Na Hanákovou nemá ani Cimrman. Odborník popsal největší mediální úlet

22.09.2012 21:01

TÝDEN V MÉDIÍCH Za největší úlet uplynulého týdne ve sdělovacích prostředcích považuje mediální odborník Petr Žantovský článek Dalajlamismus v týdeníku Reflex. Z vyjádření politiků ho pak nejvíce zaujalo prohlášení ministryně kultury Aleny Hanákové, že se nic nemění na záměru sloučit Národní divadlo a Státní operu. Vždyť pozemky a budovy v centru Prahy jsou tak lákavé.

Na Hanákovou nemá ani Cimrman. Odborník popsal největší mediální úlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Při ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích neváhá mediální odborník Petr Žantovský ani chvilku nad tím, co označit za největší úlet. „Z obsahového hlediska mě v médiích neuvěřitelně nazdvihl článek ´Dalajlamismus´ od pana Plesla v Reflexu, který je tak jako většina článků pana Plesla neuvěřitelnou snůškou nesmyslů, dojmologií a věcí, které bojují za nějaké zájmy. Ty jsou velice čitelné a dá se identifikovat, kdo vedl panu Pleslovi ruku. Asi se nezmýlím, když řeknu, že to musel být někdo z okolí TOP 09,“ uvádí pro Parlamentnílisty.cz Petr Žantovský.

Článek v týdeníku Reflex byl reakcí na slova předsedy vlády Petra Nečase, který ve svém projevu na brněnském strojírenském veletrhu zmínil ´dalajlamismus´ jako příčinu možného zhoršování našich hospodářských vztahů s Čínou. „Tady je zapotřebí vzít premiéra v ochranu, protože jeho projev byl prozíravý, inteligentní a naprosto namístě na rozdíl od článku pana Plesla, který je jen politickým útokem bez jakéhokoli konkrétního obsahu,“ dodává Petr Žantovský.

Na ministryni kultury ani Jára Cimrman nemá

Z výroků politiků pro sdělovací prostředky Petra Žantovského nejvíce zaujalo, co řekla ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09). „To se ale nevracím k tiskovce paní ministryně, protože ta byla o týden dříve. Nicméně to byla určitě mediální událost roku, možná i desetiletí, protože něco tak zábavného jsme už dlouho neviděli. Během jedné tiskovky čtyřiadvacetkrát vyslovená fráze ´nastavování procesů´ vstoupí do dějin, toho se nedopustil ani Jára Cimrman,“ podotýká Petr Žantovský.

Tím aktuálnějším sdělením je zpráva o slučování Národního divadla a Státní opery, o čemž ministryně kultury Alena Hanáková v tomto týdnu opětovně pronesla, že se na něm nic nemění. „Skotský teoretik a sociolog žurnalistiky Brian McNair ve své knize Sociologie žurnalistiky napsal, že žádná informace v médiích nestojí osamoceně a náhodou. Za každou zprávou je nějaký vyjádřený zájem, a to zpravidla politický nebo ekonomický. Tak já se tohoto hesla držím a hledám zájmy,“ vysvětluje mediální odborník, proč ho zaujalo právě toto vyjádření ministryně kultury.

Místo uměleckého povznesení jde o budovy a pozemky

Kladl si totiž otázku, proč by se mělo ve slučování pokračovat, když se neosvědčilo z uměleckého ani ekonomického hlediska. „Inu proto, že tam jde o pozemky a budovy v centru města. Je to naprosto zjevné a kam ta nit vede, je také zjevné. Paní ministryně je za TOP 09, její ruku vede někdo naprosto jiný pravděpodobně zevnitř této strany. Myslím, že do roka a do dne, možná i dřív, uvidíme, co se bude dít s pozemky a budovami u těchto dvou institucí dál. Ale určitě to není zájem o umělecké povznesení české opery. Tím jsem si úplně jistý,“ říká Petr Žantovský.

Bez povšimnutí nemůže ponechat metanolovou aféru, která hýbe Českem už dva týdny. „Už před pár dny jsem vám říkal, že tam čtu zájem ministerstva financí o to narvat do státního rozpočtu od českých občanů a firem další peníze. Tahle domněnka se naprosto natvrdo potvrdila,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský s poukazem na to, že metanolová aféra je i prostředkem k tomu, aby se z výrobců tahaly další peníze za koncese.

Metanolová aféra a pochodující desátky u veřejných zakázek

„Ale také k tomu, aby se vytvářel další kšeft pro výrobce kolků, které jsou v podstatě stejně bezcenné jako ty předchozí, ale budou stát neskutečné peníze ze státního rozpočtu. O tom, jakým způsobem se dělají veřejné zakázky a jakým způsobem tam pochodují různé desátky, si už cvrlikají i vrabci na střeše, takže se na metanolovou aféru podívejme i z tohoto hlediska,“ doporučuje mediální odborník.

V souvislosti s metanolovou kauzou vůbec nesdílí názor ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který prohlásil, že díky zavedení prohibice nám alespoň klesne spotřeba alkoholu. „To je samozřejmě úplný nesmysl. Tohle nezpůsobí menší pití, tohle způsobí pití mnohem horších a nebezpečnějších nápojů,“ domnívá se Petr Žantovský a nabízí srovnání s jinou aktuální zprávou.

S poklesem spotřeby alkoholu se ministr plete, kuřáky taky nic neodradí

„To je něco podobného jako evropská snaha zavést ty belgické obrázky s různými rakovinovými nádory na krabičkách cigaret místo loga firmy, což je úplný nesmysl. To kuřáka od kouření neodradí, jen si je přendá z ´nádoru´ do plechové krabičky, jako se to nosilo za první republiky, kdy měli pánové cigártašky v kapse. Všechna tahle líbivá slova kolem toho jsou směšná a myslím si, že by si pánové ministři měli platit lepší mediální poradce,“ uzavírá ohlédnutí za týdnem ve sdělovacích prostředcích Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…