Mluvili jsme se střelcem na prezidenta: Chtěl prý vyburcovat lidi

02.10.2012 18:50

ROZHOVOR Pavel Vondrouš se z nenápadného mladíka stal ze dne na den mediální hvězdou. Novináři ho pronásledují na každém kroku. Stačila maličkost – v pátek 28. září si počíhal na prezidenta Klause a vystřelil na něj airsoftovou pistolkou. ParlamentnímListům.cz poskytl v úterý rozhovor.

Mluvili jsme se střelcem na prezidenta: Chtěl prý vyburcovat lidi
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

„Takový humbuk jsem nečekal. Spíše jsem se obával, že mě zpacifikuje prezidentova ochranka a prohlásí za blázna,“ uvádí. Což se nestalo ani náhodou, a tak může být Vondrouš spokojený. Svou akcí chtěl hlavně politiky upozornit, že je na ně značná část veřejnosti velice, ale opravdu velice naštvaná.

Prezident Klaus považuje váš útok na něj za politický čin. Kam ho zařazujete vy?

Nedělal jsem to pro žádnou politickou stranu, nicméně politika zasahuje do života všech lidí. Takže se to dá nazvat politickým činem. Ale určitě ne na politickou objednávku.

Jak hodnotíte prezidenta Klause?

Nepovažuju ho za svého prezidenta. Nikdy bych ho nevolil. Dopomohl či nečinně přihlížel k rozprodávání České republiky. Žádné konkrétní důkazy o nějaké jeho zlodějně nemám. Ale stačí se kouknout na historii od listopadové revoluce, jak se tento stát vedl. Klaus byl v čele od počátku, takže má určitě zodpovědnost nad tím, jak to u nás vypadá.

Je prezident váš nejneoblíbenější politik. Nebo je to někdo jiný?

To se v průběhu času mění. V tuto chvíli vítězí Miroslav Kalousek. V televizi jsem zaslech jeho rozhovor s poslancem Skokanem, kde naznačoval Tak kolik chceš? A pořád sedí ve své funkci. Tento pán mluvil o korupci a nic se neděje a neřeší.

Více rozhovorů ZDE

Výkonnou moc tříme ve svých rukou vláda. Jak koukáte na ni?

Nechci odsoudit úplně všechny. Můžou tam být lidé, kteří jsou přesvědčení, že dělají dobré skutky. Ale zároveň je tam mnoho lidí, kteří dobře vědí, co dělají. Voliči jim dali ve volbách důvěru a oni ji zneužívají ve vlastní prospěch. Za to by měly být větší tresty.

Pokud by se konaly teď parlamentní volby, vyhráli by je s největší pravděpodobností sociální demokraté. Na ně pohlížíte jak?

ČSSD byla také u moci. Nemyslím si, že šlo o nějakou výraznou změnu k lepšímu oproti ODS.

Půl roku jste byl letos u komunistů, i když podle předsedkyně místních komunistů aktivně jen dva měsíce. Jsou vám z parlamentních stran nejbližší?

Komunistická strana měla 23 let na to, aby se dobře naučila demokracii. Chovají se zatím demokraticky, ostatně můj čin také odsoudili. Je to jediná větší parlamentní strana, která nebyla v posledních dvou desetiletích u moci. Takže je možná čas na změnu a dát jim šanci. Pokud se lidem nebudou líbit, můžou za čtyři roky zvolit zase někoho jiného. Jak vidíte, každé čtyři roky je to čím dál více horší, takže nemáme co ztratit.

Když jsem vás viděl na obrázcích v maskáčích a krátce ostříhaných vlasech, říkal jsem si, to je asi příznivec Dělnické strany sociální spravedlnosti. Jak se díváte na ně?

Nečetl jsem jejich program, nemohu řící, že bych se k nim přikláněl. Spíše mi přišlo neuvěřitelné, že když to vypadalo, že se Dělnická strana může prosadit, vyštrachaly se účelově nějaké staré záznamy, na nichž se hajlovalo. Tyto záběry se měly použít v době svého vzniku, a ne tehdy kdy se to někomu hodilo. To je další ukázka toho, jak naše politická sféra funguje.

