Odboráři z úřadů práce napsali, co způsobil Drábek: Prý jde o zdraví

29.10.2012 14:06

Odborová organizace státní správy, působící při úřadech práce, přijala stanovisko k nejnovějším událostem na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Zejména k odvolání náměstka Vladimíra Šišky a rezignaci ministra Jaromíra Drábka.

Odboráři z úřadů práce napsali, co způsobil Drábek: Prý jde o zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Odboráři především připomínají, že „bez předchozí odborné diskuze vznikl „centrální“ Úřad práce České republiky. Kritické připomínky a konkrétní argumenty ze strany odborových organizací a orgánů nebyly brány v potaz.“ Stejně bylo ignorováno i veto prezidenta republiky.

„Byla kompletně změněna organizační struktura dřívějších úřadů práce se zdůvodněním, že vše bude jednodušší. Nyní, s odstupem 18 měsíců, konstatujeme, že očekávaný výsledek se nedostavil,“ píše se v usnesení, které prý odborová organizace schválila jednomyslně. „Zaměstnanci jsou dlouhodobě vystavováni stálému stresu, což v mnoha případech vede ke zhoršení jejich zdravotního stavu,“ popisují důsledky reformy.

Celé prohlášení ZDE

Odboráři připomínají, že na konci roku 2011 upozorňovali i na nepřipravenost nových informačních systémů. „Ze strany odborových organizací bylo kladeno mnoho odborných a věcných otázek, na které dostávaly buď vágní nebo nedostatečné odpovědi shrnuté do jediné věty - jde o úspory,“ popisují odbory. Připomínají, že ani po roce informační systémy nedosahují uživatelských kvalit svých předchůdců.

To však není nic proti jejich námitkám vůči kartě sociálních systémů. „Z těch reformních kroků, které vedení MPSV v posledních dvou letech podniklo, považujeme tento projekt za nejvíce problematický,“ soudí zaměstnanci. „Mimo technických problémů a navýšení práce části zaměstnanců úřadu práce má i mnohé problémy právní a etické,“ namítají.

Polemizovat by se prý dalo i o projektu docházky nezaměstnaných (DONEZ). Připomínají, že k jednání se zaměstnavatelem se snažili přistupovat konstruktivně a očekávají podobně vstřícný přístup. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…