Nemocnice Plzeňského kraje se už brzy dočkají podepsání smluv s pojišťovnami

30.12.2012 14:48

Všechny čtyři nemocnice Plzeňského kraje jsou před podpisem několikaletých rámcových smluv se zdravotními pojišťovnami. Nová úhradová vyhláška, která se teprve připravuje, ale výrazně nezlepší jejich finanční stav. Krajské dotace na provoz tak budou opět vysoké, řekl radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Nemocnice Plzeňského kraje se už brzy dočkají podepsání smluv s pojišťovnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Zatímco letos vydá kraj na provoz ztrátových nemocnic 149 milionů korun, příští rok 190 milionů korun. Podle Šimánka je to dáno kromě zdražení vstupů také odpisy, hlavně nové nemocnice v Klatovech, která je navíc energeticky náročnější. "Nemocnice musí šetřit, protože jejich původní požadavky byly 225 milionů korun," uvedl. Úspory už jsou ale podle něj na hraně, protože dvě třetiny nákladů tvoří mzdy.

První návrh úhradové vyhlášky, který dostal kraj, bere "trochu v úvahu inflaci". "Ale nedojde tam k razantnímu navýšení plateb za zdravotnické výkony," uvedl radní. Vinou bonifikací pro velké nemocnice budou trvat velké rozdíly v platbách od pojišťoven. Například za porod dostanou až 20.000 korun, kdežto my jen 11.000 korun, dodal.

Národní koncepce zdravotnictví stále chybí

"Mělo by to být transparentnější. Aby nebyla 80stránková úhradová vyhláška, ale aby to bylo jednoduché. Tedy uděláš výkon a dostaneš za něj zaplaceno, stejně rokycanská nebo fakultní nemocnice. A nevázal bych na to další bonusy," uvedl Šimánek. Za největší problém považuje chybějící národní koncepci zdravotnictví, tedy že stále není dáno, na jaké úrovni mají krajské nemocnice provádět výkony. Podle Šimánka by se měl určitě předělat sazebník výkonů tak, aby velké nemocnice nedokrývaly ztráty tím, že místo velkých výkonů dělají ty malé. Protože malé výkony jednoznačně patří do krajských nemocnic, dodal.

Plzeňský kraj byl jedním z prvních, který přesně před rokem navrhl redukci 15 procent z téměř 900 akutních lůžek. Pojišťovny to akceptovaly a škrty 123 lůžek tak platí od ledna 2013.

Přežijí všechna nemocniční oddělení

Všechny krajské nemocnice podepíší pětileté smlouvy s pojišťovnami kromě Rokycan, které získají tříletou. "Ani ta není špatná. Musí prokázat, že má výkonnost," řekl radní. Pojišťovny nakonec slíbily, že žádné nemocniční oddělení nezanikne. Původně nechtěly například uzavřít smlouvy s porodnicí a gynekologií nemocnice v Rokycanech, jistotu zachování celého rozsahu péče neměla ani nemocnice ve Stodu. Nejistota v těchto nemocnicích nezpůsobila odliv lékařů ani sester. Opakované jsme je uklidňovali, že uděláme vše pro to, aby oddělení zůstala zachována a podařilo se nám zaměstnance přesvědčit, uvedl.

"Díky tomu, že nemocnice dostaly letos 149 milionů korun jako přímou pomoc kraje, tak by většina z nich měla být v mírném zisku nebo alespoň na kladné nule," uvedl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Při schvalování rozpočtu kraje na rok 2013 v polovině prosince odmítla opoziční ODS stále větší podporu ztrátových nemocnic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…