Máme hrábě v ruce, chceme peníze. Starostové přijedou do Prahy kvůli dotacím

10.04.2013 13:38

Starostové v republice chtějí vzít hrábě na vládu. Protestní akci v Praze připravují na květen. Ve středu označili 600 obcí protestními modrými cedulemi s nápisem: Máme nárok na evropské peníze! Tím má ale tlak na politiky teprve začít.

Máme hrábě v ruce, chceme peníze. Starostové přijedou do Prahy kvůli dotacím
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starostové se obávají, že jejich obce přijdou o dotace

Chybí peníze. Nemáme na opravu cest, chodníků, ani na kanalizaci. Přesto se v republice staví aquaparky a zbytečné cyklostezky. Oblíbené nářky starostů malých obcí, které už veřejnost slyšela při diskusích o rozpočtovém určení daní, dostávají další rozměr. Teď jde o přerozdělování dotací z Evropské unie v letech 2014 až 2020. Česká republika má slíbeno přes 500 miliard korun, jenže starostové se obávají, že se tyhle peníze utopí v megalomanských projektech cestovního ruchu, na ministerstvech či ve velkých městech.

Nemají ani na kanalizaci

Že budou bez peněz, má strach i starostka obce Hodslavice v Moravskoslezském kraji Pavla Adamcová (PRO Hodslavice). „Obáváme se toho, že budeme mít velký problém dosáhnout na dotace a nebudeme mít peníze na to, co potřebujeme. Máme projekt na vybudování kanalizace. V minulém dotačním období byla nabízená dotace pouze ve výši 60 procent uznatelných nákladů. Při našem obrovském projektu za 157 milionů jsme vůbec nedosáhli na spoluúčast. Pevně doufám, že se najde ve státě rozumná koncepce, a že se bude řešit zastaralá a chybějící infrastruktura. Tam by měly téct evropské peníze,“ uvedla Adamcová, která šla do voleb jako nezávislý kandidát.

„U nás není vůbec kvalitní kanalizace. Odpady jdou přes přepadové septiky a jsou svedeny do místního potoka. Plno obcí je takových. V minulém dotačním období byla dána přednost větším aglomeracím nad 2 000 obyvatel. Mohly čerpat dotaci ve výši 90 procent. My jsme neměli šanci se s někým spojit, abychom na dotaci dosáhli,“ připustila Adamcová. Místní obyvatelé v rodišti Františka Palackého tak trvale řeší problémy s nákupem čističek nebo kontrolou odpadů. Obec platí za kontrolní odběry a laboratorní zkoušky vody. „Je to směšné. Dotační tituly nutí obce, aby využívaly aktuálních výzev na věci, které nutně nepotřebují. Nejdřív by se měly pokrýt základní potřeby,“ doplnila Adamcová pro ParlamentníListy.cz.

V květnu pojedou do Prahy

Dalším problémem malých obcí je vstřícnost nakloněných poslanců nebo vlivných politiků. Kdo takové „kamarády“ nemá, je odkázaný na běžného „úředního šimla.“ A tím pádem má menší šanci na získání dotace. „Velkoměsta si už předjednala velké množství peněz, ministerstva také. Na venkov se možná opět nedostane a to si nechceme nechat líbit,“ uvedl Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv, které za protestními akcemi stojí.  

„Termín demonstrace v Praze se upřesňuje v závislosti na vyjednávání ministerstev s Evropskou komisí. Bude v první polovině května. Chtěli bychom, aby starostové vzali s sebou hrábě. Když přijde tisíc starostů v kravatě, tak nezapůsobí, ale pokud budou mít v ruce hrábě, tak už by to mohlo i ministerstvo probudit,“ dodal.

Gazdík je podpořil

Protesty starostů vycházejí z dokumentu nazvaného Druhá zlínská výzva. Jde o materiál, který jasně definuje problémy v čerpání peněz z EU. Druhou zlínskou výzvu podporuje již na 1500 starostů, zastupitelů a veřejně činných osob ze všech 14 krajů České republiky. Aktivitu už podpořil i poslanec Petr Gazdík (předseda hnutí Starostové a nezávislí). „Myslím, že tato aktivita samospráv je vážným signálem pro vládu. Budu žádat ministry, aby se čerpání evropských prostředků vláda věnovala a slyšela rovněž na názory zástupců obcí a měst,“ uvedl Gazdík. Iniciativu podpořily sdružení obcí a měst celé ČR, a to Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova.

Co je Druhá zlínská výzva?

Venkovské obce se tímto protestem snaží upozornit na finanční prostředky v objemu okolo 500 miliard korun, které mají být určeny EU na (dotační periodu) plánovací období 2014 – 2020. Obce se obávají, že mohou opět skončit v megalomanských a samoúčelných  projektech, ze kterých veřejnost ani stát nemají užitek.  „Navrhujeme také pro rozdělování peněz přednostně využít metodu LEADER, kdy o penízích určených pro daný  region rozhodují  prostřednictvím místních akčních skupin přímo lidé z daného území - spolky, starostové i drobní podnikatelé. To se nám výrazně osvědčilo. Je zde mnohem menší prostor pro korupční praktiky a velikášské projekty,“ podotkl Josef Zicha, starosta Vysokého Pole a další ze signatářů Druhé zlínské výzvy. „Nechceme nic nemožného, jen to, aby se lidé v odpovědných funkcích zamysleli, jak dát dotacím na další léta smysl,“ doplnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…