Ombudsman Varvařovský: Nechci být dvouhlavá saň

10.04.2013 9:23

Ombudsman Pavel Varvařovský jen zírá, co vše se o sobě dočetl poté, co vstoupil do debaty o sněmovní volbě svého zástupce. Zejména jej prý fascinoval názor, že se jedná o „širší tendenci prosazování mandarínské kasty,“ jak o něm napsali v Lidových novinách.

Ombudsman Varvařovský: Nechci být dvouhlavá saň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

V tomtéž deníku se proti svému zařazení mezi Mandaríny ombudsman ohrazuje. A rovněž proti tomu, že by byl stižen jakousi „Rychetského nákazou“. Ta se prý šíří mezi vedoucími činiteli, kteří v poslední době mají potřebu čím dál častěji diktovat volitelským orgánům, koho by jim měly vybrat za spolupracovníky.

Varvařovský s tímto srovnáním polemizuje tvrzením, že Ústavní soud je kolektivní orgán. V něm je předseda „první mezi rovnými“. Jenže úřad Veřejného ochránce práv je spíše monokratický, svá rozhodnutí si píše sám a se zástupcem se o nich vůbec neradí. A právě v tom je ten problém.

„Jeho výstupy jsou pouhým doporučením a právě proto by hodnocení sporných věcí měla být srozumitelná a především jednoznačná. Těžko se však budou těšit přirozené autoritě, bude-li vedle něho někdo, kdo bude veřejnosti předkládat jiný nezávislý pohled,“ píše Varvařovský. Ombudsman prý zkrátka nemá být dvouhlavá saň.  

V jiných zemích to prý chápou, takže zástupce ombudsmana buď nemají vůbec, nebo si ho vybírá sám ochránce práv. Naše úprava, kdy ombudsmana i jeho zástupce vybírají poslanci, je prý spíše unikátní. A proto se i odborníci vyslovují pro to, že by ombudsman měl do výběru svého zástupce alespoň mluvit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…