Komunistická poslankyně přichází na pomoc Klausovi: K smíchu. Vše je úplně jinak

06.03.2013 8:12

Komunistická poslankyně Marie Nedvědová je původním povoláním právnička a na tanečky kolem ústavní žaloby na Václava Kaluse proto pohlíží přece jen jinak, než řadový občan neprávník. S redakcí ParlamentníListy.cz se poslankyně podělila o své názory na probíhající dění kolem této kauzy i o to, zda se jedná o skutečný, či zástupný problém politických hrátek a zda se Václav Klaus chystá na odvetu.

Komunistická poslankyně přichází na pomoc Klausovi: K smíchu. Vše je úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ústavní stížnost na prezidenta republiky Václava Klause za velezradu je podaná, je ale podle řady lidí otázkou, co se za tím skrývá doopravdy. Původně útočil Jiří Dienstbier na Miloše Zemana, čímž si vysloužil od Vratislava Mynáře, předsedy Strany práv občanů – zemanovci přezdívku „uražené vzteklé štěně“. Začalo to však vyvolávat pro něj velmi nepříjemné dozvuky ve vlastní straně. Marie Nedvědová proto nevylučuje, že se může jednat v případě žaloby na Václava Klause o problém zástupný. „Tuto možnost vůbec nevylučuji, protože se podle mého soudu v celé té kauze jedná pouze o zástupný problém,“ řekla Nedvědová. Jak ale dodala, Jiřího Dienstbiera osobně příliš nezná, takže důvod jeho záští k oběma prezidentům nechtěla hodnotit.

Čeho se dopustili senátoři, když o velezradě Klause věděli a mlčeli?

Pokud jde o žalobu na Václava Klause z činu velezrady, vyvolává to u Marie Nedvědové spíše hořký smích. „Když se podíváte na příslušný článek Ústavy, zjistíte, že to souviset s tou amnestií prostě nemůže,“ říká poslankyně. „Jsou to jen zástupné problémy,“ dodává. Navíc ji překvapuje, že senátoři, kteří o „velezrádných zločinech“ věděli tak dlouhou dobu, mlčeli i několik let a ozývají se až nyní, když Václav Klaus odchází.

„Proč se ozývají až nyní? Proč tomu nezabránili tehdy, když byli přesvědčeni, že se o zločin velezrady jedná?“ ptá se poslankyně. Minimálně z morálního hlediska se tak dopustili toho, že takzvané velezradě Václava Klause, kvůli níž ho nyní žalují, kvůli svému mlčení nezabránili.

Celý Senát se odstíhat nedá a stejně by senátory nevydal

Odstíhat však senátory za spoluúčást na velezradě by byl ale podle poslankyně problém. „Senát je přece jen kolektivní orgán a povolat celý Senát k odpovědnosti, by zejména v našich právních podmínkách nebylo přece jen to pravé ořechové,“ míní poslankyně.

Navíc je podle Marie Nedvědové problém i v tom, že ústavní trestný čin velezrady, za který může být stíhán prezident, je koncipován naprosto jinak, než například trestný čin vlastizrady. Ani kdyby se našel někdo, kdo by našel způsob jak žalovat oněch 28 senátorů, kteří žalobu iniciovali, není podle ní jisté, zda by je Senát ke stíhání vydal.

Planá gesta a obraty v názorech u bývalé ústavní soudkyně překvapují

„Myslím, že je to ze strany senátorů pouze plané gesto. Navíc jsem přesvědčena, že oni jsou si toho velmi dobře vědomi,“ říká poslankyně, která údajnou velezradu prezidenta Václava Klause odmítá akceptovat. „Stačí, když se podíváte zpět, na výroky paní senátorky Wagnerové a pana senátora Antla. Vždyť sami původně říkali, že je to prezidentovo právo, že je to v jeho kompetencích, a najednou otočili a podepisují žalobu? Proč ten obrat v názorech?“ zlobí se Nedvědová. „Je to prostě politická hra na odchodnou prezidentu Klausovi,“ dodává.

Také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nedávno kritizovala senátorku Elišku Wagnerovou, bývalou ústavní soudkyni. „Právě ona (Wagnerová) by měla vědět, co může soud posuzovat. Wagnerová mu tak dělá jen další pobočnou komoru právě v Senátu. Senátoři, kteří to nevidí, činí velmi špatnou službu parlamentní demokracii“, řekla Němcová v pořadu Interview ČT24.

„Vidím tam snahu sociální demokracie neschopnosti předkládat politická témata,“ konstatoval také Jan Skopeček, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku s tím, že chce ČSSD jen získat mediální pozornost. Prezident navíc není stroj na plnění příkazů, taky má míru rozhodovacího prostoru.

Proč jste prezidenta nežalovali za velezradu při rozdělení republiky?

„Jestliže už chtěl někdo žalovat prezidenta za velezradu, proč to neudělali v době rozdělení republiky? (1992) Tam by to určitě naplňovalo příslušné body – rozdělení svrchovanosti státu a jednání proti zájmům státu,“ upozorňuje Marie Nedvědová. Tehdy to prý mohlo mít oprávnění a smysl, nyní jsou to podle ní jen plané zástupné důvody. „Tam by důvod pro žalobu byl naprosto jednoznačný,“ míní poslankyně. Jedná se podle ní proto skutečně spíše o politickou hru.

Pro veřejnost, jak naši tak i ve světě, podle poslankyně naši senátoři vyslali velmi špatný signál, který navíc o nijak mimořádné úctě k vlastní zemi nesvědčí. „Toto se opravdu stát nemělo,“ mini Marie Nedvědová.

Na pomoc nově zvoleného prezidenta se Václav Klaus podle Nedvědové spoléhat nemůže. „Miloš Zeman ho sice může morálně podpořit, ale že by podnikal nějaké konkrétní kroky, o tom opravdu přesvědčena nejsem,“ konstatuje Nedvědová. Jak dodává, v rámci svých pravomocí prezident ani nemá příliš mnoho možností, jak by to reálně udělal.

Klaus může reakcí překvapit. Počkejme si, vybízí poslankyně

Co se bude podle poslankyně a právničky odehrávat, když soud žalobu zamítne? Marie Nedvědová je z 90 procent přesvědčená, že se Ústavní soud rozhodne právě pro tento krok. „Skutečně jsem přesvědčena, že žaloba nesplňuje požadované podmínky pro zločin velezrady,“ konstatuje s jistotou. „A co bude dál? Život poběží jako dřív,“ směje se poslankyně. Na to, aby Václav Klaus podnikal proti senátorům nějaké odvetné kroky, asi už nebude mít sílu. „Už také nebude mít k dispozici to zázemí, které měl jako prezident. Možná i to je důvod, proč přichází žaloba až nyní,“ zvažuje poslankyně. Tvrdit ale, že Václav Klaus hodí flintu do žita, by si prý ale netroufla. „Počkejme si a nechme se překvapit,“ směje se komunistická poslankyně Marie Nedvědová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…