Mlč o Zemanovi. Chováš se jak děcko, vzkázala kolegyně Dienstbierovi

18.01.2013 7:52

Výpady místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera vůči Miloši Zemanovi a výroky, že ho nebude v druhém kole volit, čímž nepřímo podpořil kandidáta protistrany Karla Schwarzenberga, vyvolaly na levé straně spektra i mezi voliči bouřlivé diskuze. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly dvou poslanců ČSSD – Vladimíry Lesenské a Jaroslava Foldyny, jak tento střet vnímají a co z něj dovozují.

Mlč o Zemanovi. Chováš se jak děcko, vzkázala kolegyně Dienstbierovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Řekla bych, že se mohl Jiří Dienstbier zachovat jako státník a přenést se s větším nadhledem přes svou takzvanou porážku,“ řekla pro ParlamentníListy.cz sociálně-demokratická poslankyně Vladimíra Lesenská. Jak ale vzápětí dodala, výsledek 16 procent ona osobně vůbec jako porážku nevnímá. „Je to velmi pěkný výsledek, kterého dosáhl, ale řekla bych, že se chová jako malé děcko, které přišlo o hračku,“ konstatovala poslankyně.

Jiří Dienstbier nedělá dobře, když situaci tak hrotí

Poslankyně rovněž potvrdila, že v regionech jsou lidé šokovaní vystoupeními Jiřího Dienstbiera a nevědí, co si o tom mají myslet. „Přiznávám se, že nejsou sami,“ dodala poslankyně. Nechápe prý, proč by kdokoli ze sociálních demokratů měl vystupovat takto radikálně, když vedení ČSSD vyjádřilo svou podporu Miloši Zemanovi. „Takže to nechápu naprosto stejně, jako lidi zvenku,“ dodala Lesenská.

„Myslím, že Jirka Dienstbier nedělá dobře, když to takto hrotí a prezentuje,“ konstatovala poslankyně. Podle ní je i nepřímá podpora Karlu Schwarzenbergovi to nejhorší, co pro náš stát může být.

ParlamentníListy.cz připomněly, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka svého času pohrozil, že funkcionáři, kteří podpoří Miloše Zemana v prvním kole prezidentské volby, riskují, že by mohli být vyloučeni. „Bohužel, to je pravda,“ řekla Lesenská.

Vzhledem k tomu, jak se situace obrátila, by prý bylo zajímavé, zda by se měla podobná sankce uplatnit i v případě Jiřího Dienstbiera, který v rozporu s usnesením vedení strany prohlásil, že Miloše Zemana volit nebude. „Zatím ale naštěstí žádné takové informace nejsou a jsem ráda, že se vedení strany pro podporu Miloše Zemana rozhodlo,“ řekla na závěr Vladimíra Lesenská.

Dienstbier kritizuje Zemana jako „pravdoláskaři“

„Kritizuje-li Dienstbier Miloše Zemana, je to jeho právo,“ řekl redakci poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Respektuje prý i to, že řada lidí může mít k němu své výhrady. Je to prý normální a přirozené. „Ale aby sociální demokrat, místopředseda strany, napadal Miloše Zemana za dobu, kdy byl premiérem, ale také předsedou ČSSD, která se tehdy právě díky Miloši Zemanovi ujala vlády," to nechápe.

„Jiří Dienstbier kritizuje Zemana za opoziční smlouvu způsobem, který známe od těch, co jsme jim říkali ´pravdoláskaři´, a kteří byli v té době takzvaně 'vyautováni' – Kalousek, strana lidová, a podobně," říká Foldyna. Nelíbí se mu, že napadá Zemana veřejně a způsobem, u nějž si vůbec neuvědomuje, že napadá celou ČSSD.

„To nebyl jen Miloš Zeman, to byla sociální demokracie, která převzala vládu v zemi po Václavu Klausovi, po jeho vládách, kdy hospodářství České republiky bylo v rozvalu a HDP této země bylo v záporných číslech -1,6 %," připomíná Foldyna.

