Naštvaný Jiří Čunek bez legrace o ČSSD a podrazu na svou osobu

22.11.2012 14:33

Volba vedení Senátu ukázala, že ani ohromná přízeň voličů, ani nominace klubu, který má podle dohod nárok na křeslo místopředsedy, nemusí stačit ke zvolení do čela horní komory. Přesvědčil se o tom Jiří Čunek, jemuž sociální demokraté neumožnili obsadit prestižní post a z jejich vyjádření vyplynulo, že jim vadí jeho kontroverzní pověst.

Naštvaný Jiří Čunek bez legrace o ČSSD a podrazu na svou osobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Senát si na své první schůzi po volbách odhlasoval staronové vedení. Beze změny zůstal post předsedy i tří místopředsedů, jen toho čtvrtého se nepodařilo zvolit. Podle dohod se jím měl stát člen senátorského Klubu pro otevřenou demokracii. Ten navrhl bývalého předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, jenž ale nezískal dostatečný počet hlasů ani ve druhém kole.

Předseda Senátu Milan Štěch se k výsledku hlasování vyjádřil, že důvodem může být obava senátorů, že by Jiří Čunek jako místopředseda Senátu mohl při nejrůznějších reprezentativních akcích vyvolávat v lidech smíšené pocity. Zazněly ale i hlasy, že jeho nezvolení je důsledkem dřívějších vyjádření k romské problematice nebo kauz z doby, kdy byl Jiří Čunek ministrem Topolánkovy vlády.

Senát do svého čela volí kladeče věnců místo osobností

Lidovecký senátor ale poukázal na to, že o tom, jak ho lidé vnímají, nejlépe svědčí, jaký počet hlasů získal nejen v senátních, ale i v krajských volbách. „Někteří prolezli s odřenými zády, což znamená, že nejsou lidmi vnímáni příliš pozitivně. Mezi senátory je pořád dost těch, co jsou naprosto neutrální, bez názoru, nevyvolávají žádné pocity ani emoce. Takový jsem já nikdy nebyl a věřím, že nikdy nebudu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Senátor si myslí, že média ve společnosti nastavují, co si o kom mají lidé myslet. Ale lidé jsou podle něj většinou jiní a chtějí se setkávat se zajímavými lidmi a osobnostmi, které mají vlastní názor. „Jeden z důvodů, proč Senát nemá dobrou pověst, je také to, že do svého čela volí spíše kladeče věnců. Měli by tam být lidé vyhranění, kteří jsou v některých věcech jednoznační, a ne všeobjímající. U mnohých se jasnost názorů a vyhraněnost postojů nenosí,“ poukazuje Jiří Čunek na to, že se při oficiálních akcích nesetkal během předchozího mandátu s žádnou odmítavou reakcí.

Zlínští sociální demokraté se báli, že by v kraji Čunkův vliv ještě vzrostl

Kromě toho svou roli sehrál i tlak od senátorů ČSSD ze Zlínského a sousedních krajů. „Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha to řekl naprosto jasně, že ze strany zlínských senátorů, hlavně paní Gajdůškové, možná i pana Škromacha z Hodonínska, se vytvořil velký tlak, abych tu funkci nedostal, protože se bojí, že by to posílilo můj vliv ve Zlínském kraji,“ podotýká bývalý lidovecký předseda.

Jeho výrazné úspěchy před dvěma roky v komunálních a letos v senátních i krajských volbách mohou být velkým trnem v oku sociálním demokratům. „Zřejmě si myslí, že dát mi další příležitost by mohlo vést k jejich oslabení. Je to přesně ten styl politiky, který nás vhání do pasti vleku Evropské unie, do pasti nemít svůj názor. U nás je snaha ty, kteří mohou být osobnostmi, udusit a zatlačit do davu průměrných politiků jenom proto, aby ti průměrní zase zůstali u koryta,“ myslí si Jiří Čunek.