Slyšel jsem, že musíte hodně pracovat, protože máte nějaké exekuce. Je to pravda?

Byl jsem rok bez práce. Jel jsem načerno tramvají a pak jsem prostě neměl pět stovek na pokutu, kterou jsem měl zaplatit do týdne. Pak se mi ozvali, že mám zaplatit 27 tisíc. Takže si spočítejte o kolik procent to z 16 korun narostlo. Ať si vláda uvědomí, co se tu donedávna dělo a možná se děje i teď.

Rok jste marně sháněl práci. Nebojíte se, že váš atak na prezidenta vám způsobí problémy v zaměstnání?

Když mě policisté druhý den propustili, což jsem ani nečekal, měl jsem hlavně obavy, jestli jsem neztratil práci a následně i bydlení a skončím na ulici. To by byl daleko větší trest, než kdyby si mě tam nechali. Zatím ale žádné takové náznaky nemám.

Kdyby se podobná věc stala v Americe, ochranka vás možná rozstřílí jak řešeto. Nepomyslel jste na něco podobného?

Samozřejmě že mě to napadlo, že skončím v kaluži krve. Naštěstí se to nestalo.

TÉMA: Střelba na Klause

Jaké jsou reakce lidí?

Zatím pozitivní, na ulici mi nikdo nenadával. Spíše ke mně lidé přistupují a uznale mě poklepají. Před chvílí jsem dělal on line rozhovor a tam padaly i některé hustší otázky.

Jak snášíte zájem novinářů, čekal jste podobný humbuk kolem své osoby ze strany médií?

Rozhodně jsem takový zájem nečekal. Naopak jsem se obával, že mě ochranka složí, aniž bych něco udělal a označí mě za nějakého trapáčka. Také jsem se bál, že u toho zásahu bude někdo zraněný. Nechtěl jsem nikomu ublížit, nestřílel jsem na obličej ani směrem na pódium.

Údajně jste si zbraň vyzkoušel nejdříve sám na sobě?

Ano, měl jsem na ruce flíček. Určitě nebylo mým cílem zranit prezidenta.

Co jste vlastně chtěl svým pseudoatentátem docílit?

Upozornit politiky, že lidé už jsou naštvaní na způsob, jakým zemi vedou. A také vyburcovat lidi, aby se přestali bát a začali bojovat proti různým příkořím.


Pavel Vondrouš
26 let
svobodný
bydlí v Liberci
dětství strávil v Chrastavě
živí se jako svářeč plastů
od února byl členem KSČM, v září mu členství zrušili pro pasivitu a neplacení členských příspěvků

Chrastava

Nejen Pavel Vondrouš, ale i šestitisicová Chrastava, malé městečko ležící devět kilometrů od Liberce, je mediální hvězdou. Vědí o ní už i na opačném koutu naši Zeměkoule, v Austrálii i Novém Zélandu. Chrastavští ale z tohoto faktu radost určitě nemají. Před dvěma lety se městečko stalo symbolem ničivých povodní, při kterých byl mimo jiné zcela zničen vzácný secesní most. Právě na jeho znovuobnovení a slavnostní otevření přijel v pátek 28. září prezident Václav Klaus. A zde si na něj počíhal Pavel Vondrouš a provedl pseudoatentát z airsoftovou pistolkou za užaslého přihlížení ochranky. A všude se píše jen o tomto činu. „A nikdo se nezmíní o otevření mostu, který se stal symbolem povodní. Přitom je nádherný,“ štve starostu Chrastavy Michaela Canova. S prezidentem má nadstandarní vztahy, Klaus do Chrastavy přijel i 8. srpna před dvěma lety. „Velmi si cením pana prezidenta, že nedal po atentátu nic najevo a věnoval se další půlhodinu občanům města,“ pochválil Václava Klause Canov. I pro samotnou Chrastavu bude dobré, když se v nejbližších letech ocitne mimo zvýšený zájem médií...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…