Kubera radí Kalouskovi: Daně nezvyšovat, nedopadne to dobře

14.04.2012 6:17

TÝDEN S Senátor Jaroslav Kubera (ODS) s poslancem ČSSD Jiřím Koskubou hodnotí jako každý týden události minulých dnů. ParlamentnímListům.cz prozradili, co si myslí o rozsudku soudu v kauze uplácení uvnitř Věcí veřejných. A také to, jaký názor mají na hrozbu dalšího navyšování nákladů občanů - včetně možnosti zvýšení poplatků za návštěvu u lékaře.

Kubera radí Kalouskovi: Daně nezvyšovat, nedopadne to dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta se u Obvodního soudu pro Prahu 5 v pátek dočkal odsuzujícího rozsudku ve věci uplácení bývalých spolustraníků Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Dostal podmíněný trest osmnáct měsíců za uplácení, mnohem hůře dopadl Jaroslav Škárka, který byl za podvod odsouzen na tři roky do vězení.

„Ten rozsudek je nepravomocný, oba se odvolali, bude to mít další dohry – takže asi není úplně na místě to posuzovat,“ řekl na úvod svého komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera. Jak dodal, nejvíce ho pobavilo, že média zajímala otázka, zda mohl a měl právo soudce zakázat činnost Jaroslavu Škárkovi na deset let – což má přesah přes jeho funkční volební období.

„Já vím, je to zajímavé, určitě to bude pro právníky i z teoretického hlediska zajímavé sledovat z pohledu jejich názorů…Paradox na tom byl ten, že se přitom dopředu spekulovalo, že kdyby někdo z těch obviněných šel do vězení, že by mohl poslancem zůstat – takže možná jde o určitou pojistku – těžko říct. Jisté je, že se tím otevírá pole proto, aby tento příběh vydržel klidně přes tři volební období. Ti zúčastnění se jím mohou a zřejmě i budou ohánět, takže si myslím, že nám z očí určitě nesejdou. Ostatně – jak už jsem řekl – bude to mít další kola, tak uvidíme, kdo nakonec půjde či nepůjde do vězení,“ sdělil dál Jaroslav Kubera.

Upozornil i na to, že rozsudek byl stejně vzápětí interpretován různými médii velmi odlišně – některá o něm hovořila jako o politickém procesu. „Ta nerovnoměrnost trestu v Česku patří již ke zvykům, ale netroufám si říkat, že znamená i nespravedlnost. Neznáme do detailu spis, a jen těžko můžeme porovnávat s jiným případem, který se nám zdá být třeba i podobný. To totiž není možné, žádná kauza není přece stejná, vzniká za jiných okolností. Přesto vím, že se stává, že někdo dostane v jednom okrese za stejné provinění rok natvrdo a ve vedlejším okrese za ten samý přečin rok podmíněně,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.   

Páchnoucí špína upatlala všechny kolem

„Rozsudek bezpochyby překvapil jedině v tom, že vůbec padl. A je naprosto jedno, že se odsouzení odvolali. Kdyby alespoň premiér Nečas byl skutečný chlap, sám by neprodleně začal jednat o okamžitých předčasných volbách. Tato trojkoalice žádnou důvěru mít nikdy neměla, nemá a již nikdy mít nemůže. V tomto se ostatně ani na výrok soudu čekat nemuselo. Je to tak trochu hodně zbabělé, alibistické. A paní Peaková přes své opakované oddané podlézavé pohledy vůči předsedovi vlády, VV a tím i trojkoalici nezachrání. Tato trojkoalice nemůže vést tuto zkorumpovanou zemi. Kdo lže, ten krade. A soud prokázal, že lhal a jako hlupák vypadal skoro každý, kdo se před něj z této trojkoalice dostal. Bohužel, nebyli tam všichni, co nám vládnou. Dosti tragická zpráva pro tuto zem. Pro podvedené voliče, její politiky. Páchnoucí špína upatlala všechny kolem. Dokonce i ty skutečně nevinné,“ reagoval na verdikt ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba.

