Moc se kamarádí s ODSáky. A Peake ho za to prý chce vyrazit z vlády

30.10.2012 12:23

V posledních dnech je opět živo kolem vládního kandrdase, ministra dopravy Pavla Dobeše. Jeho šéfka ze strany LIDEM Karolína Peake se svého vnitrostranického oponenta již poněkolikáté snaží z vlády odstranit, ale premiér Petr Nečas ministerského benjamínka zarputile drží v úřadě.

Moc se kamarádí s ODSáky. A Peake ho za to prý chce vyrazit z vlády
Foto: hns
Popisek: Karolína Peake v půlnočním rozhovoru

Server Česká pozice přináší informace o personální rošádě, kterou Peake od premiéra požadovala. Dobeše měl v ministerské funkci vystřídat její náměstek Robert Vacek a jeho místo měla zaujmout Kateřina Hrazdílková, bývalá náměstkyně vedoucího Úřadu vlády. Výměna měla být provedena ještě před sněmem LIDEM, který se uskuteční o víkendu v Brně.

Dobeš je totiž jejím stranickým konkurentem a mezi poslanci LIDEM má prý vlivné spojence. Vicepremiérka ani nepopírá, že se dlouhodobě pokouší o jeho odstranění. „Je pravda, že jsem žádala výměnu ministra Dobeše. O jméně případného nástupce jsme s premiérem nemluvili,“ uvedla Peake pro Českou pozici.

Dobešovi prý stále vyčítá problémy se zaváděním registru vozidel. „Tato situace poškozuje stranu LIDEM. Považuji za nutné tyto věci konzultovat s premiérem, jehož ústavním právem je navrhovat odvolání ministrů,“ vysvětlila.

Podle informací České pozice jsou však reálné důvody vytrvalé snahy místopředsedkyně vlády poněkud jiné. Kromě oslabení případného stranického vyzyvatele je to prý především přílišná blízkost Pavla Dobeše k ODS, což se prý promítá i do jeho rozhodování na Ministerstvu dopravy. Peake se navíc nezamlouvá, že nemá vliv na obchodní organizace, spojené s ministerstvem - zejména Ředitelství silnic a dálnic. Peake by prý uvítala, kdyby se k zakázkám na dopravních stavbách dostaly spřátelené firmy, které by se odvděčily štědrými sponzorskými příspěvky do stranické pokladny. Takový podtext však prý vicepremiérka odmítá.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…