Okamura zná jména senátorů, kteří také chtějí podpořit přímou demokracii. A nejen to...

06.04.2013 20:45

REPORTÁŽ Tomio Okamura nedávno oznámil plán na založení hnutí s cílem nastolit přímou demokracii. Toho chce dosáhnout v případě, že uspěje ve volbách do Poslanecké sněmovny. Je ochoten podpořit i vládu výměnou za to, že bude schválen zákon o referendu. Řekl to v sobotu v Uherském Brodě, kde se kromě slov chvály od svých sympatizantů dočkal i nařčení z naivity. ParlamentnímListům.cz pak prozradil, proč se zúčastní nedělní pražské demonstrace kontroverzní Holešovské výzvy.

Okamura zná jména senátorů, kteří také chtějí podpořit přímou demokracii. A nejen to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Do sálu kulturního domu v Uherském Brodě na Zlínsku přišlo v sobotu odpoledne asi padesát převážně postarších sympatizantů nezávislého senátora Tomia Okamury. Ten sem přijel hovořit o potřebě sjednotit protivládní iniciativy a vytvořit hnutí s cílem zavést přímou volbu starostů, poslanců, hejtmanů a zároveň odvolatelnost všech přímo volených politiků v referendu občanů. „Spolu s tím chci také prosadit uzákonění hmotné a trestní odpovědnosti pro všechny politiky, exekutivu a soudní zástupce,“ řekl na úvod Okamura.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Podpoříme vládu výměnou za zákon o referendu

Jak dále uvedl, sociologické průzkumy uvádějí, že sestaví-li hnutí s tímto cílem, mohl by získat až patnáct procent hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny. „Pokud získáme 22 poslanců, bude to podle výpočtů stačit na to, aby na tom stála vláda, kterou podpoříme výměnou za to, že do roka a do dne bude schválen zákon o referendu,“ doplnil.

Poté přišel dotaz z řad publika. Tazatel chtěl vědět, zda bude Okamura kandidovat i s Vítem Bártou (Věci veřejné), který mu nedávno vyjádřil podporu. „Vít Bárta nebude žádným zakladatelem hnutí a já oslovují všechny občany, kteří se budou chtít zapojit a pomoci mi k prosazení přímé demokracie v ČR. Uznávám, že se ozval i Vít Bárta, stejně tak se ale ozvalo asi sedmdesát občanských iniciativ, i někteří poslanci a senátoři. Jejich jména zatím neprozradím,“ odpověděl Okamura.

Účast na demonstraci Holešovské výzvy

Na otázku ParlamentníchListů.cz, proč hodlá vystoupit na nedělní demonstraci Holešovské výzvy v Praze na Václavském náměstí a co od této akce očekává, sdělil následující: „Když jsem byl osloven pořadateli této demonstrace, abych zde vystoupil, souhlasil jsem, protože nekádruji podle politického přesvědčení. Já kádruji pouze podle toho, zdali je člověk pracovitý a slušný, nebo zdali parazituje. Rád bych, aby ta první skupina měla navrch v tomto státě a nebylo tomu naopak,“ uvedl Okamura s tím, že pokud se na akci budou dít nějaké nedemokratické nepřístojnosti extrémistů, odchází z pódia a nebude u toho, protože chce změn dosáhnout demokraticky.

Ne Kalouskovi, Nečasovi a extrémistům

„Rád se spojím s každým, kdo podporuje přímou demokracii, ale nikdy se nespojím s Nečasem a Kalouskem, s lidmi, kteří je podporují. A také ne  s extrémisty,“ ubezpečil Okamura a vysloužil si tím bouřlivý potlesk.

Naivita Okamury?

Vzápětí byla řeč i o jeho prezidentské kandidatuře, z níž byl Ministerstvem vnitra vyřazen pro nedostatečný počet podpisů občanů. Na besedě si Tomio Okamura postěžoval, že mu dosud nebyly vráceny ani podpisové archy.

„To jste byl tak naivní, že jste si ty archy před odevzdáním nezkopíroval?“ zeptal se jeden z posluchačů. Okamura odpověděl, že měl na sbírání podpisů jen tři týdny, protože nejprve chtěl získat od občanů mandát zvolením do Senátu. „Nebylo v našich silách, abychom vůbec setřídili archy, i když jsme na tom pracovali 24 hodin denně. Bohužel nebyl čas, aby se to zvládlo,“ přiznal závěrem senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…