Škrty vlády, zvyšování daní

Vláda oznámila další škrty, zvyšování daní, a tím pádem další zdražování. Připustila dokonce i to, co navrhovala  vloni - tedy navýšení poplatků ve zdravotnictví. Unesou to Češi tak, aby z nich postupně velká část nezůstala hladovějících na ulici?

„Tak tahle otázka je pro mě lehčí, než ta první,“ přiznal senátor Kubera. Podle něj je na pováženou to, že i když vláda sdělila, že pouze uvažuje o zvýšení poplatků u lékaře, už se všude jede informačně v tom stylu, že je to jistota.

„To, zda ty poplatky u lékaře opravdu budou od roku 2014, vůbec není jisté. Stejně tak bych ohodnotil i to, jak se naříká nad zvyšováním daní – i když já toho zastáncem, jak všichni, kdo mě znají, nejsem. Když jsem však četl rozhovor s Borisem (Ne)šťastným, kde se dramaticky vyjadřoval ke zvyšování daní a přitom den dva před tím uvedl, že by se měly zase zvýšit daně za cigarety, což mu připadá normální, myslím, že to je opět hodně zbytečný humbuk nad něčím, co může dopadnout všelijak, ale klidně úplně jinak, než jak se ze všech stran teď na nás hrne,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

A vysvětlil, že z jeho pohledu jsou opravdu v Česku daně dost velké na to, než aby se zvyšovaly. Nepřinese to totiž prý žádný efekt. Své o tom z praxe z regionální politiky a dlouholetého vedení města Teplic ví.

„Když jsme nezvýšili poplatek za psa, ale naopak snížili, přihlásili psy všichni – i ti, co by to jinak neudělali – efekt byl ten, že jsme nakonec vybrali rekordní sumu. Pokud bychom zdražili, výsledek by byl tristní. To samé je i u poplatků za popelnice. Ty nejsou nic jiného, než daní. A pokud dluhy lidí v Česku za tyto poplatky činí teď 500 milionů korun, protože mnozí ne, že nechtějí platit, ale prostě na to nemají, když se ta částka ještě zvýší – bude jen růst dluh. Já vím, dostanou to na stůl exekutoři a ti zřejmě někde něco vymohou. Ale ne všude je co brát. Mně osobně by tedy spíše vyhovoval ten stejný princip, jako u těch poplatků za psy,“ vysvětlil svůj postoj Kubera.

Koskuba: Rozkrádané a špatně spravované země Koruny české chudnou

Poslanec Jiří Koskuba se na toto téma vyjádřil poněkud obšírněji.

„Snad i těm největším naivkům je zřejmé, že posledních několik let Češi opakovaně nedostávají od svých pravicových vlád zrovna ty nejlepší zprávy,“ uvedl odpověď na toto téma Jiří Koskuba. A pokračoval, že má samozřejmě na mysli vlády, které si sami demokraticky zvolili.

„Vždy to začínalo řečmi o nezbytných reformách. To aby prý státní kasa nezela prázdnotou. Aby se lidu dobře žilo. Aby měli práci a kupci pak své kšefty. Žádný přežitý sociální stát, neviditelná ruka trhu nás spasí! Jak šlechetné, jak zdánlivě odpovědné, že?  Byť rozhodně moudřejší a vhodnější  by byla otázka: Proč je pokladna opět prázdná? A kdo za to může? Kdo se však neptá, nikdy se nic nedozví. Pomineme-li fakt, že mnohdy stejně dopadnou i ti, kdo se zeptat zkusili. Asi jich bylo zatím stále málo. A měli jen holé ruce. Nikoliv hole v ruce. Reformy pak končí, kupodivu, pouhým zdražováním. Snižováním už tak nízkých příjmů, navyšováním už tak vysokých daní. To vše jest určeno hlavně pro “poddané”, pochopitelně. Je však vhodné si povšimnout, že krom drancování měšců lidu prostého se čím dál více zužuje okruh těch rabování “ušetřených”. Použijeme-li příměr s dobou dávno minulou, jak jsme si naivně za cinkotu klíčů mysleli, díky nenažranosti úzké skupiny novopečených dvořanů chudne nejen ta nejprostší čeleď. Ale už i řemeslníci, sedláci, měšťané, úředníci, vzdělanci a zbrojnoši. Dokonce i zemané a rytířstvo. Neskutečně rozkrádané a špatně spravované země Koruny české chudnou. S veškerou úctou, je to cesta do pekel. Snad právě proto ušetřeno je vedle té vskutku nejvyšší novodobé pseudoaristokracie už jen vysoké duchovenstvo,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A ve svém smutném konstatování pokračoval se slovy, že přitom jakýsi pouhý velice prohnaný alchymista, po léta až nepochopitelně zastávající vysoký státní úřad, tvrdí, že si žijeme jako prasata v žitě.

