Nedej Bože. Topkařka Langšádlová se hrozí vlády levice

07.04.2013 5:31

ROZHOVOR Poslankyně a lídr středočeské TOP 09 Helena Langšádlová se obává nástupu komunistů se sociálními demokraty k moci. Podle ní by tak došlo k ohrožení fungování ústavy i zákonů. Dále tvrdí, že korupci je třeba bránit činy, nikoliv slovy. Na tato a další politická témata se jí ptaly ParlamentníListy.cz.

Nedej Bože. Topkařka Langšádlová se hrozí vlády levice
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Může podle vás v budoucích parlamentních volbách TOP 09 nahradit občanské demokraty v čele vlády?

My si zkrátka stojíme na jasných, hodnotových východiscích, postavených na nepopulistických tématech. S tím jsme do voleb šli a půjdeme znovu. Za této situace a stability veřejného rozpočtu je předpoklad, že si země nabalí dluhy. Politiku, kde neslibujete nesplnitelné držíme a budeme držet dál. Doufám, že voliči to pochopí.

Z úst členů Starostů a nezávislých jsem slyšela myšlenku, že by se Starostové měli oddělit od TOP 09 a měla by tak ve volbách mnohem větší šanci na úspěch. Souhlasíte s tím?

Vím, že po krajských volbách si to někteří zástupci mysleli, ale na státní úrovni se podařilo prosadit věci prospěšné, například rozpočtové určení daní, díky kterému putuje do obcí o dvanáct miliard korun více. Platí samozřejmě, že taková spolupráce má své výnosy a zároveň rozpočtové náklady. Osvědčila se a je dobře, že se ve sněmovně zvýšil počet lidí, kteří si prošli komunální politikou, byli denodenně v kontaktu s lidmi a znají regionální problémy.

Obáváte se rozvíjející se spolupráce komunistů se sociálními demokraty ve vládě tak, jak to nyní vidíme v krajích?

Já se toho mimořádně obávám, a čeho se obávám úplně nejvíc, je velké ohrožení, kdyby nedej Bože měla ČSSD kromě toho ještě většinu v senátu, kde už ústavní většinu mají.  Mohlo by to znamenat výrazné změny v systému, ústavě a zákonech, pak by šlo o opravdovou hrozbu. Dvacet let to tu nebylo a ani levice nikdy neměla ústavní většinu, takže to je obrovské riziko.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Jak jste spokojena se spoluprací komunistů a ČSSD ve Středočeském kraji?

Myslím, že by se voliči měli sami přijít podívat na to, jaké zástupce si vlastně volí. To je všechno, co k tomu řeknu.

Jakou máte zkušenost s komunistickými radními v čele kraje?

Zatím žádnou zásadní špatnou nemám. Samozřejmě, když něco děláte a je to nepříjemné, tak se může stát, že dojde k chybám, ne vždy se vše podaří, a to pochopitelně k lidskému konání patří.

Korupční skandály se dotkly také TOP 09, ohrozí ji to nějak a věříte ještě lidem ve své straně?

Určitě nás to ohrozilo, ale věřím, ze většina z nás chce svoji práci dělat a dělá ji poctivě. Myslím, že je potřeba konat úplně základní kroky, například Jan Farský připravuje zákon na uveřejňování smluv. Není možné stále jen mluvit, ale musíme činit konkrétní kroky, které budou korupci zamezovat. Sám se inspiroval zákonem na Slovensku a ukazuje se, že by bylo možné zveřejňovat také smlouvy zřizovaných organizací, jako jsou pojišťovny, nebo ČEZ. To podporuji. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…