Odborář Dufek: Je třeba donutit řetězce, aby se chovaly slušně. Dělají si, co chtějí

02.11.2012 21:00

Majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš ostře kritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Reagoval tím na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října odmítl nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam. Přednost dal regionálním dodavatelům.

Odborář Dufek: Je třeba donutit řetězce, aby se chovaly slušně. Dělají si, co chtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

Pekárny Penam patří do skupiny Agrofert vlastněné Babišem. S jeho postojem souhlasí jak předák nezávislých odborů Bohumír Dufek i nově zvolený senátor Jan Veleba.

„Působení (obchodních) řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu (provozovatel prodejen Albert) z jednoho dne na druhý,“ postěžoval si ČTK Babiš. Upřesnil, že Ahold odmítl zásobovat svých 246 prodejen z těchto pekáren, protože se s nimi nedohodl na ceně, i když cena obilí stoupla. „Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí,“ řekl Babiš v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství.

Řetězce si dělají, co chtějí. Mění smlouvy ze dne na den

Obchodní řetězec Albert ale změnu dodavatele čerstvého pečiva zdůvodnil stoupající oblibou regionálních dodavatelů pečiva. "Naši zákazníci mají své oblíbené místní pekaře a jejich výrobky chceme nabízet i v našich prodejnách," uvedl v říjnu manažer prodejen Albert Milan Mrázek. Dvě největší pekárny budou do Alberta i nadále dodávat balený chléb, jemné pečivo či některé výrobky privátních značek.

Babiš však po jeho slovech uvedl, že výpadek dodávek pečiva pro obchodní řetězec Albert pocítí pekárenské společnosti Penam i United Bakeries na svých letošních tržbách. "United Bakeries podle mého odhadu ztratilo 18 procent výroby a my jsme ztratili také dost. Snažíme se to samozřejmě nahradit někde jinde,“ uvedl Babiš. Na antimonopolní úřad se ovšem obrátit nehodlá.

Odboráři jsou pro změnu. Překážejí jim politici

To, co říká pan Babiš, už tvrdíme zhruba 10 let,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Připomněl, že odbory tvrdě kritizovaly kvalitu v Česku prodávaného zboží, které by si řetězce netroufly v domovských zemích ani nabídnout. „A to, jak nemilosrdně se chovají u nás k zaměstnancům, to by si v jiných zemích, například v takovém Německu, také nedovolili,“ dodal Dufek.

Podle Dufka zde existuje možnost, jak donutit řetězce, aby se chovaly alespoň tak slušně, jako ve svých mateřských zemích. Má to podle něj jen „malý háček“. „Museli bychom mít poslance, kteří by se místo různých přílepků k zákonům, věnovali potřebné kontrolní legislativě.

„My máme odpovídající inspekce – mám na mysli hygienu, potravinářskou inspekci, a podobně. A kdyby tyto organizace dělaly svou práci tak jak mají, také by k tomu tak často nedocházelo,“ zlobí se předák.

V této souvislosti připomněl kauzu s metanolem. „Také (inspekce) nedělaly svou práci tak, jak mají. Je ale vidět, že když se na ně zatlačí, najednou to jde,“ říká Dufek.

Vytvořme skupinu, která legislativou řetězce donutí ke slušnosti, říká odborář Dufek

Dalším problémem, podle Dufka je, že novináři o tom nepíší. „Vzhledem k tomu, že však víme, komu dnes většina médií patří, že to nejsou české společnosti, není se čemu divit,“ dodává zklamaně.

Dufek navrhuje vytvořit úzkou skupinu lidí, která by se zabývala legislativní přípravou k tomuto tématu. „Například, víme, že v mrazících pultech byla ze zákona povinnost zachovávat teplotu 4 stupně Celsia. Jejich lobby však dokázala i tuto maličkost vyřadit ze zákona, protože podíváte-li se do těch pultů, zjistíte, že je tam teplota podstatně vyšší,“ rozčiluje se Dufek. Jak řekl pro ParlamentníListy.cz on sám by vytvoření takové komise velmi uvítal, protože to by i z hlediska evropských norem donutilo řetězce, aby se chovaly slušněji.

To, co řekl Babiš o řetězcích, bych na místě podepsal, říká nově zvolený senátor

Podobný názor zastává také nově zvolený senátor a předseda Agrární komory Jan Veleba. „To tvrdíme už hodně dlouhý čas,“ reagoval na Babišovu poznámku o teroristickém chování řetězců. Na tomto postoji prý nic nemění ani dobrý vztah s řetězcem Billa, s nímž má Agrární komora dobrou spolupráci. „Je tu dohoda o podpoře českých bio-potravin a zatím se to velmi osvědčilo,“ vysvětluje Veleba. Vzápětí ale dodává, že to, co řekl Andrej Babiš o řetězcích, by on určitě podepsal.

Veleba v této oblasti vidí dva hlavní problémy. „Za prvé, jsou to méně kvalitní potraviny, které se dodávají do Česka, než ty, které se prodávají v mateřských zemích. Druhý problém je podle mne ještě větší, a to je chování řetězců k českým dodavatelům,“ konstatoval zvolený senátor. Dodal, že řetězce diktují našim potravinářům nestoudné podmínky. „Potravinář u nás má ale jen dvě možnosti. Buďto na jejich podmínky přistoupit, a z cenových důvodů pak také snižovat kvalitu výrobků, anebo svou fabriku zavřít, protože to neprodá vůbec,“ zlobí se Veleba. Připomněl, že řetězce tvoří 85 procent maloobchodního trhu potravin.

Nově zvolenému senátorovi vadí, že čeští politici nemají chuť s tím cokoliv dělat. Podívejte se na Slovensko, vybízí!

Také podle Veleby zde řešení určitě je. „To řešení se jmenuje čeští politici,“ konstatuje suše. Jak říká, politici mají prostě nechuť s tímto problémem cokoliv dělat a schovávají to pod starou a omšelou frázi, že se nic nemůže regulovat, tedy ani obchodní řetězce. „Vím, co nám dalo práce, abychom spolu s potravinářskou komorou a za přispění poslance Haška, protlačili zákon, který byl ale následně po nástupu pravice zrušen. „A to v tom zákoně nic moc nebylo, například takové věci, jako že faktura se má zaplatit do 30 dnů, a podobně,“ směje se Veleba. Jak dodává, politici k těmto nepravostem přihlížejí, české vlády k tomu přihlížejí a ten, kdo to odnáší, je český výrobce a český občan.

Jan Veleba uvedl jako příklad řešení slovenskou variantu. „Na vlastní uši jsem slyšel slovenského premiéra Fica, jak řekl v červenci, že jeho zemědělská politika je návrat slovenských potravin, a že si o tom se se zástupci řetězců bude muset promluvit. A považte, ředitel řetězce Tesco za ním přiletěl až z Londýna. Takže to jde. Je to v rukou českých politiků,“ uzavírá Jan Veleba, nově zvolený nezávislý senátor a prezident Agrární komory.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…