„Také konstatoval, že stále každý máme boty. Neznělo to právě nadšeně. Zřejmě signál, že chystá nějakou novou daň. A pak další. Zřejmě do té doby, než se začneme vážně ptát, kam ty peníze, o které nás se svými kumpány obírá, skutečně mizí. Nebo už konečně otevřeme patřičné okno a v rámci tradic „šup se škodnou“ do příkopu? Díky třídění odpadků snad nebude přistání tak měkké, jako před 400 lety,“ myslí si poslanec Koskuba.

Podle něj Češi unesou a snesou očividně moc a moc. Ale jak připomíná, jsou bezesporu daleko chudší země, než je ta naše. Poslední demonstrace odborů ukázaly, že lidem se asi až zase tak zle nevede.

„Jinak by přece nedřepěli doma, že?  Zatím si lidé, kteří se zrovna nepřesouvají toliko limuzínou se šoférem, už zvykli na bezdomovce. Bylo by však krajně nezodpovědné mlčky a odevzdaně čekat na dobu, až budou podobně běžným jevem skutečně hladovějící. Až pro mnohé bude díky uhlíkové a jiné dani luxusem si vůbec v chladnu zatopit. Natož se každý den koupat. Až místo doktora se bude chodit jenom k bábě kořenářce. Se zuby pak ke kováři. Až zestárnout bude trestuhodnou nezodpovědností. Aby se tak nestalo, musí se něco udělat. V jedné z povídek Šimka a Grossmanna se praví: “Zájem jedince musí ustoupit zájmu kolektivu!” A tak se nabízí možná právě i ten proradný alchymista. Ale je možné, že se to u dvora vyřeší samo,“ pokračuje v komentáři věcí minulých Koskuba.

 A připomněl, že Češi mohli zaznamenat, že se hlavní „ranhojič země“ rozhodl marodérům zase pustit žilou. V hrazení plomb i zvýšení poplatků za návštěvu u lékaře.

„Tak tohle tedy narazí a Nečasova vláda jde kompletně do kopru. Nezapomínejme, že v ní jsou stále VV! A ty už vloni jednou plomby zdarma uhájily. Jak nás pak na tiskovce nadšeně a bez uzardění informoval jejich pan předseda. Za toto “skvělé a velké” vítězství veverky obětovaly, pravda, takřka všechny své předvolební sliby. Je proto zřejmé, že v plombách neustoupí. I kdyby měly opustit vládu. A k tomu ony nemají nikdy daleko! Takže se nemusíme hladovějících díky vládě rozpočtové nenažranosti bát. Cožpak jsou VV nějací křiváci a lháři? A bylo by jistě možné se o tom přece jenom ujistit. To i za těch nově navrhovaných 200 Kč za vyšetření u psychiatra jistě stojí. Lze totiž s úspěchem předpokládat, že mnozí z vyšetřených, s ohledem na to, co už dva roky předvádí, psychiatrickou léčebnu nikdy neopustí,“ uzavřel svůj komentář týdne pro ParlamentníListy.cz  Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…