Mnoho postů, jeden John. Stranický exkolega radí Johnovi, jak dál

01.11.2012 20:50

Šéf VV Radek John by po postu šéfa VV měl opustit i pozici šéfa bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Navíc je podezřelý ze střetu zájmů a z toho, že svým krokem ohrozí demokratické principy České republiky.

Mnoho postů, jeden John. Stranický exkolega radí Johnovi, jak dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Šéf Věcí veřejných Radek John nepřestává překvapovat. Poté, co se z dráhy publicisty, spisovatele a scénáristy vrhl na tu politickou, se teď vrací zpět na tu žurnalistickou. Od 1. listopadu totiž povede publicistiku ve vydavatelství Empresa Media, které patří Jaromíru Soukupovi. Pod vydavatelství patří třeba tituly Týden nebo Instinkt.

Soukup v minulosti úzce spolupracoval s politiky z různých stran - se Stranou zelených, s ČSSD a jejím expředsedou Jiřím Paroubkem a jeho manželkou, poté i s Věcmi veřejnými.

Nejdřív pryč z výboru. Pak může dělat, co chce

Podle exvéčkaře Stanislava Humla by měl John ze svého kroku vyvodit i jiné politické důsledky než jen rozhodnutí znovu nekandidovat na post šéfa své strany. "Měl by být odvolán z funkce předsedy bezpečnostního výboru. Pak ať si dělá, co chce," řekl ParlamentnímListům.cz Huml. V souvislosti s tím, že předseda VV povede i publicistiku v Týdnu, prý Huml pochopil, že toto periodikum "opravdu psalo podle zadání."

Poslanec Viktor Paggio, který z VV dezertoval k LIDEM, pro redakci uvedl, že Johnovy plány znovu začít s novinářskou prací "rozhodně považuje za střet zájmů."

Podle Martina Vacka (bezpartajní, ex VV) Radek John svým krokem "rychleji střílel, než mířil."

K angažmá Radka Johna v Soukupově vydavatelství se vyjádřil i první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) . "Pan Radek John svým krokem vrátit se k novinářské práci a uchovat si své pozice v bezpečnostním a imunitním výboru Poslanecké sněmovny porušuje psaná i nepsaná pravidla pro práci poslance i novináře. Dál odhaluje pravou tvář VV a jejich skutečné cíle, schovávané za boj s korupcí," uvedl modrý politik v reakci na Johnovy kroky.

Ohrožení demokracie?

"Nejde o nahodilé rozhodnutí předsedy Věcí Veřejných, ale o promyšlený krok, který etiku politické i novinářské práce posouvá o patro níže.
V době, kdy si veřejnost stěžuje na práci médií a kdy se politici stávají stále méně oblíbenými, dává krok pana Johna argument do rukou extrémních názorů a tím jde proti demokratickým tradicím této země," uvedl Sobotka.

Šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský, na něhož se redakce také obrátila s prosbou o vyjádření, Johnovy plány komentovat nechtěl. On sám by prý ale podobného vedoucího rubriky ve svém médiu nechtěl.

Mnoho postů, jeden John

John zastává kromě postu šéfa VV i řadu dalších významných sněmovních postů. Šéfuje bezpečnostnímu výboru a je také členem imunitního a mandátového výboru. V rámci výkonu svých funkcí tak může přijít i do styku s tajnými informacemi.

Ve spojení práce poslance a novináře sám John problém nevidí. "Publikační činnost politiků je zcela běžná, stejně jako je běžné, že poslanci neopouštějí svou profesi, které se v životě věnovali," uvádí ve svém v tiskovém prohlášení. O poměrech ve Věcech veřejných podle svých slov psát nehodlá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…