Naštvaný véčkař: Nejsme sliz, Kalousku už nepokradeš

07.04.2012 16:24

Premiér Petr Nečas ve středu po jednání vedení ODS oznámil, že je připraven jednat o případném zrušení některých ministerstev či jejich agend, jak požadovaly Věci veřejné. Začaly sice kolovat spekulace, kterých resortů se to bude týkat, podle vyjádření politiků všech koaličních stran ale vůbec nejde o nic jednoznačného.

Naštvaný véčkař: Nejsme sliz, Kalousku už nepokradeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Po vystoupení předsedy vlády se v kuloárech začalo spekulovat, že úřady na zrušení jsou především ministerstva kultury, pro místní rozvoj a životního prostředí. Jejich nezbytné agendy by pak převzaly ostatní resorty. O návrhu se bude patrně hovořit i na úterním setkání špiček koalice, které budou jednat o osudu vlády.

Nebudeme nic tahat z klobouku, je nutná diskuse

Podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry je ideální představa taková, že bude ustavena odborná komise, která v řádu měsíců vypracuje a předloží konkrétní scénář, jehož realizace se následně bude připravovat. „Důležité je, aby to vygenerovalo skutečné úspory. To znamená, když máme nějaké ministerstvo X, která má rozpočet třeba čtyřicet miliard a ministerstvo Y s rozpočtem třeba sedm miliard, tak aby ten součet nebyl čtyřicet sedm miliard, to by nedávalo žádný smysl,“ soudí Vondra.

„A není to tak, že bychom v úterý z klobouku vytáhli tři ministerstva, tak to zatím skutečně postavené není. Chce to udělat důkladnou analýzu, tak aby to vyneslo úspory, těch možností je mnoho. S koaličními partnery jsme to orientačně probírali, čili si myslím, že to podporu má,“ dodal redakci ParlamentníchListů.cz místopředseda ODS.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík míní, že situace není zdaleka tak jednoduchá, jak se často prezentuje. „Není to tak, že škrtneme tři ministerstva a všichni budeme happy a něco se ušetří, to není pravda. Tady jde o rušení agend, které ta ministerstva mají a omezení byrokracie, kterou produkují, a v celkovém součtu jde o to, aby se ušetřila částka vyšší než deset miliard korun,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Zrušit by se prý měl i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Nechceme, aby to celé proběhlo tak, že se zruší tři ministerstva tím, že se sloučí s jinými, změní se cedule na domech a ušetří se plat jednoho ministra, my máme vyšší cíl. Jaké úřady to budou, povedeme diskusi. Já si umím představit zrušení třeba Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který jako bývalý starosta a současný místostarosta považuji za naprosto zbytečný. Takových úřadů by se našlo víc,“ je přesvědčen Gazdík.

Podstatné podle něho však je, aby výsledný efekt byl takový, že se dosáhne úspory ve výši alespoň jedenácti miliard korun.

„Nehodláme kvůli pozitivní mediální prezentaci něco rušit bez rozmyslu a nedomyšlení negativních důsledků. Myslím, že Věci veřejné tímto návrhem chtěly řešit jakési své personální problémy, ale vůbec si neuvědomují, že takové věci se musí řešit změnou kompetenčního zákona a určitou logistickou přípravou,“ upozornil v reakci pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Rušení nepotřebných úřadů ve větší míře podporuje poslanec ODS Aleš Rádl, podle jehož slov je možné některé kompetence přesouvat i na soukromoprávní subjekty. „Pokud vím, tak už od dob vlády Václava Klause existuje snaha o debyrokratizaci veřejné správy, takže předpokládám, že tato problematika je technicky a odborně už natolik přesně zmapována, že stačí ty poznatky jen aplikovat,“ má jasno Rádl.

Vzkaz Kalouskovi: Nejsem sliz ani odporný zločinec, celý život pomáhám lidem

„Určitě by to tedy nemělo proběhnout tak, že se jen na nějakém baráku změní tabulka. Doufám, že v tomto debyrokratizačním úsilí se hned bude pokračovat i v legislativní reformě veřejné správy a rychle dojde i na slučování obcí (podle vzoru z Německa nebo Švédska), jak o tom například současný ministr financí uvažoval, když byl ještě předsedou rozpočtového výboru,“ navrhuje Rádl.

Doktor Jiří Štětina, poslanec VV, je naštvaný především na ministra financí Kalouska za drsná prohlášení vůči Věcem veřejným. „Přeji vám o Velikonocích dobrou náladu. Já tuto náladu mám díky jednomu hulvátovi, který i mě nazývá slizem, odporným zločincem, což mě jako člověka, který celý život sloužil lidem, uráží. Já jsem se, stejně jako všichni z VV, nedopustil hříchu proti desateru - nepokradeš!“ narážel na Kalouskovo působení v politice Štětina.

„Takže slučovaní ministerstev je mne úplně buřt a hlavně mně jde o to, abych svými přáteli a kamarády nebyl počítán mezi ty, kteří rozkradli tento stát, a jde jim o to, aby toto mohli dělat i nadále a hlavně, aby si nikdo nedovolil o tom mluvit. Své zásadní si řeknu po politickém procesu s Bártou a po zasedaní klubu VV,“ dodal neurčitě poslanec.

Člen dolní parlamentní komory Daniel Korte z TOP 09 se nechce během nejvýznamnějších svátků celého roku politikou zabývat. „Tempore Paschae res politicas sperno neque quisquam de istis audire volo,“ napsal naší redakci.

Senátor Kubera rušení ministerstev navrhuje roky

Podle jeho stranické kolegyně ze sněmovny Heleny Langšádlové otázka nestojí tak, která ministerstva se zruší. „Je nutné přehodnotit agendy všech ministerstev. Jak se případně sloučená ministerstva budou jmenovat, není zásadní. Je zřejmé, že i po ‚zrušení‘ navrhovaných ministerstev musí stát mnohé v oblasti životního prostředí a kultury vykonávat.  Lze také počítat s tím, že i opodstatněné změny vyvolají bouři a odpor,“ předvídá poslankyně.

Rušení některých ministerstev již dlouhá léta prosazuje senátor z ODS Jaroslav Kubera. „Určitě si myslím, že bychom se obešli bez ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj. Spojit v jedno by se dala například ministerstva životního prostředí a zemědělství,“ řekl už téměř před rokem ParlamentnímListům.cz

Desítky zbytečných a nepotřebných úřadů také delší dobu navrhuje často bez jakékoliv náhrady zrušit bývalý poradce prezidenta Václava Klause a současný šéf Svobodných Petr Mach, na jehož webových stránkách dokonce visí konkrétní výčet všech úřadů, jež je možné zlikvidovat.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…