Opoziční smlouva byla smlouva o stabilitě

„Opoziční smlouva byla smlouva o stabilitě,“ dodal Foldyna pro ty, co to prý nepamatují, a myslí si, že to, co říká Jiří Dienstbier, je pravda.

„To mínusové HDP totiž za vlády Miloše Zemana vzrostlo o pět procent, na +3,5%,“ upřesňuje rozčíleně. Jak dále připomněl, v té době rostla minimální mzda občanů ČR, byly přiznány valorizace důchodcům, vzrostl český průmysl a klesla inflace, kterou tu zanechala Klausova vláda. „Inflace klesla obecně, za dobu trvání opoziční smlouvy, kterou tak kritizují lidé jako Jiří Dienstbier a další pravdoláskaři,“ vzpomíná poslanec. Ti prý proto, že byli odstaveni. „Začalo se držet slovo ve sněmovně, což je možná pro některé ještě horší, než posuny v ekonomice,“ dodává.

Jak také Foldyna připomněl, za dobu vlády Miloše Zemana poklesla inflace z 10 na 3 procenta. „A to bylo dobré pro občany České republiky a v té době se také lidem žilo podstatně lépe, než se jim žije dneska,“ konstatoval poslanec. „A co je dobré pro občany této země, by mělo být dobré i pro sociální demokracii,“ dodal. A pokud jde o kritiku Miloše Zemana Jiřím Dienstbierem, tak na ni sice má místopředseda nezadatelné právo, ale podle Jaroslava Foldyny přestřelil.

Doporučit levicovým voličům kandidáta asociální vlády? Nepochopitelné

Pokud jde o vyhlášení Jiřího Dienstbiera, že Zemana volit nebude, čímž nepřímo naznačil, že bude volit Karla Schwarzenberga, je pro Foldynu nepochopitelné. „Kdybychom se možná rozhodovali o nějaké jiné věci, budiž, ale aby místopředseda sociální demokracie doporučil v zásadě levicovým voličům volit nejen pravicového kandidáta, ale člověka odpovědného za církevní restituce, člena vlády, která je odpovědná za amnestii, která proběhla, za zdražování, za zvýšení DPH, které zdraží každý rohlík a důchodcům snižuje reálné penze, to si Jiří Dienstbier neuvědomuje? Tyto otázky staví před sociálně-demokratickými voliči?“ zlobí se Foldyna.

V této souvislosti připomněl poslanec výroky Marie Benešové, která se vymezovala proti Jiřímu Dienstbierovi. Zároveň uvedl, že Benešová se sice stavěla proti Dienstbierovi, ale neobhajovala politiky a politiku vládní koalice, což Jiří Dienstbier v současné době dělá. „Jiří Dienstbier je místopředsedou sociální demokracie, a tak nemůže doporučovat kandidáta tak situovaného, jako je Karel Schwarzenberg. Nositel a ikona současné Nečasovy asociální vlády, zodpovědné za všechny asociální kroky z doby svého vládnutí, které dopadají na ty lidi, co žijí, obrazně řečeno, v panelácích,“ zlobí se Foldyna.

I Dienstbier je svého štěstí strůjcem

I pokud jde o úvahy o vylučování funkcionářů ČSSD, kteří by v prvním kole volili Zemana, má Foldyna jasno. „Já nejsem pro žádné vylučování, takto bych otázku vůbec nestavěl. Každý je svého štěstí strůjcem,“ konstatuje poslanec. I Jiří Dienstbier je, jak říká, svého štěstí strůjcem. Pakliže prý přesvědčí členy sociální demokracie a delegáty sjezdu, že má být reprezentantem ČSSD, když podporuje Karla Schwarzenberga, je to jeho věc. „Mě nepřesvědčil a nepřesvědčí, ale své štěstí si tvoří každý sám,“ řekl na závěr pro PrlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…