěna ministerstvem vnitra, ale loni toto rozhodnutí soud zrušil - si vyměňují své názory i na webové stránce. „Je na tom české komunistické mládežnické hnutí tak špatně, že Komunistický svaz mládeže tvoří pět lidí a žádní další mladí komunisté nejsou? Ne, naštěstí nikoli. Mladých komunistů je podstatně více, leč s pochybnou skupinkou kolem KSM nemají nic společného," uvedl jen nedávno web komsomol.cz.

Možná jste něčetli:

  • Fidel ano, Dolejš ne. Rudá mládež setřela poslance KSČM
  • Hákové kříže u hrobu Klementa Gottwalda. Komunisté slavili

  • Prý těchto pár jedinců z KSM má za hlavní náplň své činnosti jen širokou dezinformační kampaň o KSM a komunistickém mládežnickém hnutí.

    „Tito pánové se zřejmě řídí známým Goebbelsovým výrokem ´Stokrát opakovaná lež se stává pravdou´. Díky těmto pánům se komunistické hnutí i široká veřejnost dozvídá, že od KSM ´se oddělila´ celá řada skupinek, že SMKČ je maoistickou a titovskou organizací. A podobné výmysly," dodal web KSM.

    Kdo byl Bil'ak?

    Wikipedia uvádí, že Vasil Bil'ak byl v letech 1955 až 1968 a 1969 až 1971 členem ústředního výboru Komunistické strany Slovenska (ÚV KSS), v letech 1954 -1989 členem ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ), v letech 1962 -1968 byl tajemníkem a od ledna do srpna 1968 prvým tajemníkem ÚV KSS; od dubna 1968 do prosince 1988 členem předsednictva ÚV KSČ.

    Od listopadu 1968 do prosince 1988 byl tajemníkem ÚV KSČ pro otázky zahraniční politiky a ideologie. V letech 1960-1989 byl poslancem Národního, později Federálního shromáždění.

    Rok 1968

    V událostech, které začínaly pražským jarem a vrcholily 21. srpna 1968 invazí do Československa, hrál Vasil Biľak významnou roli. Patřil k vedoucím představitelům konzervativních sil v KSČ. Byl jedním ze signatářů tzv. zvacího dopisu vojsk Varšavské smlouvy. Od začátku vystupoval proti reformnímu proudu v KSČ a podněcoval sovětskou intervenci. Později se významně podílel na likvidaci výsledků „pražského jara".

    V 70. a 80. letech 20. století byl Vasil Biľak hlavním exponentem brežněvovského vedení v Československu. Měl rozhodující vliv na aparát KSČ v zahraničně politické a ideologické sféře. Byl to reprezentant neostalinského dogmatismu a posléze odpůrce gorbačovovské přestavby.

    V prosinci 1989 byl vyloučen z KSČ. Nyní žije v Bratislavě spolu se svým zetěm Jozefem Ševcem jedním z porevolučních předsedů KSS v pálffyovské vile na Timraviné ulici. Za své činy v období před rokem 1989 nebyl nikdy odsouzen ani potrestán.  


    Čtěte také:

    Psali jsme:



    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    Sexuální násilí

    Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

    21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

    ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…