Lidé budou možná umírat ještě půl roku, oznámil ministr zdravotnictví

17.09.2012 12:20

Na tiskové konferenci informovali ministr zdravotnictví Leoš Heger a policejní prezident Martin Červíček o nejnovějším vývoji v kauze metylalkoholových otrav a z nich vyplývající prohibice. Ta prý ještě pár dní bude muset vydržet. I poté se však podle ministra dá očekávat, že lidé ještě několik měsíců budou umírat.

Lidé budou možná umírat ještě půl roku, oznámil ministr zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

„Dnešní zasedání krizového štábu konstatovalo, že nebezpečí stále trvá,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger tiskovou konferenci.  Během dne se podle něj objevilo šest nových případů, celkem je hospitalizováno 36 - 40 lidí. Pokud jde o úmrtí, tak bylo zatím potvrzeno 19 případů. Další čtyři budou určeni podle výsledků pitvy.    

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka bylo zatím obviněno celkem 23 osob. „Z vyšetřování vyplývá, že případy mají spojitost,“ uvedl šéf policistů. Policisté podle něj prověřují několik verzí, není pravdou, že by preferovali jednu verzi. Odmítl však, že by policejní stopa mířila do Polska, jak se také spekulovalo.

Ministr Leoš Heger následně ještě informoval, že přes český internetový obchod se prý pančovaný alkohol dostal i na Slovensko a vedl ke dvěma případům lehčí otravy v Prešově.

K případnému zrušení prohibice ministr Heger dále uvedl, že ještě není na pořadu dne. „Není správný čas na zrušení prohibice, ale připravuje se postup, kterým by v budoucnu měla být provedena,“ řekl. Celkem podle něj bylo prohibicí zablokováno 20 milionů lahví, přičemž drtivá většina z nich bude v pořádku. V  oběhu však podle něj mohou být láhve pančovaného alkoholu, takže se může stát, že lidé budou umírat ještě třeba půl roku.

Na dotaz ohledně případného odškodnění poškozených ministr odpověděl, že zatím se právní názor ministerstva kloní k názoru, že riziko těchto nákladů musí nést výrobce alkoholu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…