Kubera objevil u Nečase syndrom hodného hocha, Koskuba se mu vysmál

27.07.2013 11:40

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba v pravidelné názorové aréně svých komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se zamyslí nad tím, co je důvodem ostrých vyjádření Petra Nečase, která u něj nebývala obvyklá. A také nad tím, co všechno přinesl týden, který přibližuje sněmovnu k hlasování o důvěře Rusnokově vládě.

Kubera objevil u Nečase syndrom hodného hocha, Koskuba se mu vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Expremiér Petr Nečas například v rozhovoru pro týdeník Reflex konstatoval v posledních dnech mimo jiné doslova to, že: „Když proti někomu stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoli, protože jsou někteří prokurátoři dnes schopni využít a zneužít úplně všeho.“ Co může stát za změnou tónu jeho rétoriky?

„Abych se vám přiznal, já už ani moc výkřiky pana expremiéra nesleduji. Po letech v politice se sice stal jak předsedou strany, tak i vlády - oslnivá kariéra. Jenže…ODS je před krachem, jeho vláda padla, země jí spravovaná je ve vleklé krizi, až maléru. Jeho osobní život nevyjímaje. Obávám se, že úspěch vypadá poněkud jinak. Těch nejasností, problémů a malérů je kolem pana Petra, kdysi řečeného Čistého, náhle nějak moc. Přitom se pan expremiér pohyboval v kruzích, kam obyčejný člověk ani nedohlédne. Mne nevyjímaje. Nezapomínejme proto, že ví - či alespoň tuší – co z toho všeho je a co není pravda. Kdo 'tam nahoře' karty míchal a rozdával, komu a jaké. Kdo hrál s falešnými. Taky pro koho a za kolik. Co se může provalit, co skutečně hrozí. A nejen jemu,“ myslí si Jiří Koskuba.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

Z čím větší výše člověk padá, o to tvrdší je pak dopad

Připomněl pak i známou pravdu: Z čím větší výše člověk padá, o to tvrdší je pak dopad. „Ať už na zadek, nebo přímo na 'kebuli'. Je pochopitelné, že nezbláznit se z toho všeho, to by byl zázrak. Tím snad jedině lze vysvětlit nejen ta rádoby silná a přitom spíše jen tupě vulgární slova. I spiklenecké teorie. Nebýval to jeho zvyk, to mu přiznejme. Tím netvrdím, že jsme mnohdy od něj nemohli neslyšet, ve vší úctě, i naprosté pitominy. V tomto směru však, bohužel, nebyl a není mezi mnohými politiky, a to i premiéry, až zase tak osamocen. Připadá mi však, že zatím právě z pánů premiérů nakonec skončil nejhůře. Post bruselského komisaře má v nedohlednu. A zřejmě i takový křišťálově čistý nákup akcií, jako se podařil bývalému 'korunnímu princi z Liďáku' Standovi, by dnes asi jen těžko ututlal. Tedy alespoň doufám! Ať už ten Nejvyšší soud rozhodl, jak rozhodl. Nechme proto tedy, prosím, dnes už pana expremiéra s jeho pomatenými výkřiky být. Čert ví, co ještě vyplave. A navíc - do padlých se přeci nekope,“ uzavřel svůj komentář prvního tématu poslanec Koskuba.

Syndrom hodného hocha, myslí si Kubera

Podle senátora Jaroslava Kubery se za změnou slovníku expremiéra dá hledat takzvaný "syndrom hodného hocha". "Asi to známe ze školy, když má někdo pravidelně trojky a čtyřky a dostane dvojku, rodiče ho doma odmění a koupí mu třeba kolo. Ten, kdo dostává jedničky a dvojky a jednou někde schytá trojku, to pak často schytá i doma. Tak bych to viděl i s Petrem Nečasem. Když prezident mluví o idiotech a idiocii, nikoho to nepohoršuje a nikdo se tomu nediví, ale jakmile použije slova, která jsou v lidské společnosti dnes naprosto běžná - tedy dobytek a nevím co, Nečas, je z toho oheň na střeše," konstatoval pro ParlamentníListy.cz senátor.

Podle něj by bylo nejlepší si počkat na to, jak vše dopadne, protože je ve všem ještě hodně neznámých. "Navíc, Nečas toho ví možná podstatně víc, než víme my, proto se odhodlal i k tomu odhodit slušné vyjadřování," podotkl ještě.

Zákulisní jednání nabírají na obrátkách

Hlasování o důvěře Rusnokově vládě se blíží. A s tím začínají na obrátkách nabírat zákulisní jednání. Co osobně oba politiky v tomto týdnu nejvíce překvapilo v tomto ohledu? Jiří Koskuba to vzal nejprve obecněji.

„Tenhle týden byl jistě nejen pro mne horký a na události nabitý. K nějaké té okurkové sezoně měl vskutku hodně daleko. Jednak bylo možné si povšimnout, že to globální oteplování, pan bývalý prezident promine, není až zase taková pitomost. Na rozdíl od rádoby dlouhodobých předpovědí meteorologů. Rovněž jsem nemohl s úlevou nezaznamenat, díky četným informacím z hlavních zpráv, že bez ohledu na zdravotní komplikace je jistá celebritka Iveta zpátky doma. Pak i to, že Británie má svého prince Jiřího. Možná jednou i krále toho jména VII.

