Nemáte pravdu, když tvrdíte, že vlajka EU je i naše, vzkázal Pehemu šéf svobodných

06.04.2013 12:05

Na Pražském hradě už několik dní visí vlajka Evropské unie, kterou zde nechal vyvěsit prezident Miloš Zeman před podpisem takzvaného eurovalu. Celá událost se odehrála za přítomnosti předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa. Podle politologa Jiřího Pehe toto Zemanovo gesto zasluhuje uznání. EU jsme totiž i my a vlajka je tudíž i naše. Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach to však vidí jinak.

Nemáte pravdu, když tvrdíte, že vlajka EU je i naše, vzkázal Pehemu šéf svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach, předseda Svobodných

„Pehe nemá pravdu," řekl ParlamentnímListům.cz jako reakci na komentář politologa, který se v sobotu objevil na stránkách deníku Právo. Mach následně vysvětlil proč.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že „to zda vlaje ta nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky“. S tím však politolog Jiří Pehe nesouhlasí. Ve svém komentáři pro deník Právo uvedl, že se Nečas zmýlil. „Českou zahraniční politiku tvoří jak vláda, tak prezident. Posun ke vstřícnějšímu postoji vůči EU na Hradě nemusí, pravda, znamenat, že vstřícnější bude i Nečas, jenže politika má svoji symbolickou rovinu. A přinejmenším v ní nás nyní díky Zemanovi vnímá zbytek EU jinak, pozitivněji,“ napsal Pehe.

Nečasova vláda se chová jako by EU bylo zahraničí

Podle něj vyvěšení evropské vlajky alespoň trochu symbolicky napravuje dosavadní nesrozumitelnou a ostudnou politiku vůči našim partnerům v Evropské unii. „Český premiér přijel na několik summitů EU s tím, že vlastně nemůže o ničem rozhodnout, protože prý nemá mandát. A když už přestal mlžit a odmítl se připojit například k tzv. fiskálnímu paktu, byly pro změnu učiněnou záhadou jeho motivy, protože fiskální pakt obsahuje totéž, co si Nečasova vláda slibuje od tzv. finanční ústavy. Nečasova vláda se chová jako by EU zahraničí bylo. Česká politika vůči EU nemůže být zahraniční, protože EU jsme i my. Evropská vlajka není cizí vlajka, je to i naše vlajka,“ uvedl dále Pehe.

Zeman zaslouží uznání

„Když nový prezident státnicky vyvěsí na Hradě vlajku organizace, se kterou se dobrovolně dělíme o svoji suverenitu, plkají někteří kritici nesmysly o kolaboraci..,“ píše ve svém komentáři také politolog s tím, že Zeman tímto krokem udělal hned na začátku svého prezidentství vůči Evropě zásadní pozitivní gesto, které slíbil, za což mu patří uznání.

Mach: Pehe nemá pravdu, vlajka je neformální symbol

ParlamentníListy.cz následně požádaly o vyjádření Petra Macha, předsedu Strany svobodných občanů, která proti vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě protestovala.„Pehe nemá pravdu, když říká, že evropská vlajka je naše vlajka. Právě proto, že politici a občané napříč Evropou nechtěli, aby se z EU stal superstrát, byla tzv. Evropská ústava, jejíž text začínal slovy, že vlajkou EU je modrý prapor s hvězdičkami, odmítnuta. Ve Francii a Nizozemí ji dokonce odmítli v referendu. Pak politici připravili tzv. Lisabonskou smlouvu, která se od euroústavy skoro nelišila, ale vlajka z textu zmizela,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mach.

A pokračuje: „Vlajku s hvězdičkami můžeme považovat nanejvýš za neformální symbol evropské integrace, ale neformální symbol nemá být vyvěšován na roveň s naším státním symbolem, českou vlajkou,“ uzavřel předseda svobodných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…