Lenost, závist, žraní a mlaskání u koryt. Šéfsoukromník mluví o levici

08.04.2013 7:03

Předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk obhajuje v rozhovoru pro internetovou revue Pravý břeh živnostníky a podnikatele. Podle něj zaměstnavatelé odvádějí peníze do státní kasy hned několikrát - za daně a poplatky, sociální pojištění a spotřebu. A pokud si to prý stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek neumí spočítat, měl by vrátit diplom.

Lenost, závist, žraní a mlaskání u koryt. Šéfsoukromník mluví o levici
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

Předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk se nedomnívá, že by sociální demokracie primárně stála o likvidaci živnostníků, jak by se mohlo zdát po kontroverzním výroku stínového ministra financí Jana Mládka. "Primárně všem skupinám a stranám, které jsou založeny na představě, že všichni mají mít stejně, protože jsme všichni přece lidé, jde o zprůměrování. A protože si myslí, že to, co na první pohled vidí, nepotřebuje důkladnou znalost, vesele tvrdí, že kdo má něco jiného, než ten druhý, musí tomu druhému část dát, aby měli všichni všeho stejně," říká Senjuk.

Vychází to podle něj z odvěké touhy po spravedlnosti a absolutní rovnosti. Senjuk se domnívá, že ČSSD a odbory jsou vedeny k honu na čarodějnice neznalostí nesenou čtyřmi motory: závistí, zbabělostí, leností a nepřejícností. A tento hon je prý "jenom snahou najít za každou cenu viníka za to, že vlády žerou a mlaskají víc, než co jim národ do koryta je vůbec schopen dodat," říká šéf soukromníků.

ČSSD jako žebřík pro agilní odboráře

Rostislav Senjuk je přesvědčen, že existuje významná spojitost mezi politikou ČSSD a odborů. Sociální demokracie je podle něj jednoznačně politickým pokračováním odborářských názorů a ani se prý netají tím, že i personálně do svých špiček čerpá z řad odborářů.

"Osobně bych šel ještě dál. ČSSD je přímo žebříkem pro agilní odboráře, aby se snažili býti odborářskými bossy, protože pak je čeká budoucnost bez práce v odborářském nebi, jímž je vysoká politika. Většina dnešních vrcholových (úmyslně nechci říci špičkových) politiků jsou bývalí šéfové odborářů. Dokonce si nevzpomenu na žádného, který by takto nekončil. Panem Falbrem počínaje, přes pana Škromacha a panem Štěchem konče," dodává Senjuk.

Osladíme zbohatlickým sviním život

Polistopadové vlády viní zástupce soukromníků z toho, že se i kvůli nim společnost nezbavila pohledu na soukromníka jako na "reakcionářského buržoazního rozvraceče socialismu". Úhelným kamenem všeho marasmu je podle Senjuk neznalost.

"Kdysi někdo napsal běda národu, který povolává svaté místo schopných. Dnes to platí dvojnásob. A těch klacků pod nohy? Na to by nestačilo ani deset rozhovorů. Většina úředníků považuje za svou osobní čest a povinnost těm 'zbohatlickým sviním' alespoň trochu osladit život, když už je ten slepý systém nedokázal alespoň zavřít," říká v rozhovoru Senjuk.

Zaměstnavatel platí několikrát

Podle šéfa soukromníků nikdo není nucen být zaměstnancem. Navíc zaměstnavatel je i tím, kdo  práci nejen poptává, ale i nabízí. Soukromník také většinu toho, co má, investuje do obstarání práce a budoucích příjmů. Už tím, že nakupuje stroje, suroviny nebo zboží, odvádí formou daní a poplatků peníze do rozpočtu.

"Pokud soukromník zaměstnává zaměstnance, musí provést stejné obraty nákupů jak pro sebe, tak pro zaměstnance, aby docílil zisku, který pak zaměstnanci v podobě mzdy může vyplatit. Zaměstnanec je ale dražší než samotný soukromník, protože stát chce po soukromníkovi, aby za zaměstnance nesl část nákladů na pojištění. Což mu navýší náklady a tedy potřebu navýšit obrat tak, aby získal o 34% (odvody za zaměstnance) větší zisk," vypočítává Senjuk.

"Nemůže tedy prodat jen 100 000 rohlíků, ale musí jich prodat 134 000, tedy aby jeho zisk činil 13 400 Kč. Proto již v první fázi do systému jen v obratu, aby zaplatil zaměstnance, přinese ne 17 500 Kč, ale 23 450 Kč. Následně za zaměstnance odvede pojistné hrazené zaměstnavatelem za zaměstnance ve výši 3 400. Takže než zaměstnanec dostane výplatu, soukromník již odvedl za sebe 17 500 Kč a za jednoho zaměstnance 26 850 Kč. I kdyby nyní nezaplatil již ani korunu (a to soukromníci mají povinné minimální odvody na obě pojištění), stejně by v porovnání s prvním odvodem zaměstnance (4,5+6,5%+15% daň) ze stejných 10 000 Kč , tedy 1474 Kč pojištění a 1500 daň, byly odvody zcela nesouměřitelné. Zajisté je 26850 Kč vyšší než 2974. Pokud pan Mládek není schopen toto dopočítat, měl by raději vrátit diplom," uzavírá šéf soukromníků Rostislav Senjuk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…