Stejně tak to, jak probíhají jednání o eventuální důvěře vládě našeho pana premiéra a také Jiřího, vím toliko z médií. O to lépe, když mi nyní po několika týdnech únavných tahanic a dokazování věčně něco zdražující Česká pošta začala v naší čtvrti přece jenom pravidelněji zase dávat do schránky poctivě předplacené noviny. Snad se tak děje i u dalších místních spoluobčanů. Děje-li, pak bych nebyl tím poslancem zcela zbytečně,“ říká Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

A dodává, že to není pýcha. „Úspěchů jsem jako opoziční poslanec zažil pod Slávkovým vedením vskutku minimum. Ono zařídit i takovouhle maličkost v této zemi není vskutku vůbec sranda. O něčem to vypovídá. Pak není divu, jak prý vybádal jistý známý pan profesor psychiatrie, že se mrzutost mezi lidem šíří jako nákaza. Možná by to mělo i ty renomované deníky zajímat. Kritizovat umí skvěle a prý jsou sedmá velmoc. Zatím mně se svým smluvním partnerem až tak moc nepomohly. Slyšely až na zrušení předplatného,“ popsal Koskuba, aby se vzápětí vrátil k politice.

Koskuba: Prezident pokračuje ve své partii

„To pan prezident naopak s úsměvem dál pokračuje ve své velké partii. Chtěli jsme přímou volbu, máme ji. Zvolený sám si ji pak užívá. Obávám se, že mnohým stranickým lídrům svými tahy dostatečně zamotal hlavu. A nejen jim. Komentářů kolem toho je moc a moc. Objektivních, moudrých, ale i těch opačných. Mnozí mu fandí, mnozí zase prskají. Rad, které si lze od různých právníků ústavních i neústavních, komentátorů, politologů, analytiků a všech těch tzv. expertů přečíst, je tolik, že jim nelze vyhovět. A to ani kdybych mohl a chtěl. Ostatně i někteří hodností vysoce postavení naši chlapci, bez ohledu na procenta hlasů získaných na ostravském sjezdu a přes možná i jejich tamní ovace panu prezidentovi, jsou silně zmateni. Své strategické propozice a  velitelské rozkazy mění tak bystře, že nejen prostý voják  je z toho 'voľaký zmetený', jak by jistě řekl major Haluška. Dokonce některým našim generálům už snad došlo, že se nechali vmanévrovat do situace ne nepodobné smutně slavné zdi na Bílé Hoře. Pochopitelně s celým oranžovým plukem. Právě jako Moravané by měli umět v historii nalézt více poučení. Tenkrát tam padl takřka celý pluk. A zbytečně. To jeho pan velitel přežil. Aby to dnes nakonec nedopadlo přece jenom trochu jinak. Třeba naopak. Ve vší úctě, ani mně se nechce pro chyby jiných padnout. Historie se sice často opakuje. Ale třeba ne až tak ve všem. Ještě uvidíme,“ pokračoval dál v komentáři sociálnědemokratický poslanec.

Připomněl i to, že druhou stranu fronty, poté co tak neprozíravě odmítli rozpustit sněmovnu, prý zase pan prezident strašlivě urazil. A to svým požadavkem na notářsky ověřenou „stojedničku“ podpisů. „Dokonce i oproti druhým koaličním celebritám, nevyjímaje v prezidentské volbě poraženého a jindy nehysterického knížete Karla, přece jenom jinak klidnější paní Němcovou silně rozčílil. Taková drzost! Ne, také netvrdím, že je to s tím notářem obvyklé. Ale vzhledem k tomu, že staronová koalice chce dovládnout a má údajně 'zcela nesobecky' na mysli toliko dobro země své i lidu jejího a nic jiného, na jejich místě, zvláště když prý těch loajálních 101 hrdinů mají jistých, já bych ustoupil. Já bych to udělal. Navíc jestliže to jako všechno nezdražili, ověření podpisu zase až tolik nestojí. Snad 30 Kč na hlavu. Jako lístek na doktora. Dokonce méně než ten na tramvaj. Navíc to jistě za ně zase někdo zaplatí. No a kdyby pak vláda pana premiéra Rusnoka přece jenom sněmovnou neprošla, tak pan hradní kancléř už z věží Hradčan přece vytroubil, co bude následovat…Obecné blaho za ohnutí hřbetu a jednoho notáře, to by snad pro ně neměla být zase až tak velká oběť, ne? A nejde-li jenom o to blaho… Ale fuj, jak mne tohle mohlo vůbec napadnout! Jak vše nakonec skončí, vůbec netuším. Další pravicovou vládou snad už ne. I já se raději tiše modlím: Svatý Václave, vévodo české země, oroduj za nás,“ uzavřel Koskuba komentář tohoto týdne.  

Kubera: Počkejme si, jak to dopadne...

Senátor Kubera opět připomněl, stejně jako u prvního tématu, že je i zde ve hře stále hodně neznámých, a tak bude lepší si počkat, jak to nakonec dopadne.

"Jisté je, že se v zákulisí už opět zřejmě nakupují poslanci. Věřím tomu, že se tak třeba i až za tři roky někdo postará, aby z toho byl další skandál, protože si nemůžou myslet, že by nebyli odposloucháváni a že tedy nikdo nemá ani páru, co dělají," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Podle něj však rozhodně není vůbec nic nového a zvraty nmohou přicházet do posledních dnů. "Karolína Peake opět cítí, že její cena v posledních dnech trochu narostla, takže se uvidí, jaké bude mít požadavky a jak jim bude možné vyhovět. Každopádně Miloši Zemanovi se podařilo, že první kolo patřilo jemu a vyřídil si tak účty, které potřeboval. Rozštěpil sociální demokraty tak, že už se mezi s sebou pěkně hádají a Jiří Dienstbier si nemůže přijít na jméno s Michalem Haškem. To může mít velmi překvapivé závěry, ale nepředbíhejme, vyčkejme a raději si užívejme sluníčka," uzavřel senátor Jaroslav Kubera komentář uplynulých dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…