Langer ostře k privatizaci policie: Lessy je bezradný a neschopný řízení

14.12.2011 18:53

Mezi mlýnské kameny ne vlastní vinou se dostal policejní prezident Petr Lessy. Pod tíhou střednědobého výhledu vlády a čím dál menšího objemu financí plynoucích do resortu vnitra, potažmo do policie, připustil, že by v budoucnu některé činnosti policie mohly být zpoplatněny.

Langer ostře k privatizaci policie: Lessy je bezradný a neschopný řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

"Zpoplatnění některých činností je určitě jedna z cest, kterou bych podporoval,“ uvedl v úterý pro Právo Petr Lessy. Policie by podle policejního prezidenta mohla vystavovat účet např. za asistenci při přepravě rozměrných nákladů, střežení některých objektů nebo za některé výjezdy k objektům napojeným na pulty centralizované ochrany.

„To jsou věci, u kterých si zpoplatnění dokážu představit,“ poznamenal policejní prezident. Zároveň dodal, že v současné době v tom policii brání zákon. „Návrhy na změnu tu byly už několikrát, nikdy se to ale nepodařilo prosadit,“ doplnil policejní prezident.

Je neschopný

Lessyho krok se nesetkal s pochopením u bezpečnostního experta ODS a bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Podle něj Lessy jen objevuje již dávno objevené. „Nic nového, navíc je to naprostá marginálie, která je v rozpočtu policie téměř bezvýznamná. Celé to jen dokumentuje bezradnost a neschopnost plukovníka Lessyho řídit policii v tak složitém období, jako je toto,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Langer.

Zatím se o tom nehovořilo

O tom, že policie prochází těžkým obdobím nepochybují ani lidé uvnitř sboru. Přesto se Lessyho náměstci nechtějí k návrhu na zpoplatnění některých služeb vyjadřovat. Strategický náměstek Pavel Osvald, jehož post bude od nového roku zrušen, redakci sdělil, že služby, které by teoreticky mohly být zpoplatněny, nepatří do jeho kompetencí.

Náměstek pro vnější službu Vladislav Husák, který mimochodem nabídl svůj post k dispozici, se nechtěl vyjadřovat s poukazem, že se svým nadřízeným na dané téma ještě nehovořil.

„Zatím jsem na toto téma s policejním prezidentem nemluvil, proto mi nepřísluší to nijak komentovat, ačkoli ta diskuse o zpoplatňování standardně probíhá již delší dobu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Husák.

Začne to střežením objektů a skončí to katastrofou

Za dobré řešení finančních problémů Lessyho krok v žádném případě nepovažuje stínový ministr vnitra Zdeněk Maršíček (KSČM). „Jsem přesvědčen, že by to dopadlo stejně jako v jiných oblastech – začalo by se u asistence při přepravě rozměrných nákladů, střežení objektů apod., jak uvádí prezident Lessy, a skončilo by se u toho, že přepadený občan se nedovolá pomoci policie, protože ta jinde vykonává placené služby. Rád bych věřil, že tento návrh napadl prezidenta Lessyho ze zoufalství, ale ani to jej neomlouvá,“ uvedl pro redakci Maršíček. Tento návrh KSČM zásadně odmítá, protože by podle ní ještě více rozděloval společnost.

Trocha sarkasmu a nostalgie

Lessymu při výzvě k rezignaci ze strany ministra Kubiceho vyjádřila podporu ve funkci Unie bezpečnostních složek. K návrhu na zpoplatnění se její předseda staví sarkasticky. „ Zpoplatnění obecně je špatná cesta, avšak u některých konkrétních úkonů si to jako odůvodněné dovedu představit,“ uvedl pro redakci předseda UBS Zdeněk Buřič.

Anketa

Chybí vám I. Langer ve vysoké politice?

13%
80%
hlasovalo: 1402 lidí


Lessymu přidělal vrásky navíc v pondělí také NERV, jehož členové předložili vládě úsporná opatření v případě prohloubení krize. Jednou z možností, jak zachránit veřejné finance je podle NERVu propuštění jednoho tisíce policistů. Vláda by se k návrhu měla vyjádřit do konce ledna.

„Doufám, že při rozhodování kabinetu převáží argument bezpečnosti. To by měla být priorita. Nicméně proti střednědobému výhledu vlády, který počítá s redukcí pěti tisíc míst do roku 2013 resp. 10 tisíc do 2014 ta tisícovka jsou jen drobné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lessy. Policejní prezident v rozhovoru pro redakci zavzpomínal na otevřený dopis, který v září zaslal policistům a na jehož znění si stále trvá.

“Při svém nástupu do funkce policejního prezidenta jsem si mimo jiné stanovil, že nebudu hrobařem Policie ČR. Nechci být policejním prezidentem za každou cenu. Pokud mi nebude umožněno naplňovat cíle, pro které byla Policie ČR zřízena, odejdu,“ uzavřel Lessy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…