Hodí se omílat podivný případ zastavení

V souvislosti s ním sdělovací prostředky pravidelně zmiňují vyjádření k romské problematice či připomínají kauzy z doby, kdy byl ministrem pro místní rozvoj a předsedou KDU-ČSL. „Jedni to zmiňují z obavy, abych se v Senátu moc neprosadil. A druzí proto, že to je mediální klišé. Podívejte se, co uváděla média od mého zvolení. Neustále se omílá můj příběh. A včera po mém nezvolení se zase objevoval v médiích ´podivný případ zastavení´. Ono se to hodí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přitom v té době byl ve vládě elévem bez kontaktů, jimiž naopak disponovali jeho protivníci. „Mnoho lidí si už uvědomilo, že to je jen hra, kterou s nimi média hrají. Někdo si zaplatí, aby člověka, který nepatří právě mezi ty vyvolené v Praze, semlely. Tento způsob politiky se tu vede od devadesátého roku a postupně zbobtnal a zrobustněl. Ve strukturách pořád sedí lidé, kteří tam nechtějí pustit nikoho jiného, aby se neukázaly chyby, které za ta léta udělali. Doporučují je ti staří kmotrové, kteří se snaží být neviditelní. Nechtějí se vzdát svých miliard a napojení na státní rozpočet. Proto je naše země na tom tak, jak je,“ vysvětluje senátor.

Opozice tu není opozicí a miliardové kauzy se zametají pod koberec

Vadí mu, že se u nás povětšinou hraje politika falešného kamarádství, kdy nikdo proti nikomu nic neřekne, aby ten druhý zase proti němu nic neřekl. „Opozice tu není opozicí a ani uvnitř koalice či opozice nejsou lidé, kteří by upozorňovali své kolegy ve vedení na chyby, které dělají. Proto se drtivá většina těch miliardových kauz zametla pod koberec, protože v nich jedou jak socialisti, tak ODS. To začalo v období opoziční smlouvy, kdy se jejich struktury provázaly a rukou společnou tento stát rozkrádaly,“ kritizuje Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Při volbě místopředsedy Senátu mu určitě nepomohla ani situace ve Zlínském kraji, kde lidé protestovali proti tomu, aby ve vedení kraje seděli s ČSSD komunisté, když druhé nejsilnější zastoupení měla i díky Jiřímu Čunkovi KDU-ČSL. „Socialisté a komunisté mě považovali za lídra občanského odporu, tedy že jsem protest organizoval. Přisoudili mi to, co jsem si neodpracoval, to organizovali občané sami. Zřejmě má autorita způsobuje strach a to, že jsem získal tolik preferenčních hlasů, vnímá pan Mišák jako svoji porážku,“ uvádí Jiří Čunek hlavní důvod toho, proč ČSSD nechtěla KDU-ČSL jako koaličního partnera.

Sociální demokraté si do čela volí ty, kteří nepoznali normální život

Připomíná, že člověk, který chce jít dopředu, se má obklopovat lepšími lidmi než je sám. „Já jsem to celý život dělal. Proto se nám na Ministerstvu pro místní rozvoj podařilo uchopit správně evropské fondy a získat peníze pro Českou republiku. Měl jsem kolem sebe takové osobnosti jako pan profesor Moos, pana náměstka Tlapu, paní Vicenovou, nynější velvyslankyni, budoucí ministryni paní Kopicovou, a tak bych mohl jmenovat další. Kdežto pan Mišák potřebuje dojet čtyři roky do důchodu. Taková ušmudlaná, ucouraná politika je zlínský model a jen připomínám, že senátorka Gajdůšková je také ze zlínské ČSSD,“ poukazuje i na první místopředsedkyni Senátu.

Sociální demokraté mají podle lidoveckého expředsedy hodně výrazných osobností, které by mohly být v čele Senátu daleko spíše než někteří, kteří tam jsou. „Do svého čela – a teď to myslím obecně, ne na situaci v Senátu – dávají ty, kteří nepoznali normální život, pohybují se jen v nenormálním světě politiky. Pak to dopadne jako s Grossem. Ten tak musel skončit, protože byl nevyzrálý a nevěděl, co je skutečný život. V tomto trendu sociální demokracie pokračuje, když se na její vůdce podíváte dnes. Má ve svém středu spoustu osobností, které kdyby ji dnes vedly, tak má o mnoho procent voličů víc,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Schválnost při určování zasedacího pořádku tam byla

Zatímco nezvolení místopředsedou musí brát jako krok namířený proti sobě, to, že podle zasedacího pořádku má za sousedku Elišku Wagnerovou, která se proti němu před časem vymezila, bere s úsměvem. „Mám-li si tipnout, tak to bylo trošku naschvál, někdo si udělal legraci, či chtěl být sarkastický, protože není možné, aby si toho nikdo moc nevšiml. Možná ale tvůrci počítali s tím, že se jako místopředseda posunu k předsednickému stolu a pak by to místo bylo prázdné. Myšleno to nemohlo být vůči mně, já s kolegyní Wagnerovou žádný problém nemám,“ dodává Jiří Čunek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…