Kuberu trápí odposlechy. Jsou to falzifikáty, navíc plné sprosťáren, budu se soudit, říká

31.10.2014 17:48

Když před několika týdny řekl v pravidelné rubrice Týden s Koskubou a Kuberou (která již byla tento týden ukončena) senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera, že letošní předvolební kampaň byla nejšpinavější, jakou dosud zažil, zřejmě ještě netušil, že bude hůř. I teď po volbách mu z toho tak pravděpodobně zůstává pachuť v ústech. Vše přitom spustil vymyšlený přepis údajných telefonátů Kubery, který byl rozeslán na řadu míst.

Kuberu trápí odposlechy. Jsou to falzifikáty, navíc plné sprosťáren, budu se soudit, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Lidé z našeho magistrátu za mnou v určitý den začali chodit s tím, že jim přišel emailem nějaký přepis telefonátů. Mělo jít o mé telefonáty s osobami, které existují – já byl ale v každém případě ten dominantní, na koho to bylo namířené. V telefonátech, které však nikdy ve skutečnosti neproběhly, bylo nejzákladnějším znakem to, že jsem v nich podle těch pisatelů mluvil velice, ale opravdu velice sprostě. Všichni, kdo mě znají, vědí, že se tak opravdu ale nevyjadřuju, takže jim bylo jasné, že jde o snahu mě diskreditovat. Bohužel, našli se později i lidé, co mně psali, aniž by zkoumali i ten obsah údajných hovorů, že jsem je zklamal tím, že tak sprostě mluvím. Že si mysleli, že jsem slušný a že by tohle do mne neřekli. Opravdu to je velmi nečestný druh boje,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Kubera. Připustil, že ho kampaň, ze které podezírá některé politické protivníky, zcela určitě těsně před volbami poškodila.

I proto se obrátil na policii. „Ovšem ne kvůli nějakému trestnímu oznámení, na to si nehrajeme, protože já sám jsem dlouhodobým kritikem toho, kvůli čemu a v jakém množství se u nás trestní oznámení kvůli všemu možnému podávají. Rád bych však byl, pokud by policie zjistila, odkud ty emaily byly rozesílány. I v případě, že se podaří dokázat, že to byl někdo z politických rivalů, nezastávám názor, že by se politika měla kriminalizovat. Pravdou je, že byl původně slibován celý seriál přepisů telefonátů, ale poté, co jsme prostřednictvím médií oznámili, že se obracíme na policii, už žádné další emaily s pokračováním nikomu nepřišly. Byl bych ale rád, pokud by se ti autoři podařili prokázat, v občansko-právním řízení budu požadovat náhradu škody na ochranu osobnosti, ke které takovým činem došlo. A nejen já – i všichni ti, jejichž jména tam figurují,“ pokračoval dál senátor Kubera.

Podle čeho autoři diskreditační kampaně vybírali, kam obsah posílat? Ptá se Kubera

V době, kdy celá aféra začala, tak internetem koloval přepis údajné konverzace Jaroslava Kubery s některými politiky. Mělo v nich jít o hovory například s bývalým náměstkem ministra dopravy Jiřím Hodačem (také ODS), s exposlancem ODS a zastupitelem Milanem Zunou nebo s teplickým radním za ODS Pavlem Šustáčkem. „Zajímal by mne osobně i klíč, podle kterého ti autoři vybírali, komu ten vymyšlený obsah pošlou. Pokud vím, šlo to totiž jen některým úředníkům na magistrátu a do některých médií,“ poznamenal ještě senátor.  

Přepisy, které takto kolovaly virtuálním světem a které jsou skutečně prý doslova prošpikované vulgárními výrazy, označuje Kubera opakovaně za vymyšlené.

V každém případě to, co proniklo na veřejnost, potvrzuje, že sázka na vulgarity je vcelku čitelná. „Všichni vědí, že tak sprostě nemluvím,“ hájí se senátor.

Ten debil píše, že jsme dostali pět miliard...," uvádí například text z údajných odposlechů

Přesto jsou slova v onom textu velice expresivní. „Na těch stránkách ProTeplice ten debil píše, že jsme dostali z prodeje majetku pět miliard korun, to je docela průser, co s tím chceš dělat, když se na to někdo bude ptát?“ ptá se například v údajném přepisu Milan Zuna Kubery. Nutno dodat, že rozesílané přepisy byly podepsány tak, jako že odešly z konkrétního okresního oddělení PČR.

Jaroslav Kubera měl prý na to odpovědět: „Na to se vyser, to už stejně nikdo nespočítá, všechno je skartovaný a na katastru to nikdo sčítat nebude, to je práce na léta, a když se na to někdo zeptá, tak si to číslo někdo vymyslel, je to kec a debatu vohnu jinam, trochu srandy a hotovo a ten debil stejně ví ho..., vaří z vody, kdyby měl čísla, tak napsal 12 miliard.“

Nějaký místní estébák se pokusil o styl konverzace Romana Janouška?

Jak k záležitosti Kubera sdělil i deníku Právo, „nějaký místní estébák se asi pokusil napodobit způsob Romana Janouška". Podle něj se jedná o pokus zoufalců, kteří neměli žádný pozitivní program, a tak museli dehonestovat politické soupeře. „Distribuce takového materiálu, který se pak v první den komunálních voleb objevil i na zpravodajských serverech, ovlivnila výsledek voleb. Na soud se ale kvůli ovlivnění voleb obracet nebudeme,“ sdělil Kubera také ČTK.

Na jiném místě onoho materiálu měl přitom senátor (a teplický primátor) odpovídat pro změnu radnímu Šustáčkovi na otázku týkající se evropských fondů na městské projekty: „Ty seš asi úplně blbej, co nám budou platný vopravený sračky, když nám polezou kontroly do financí, a co Hodač, víš, jak by řádil, tý práce, jak rozepsat všechny faktury za úklid města a teď by se v tom někdo šťoural. Ty si fakt upad, chápeš, že když budeme brát prachy z Evropy, tak nám sem polezou na kontrolu, a že na to maj nárok i deset let po tom, co už je hotovo, to fakt chceš, aby se někdo šťoural ve financích, když už tady třeba nebudeme sedět, prosím tě, vzpamatuj se a hoď se do latě.“

Pod vedením Kubery v Teplicích ODS vyhrála i letos

Nutno dodat, že ODS pod vedením Jaroslava Kubery komunální volby v Teplicích vyhrála a získala skoro 27 procent hlasů. Získala tak osm křesel v místním sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Šest zastupitelů bude mít druhá Volba PRO! Teplice, čtyři hnutí ANO, po třech KSČM a ČSSD, dva Moje Teplice - TOP 09 a jeden hnutí Pro sport a zdraví - Teplice. O složení radniční koalice se zatím stále vyjednává.

To, že policie prověřuje, kdo napsal a dostal na veřejnost údajné přepisy hovorů mezi teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou (ODS) a některými členy tamní ODS, potvrdil i teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. „Obdrželi jsme podnět, který se zabývá komunikací, kterou mezi sebou údajně vedli příznivci konkrétní politické strany,“ řekl mluvčí s tím, že bližší informace nemůže s odkazem na počátek vyšetřování poskytnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…