Oranžový hlas ze severu otevřeně o Dienstbierovi a neklidu ve straně

14.03.2013 12:22

ROZHOVOR Otevřeně o neklidu ve straně, o svém přátelství se zatčeným exnáměstkem hejtmanky a také o metodě medu a kudly hovoří pro ParlamentníListy.cz Martin Strakoš z Mostu, který je věrný sociální demokracii už dvě desítky let a kromě svého politického angažmá pracoval pod různým politickým vedením kraje. Bez trapných frází a klišé se vyjadřuje ke komunistickému hejtmanovi a před odjezdem na ostravský sjezd ČSSD mimo jiné zdůvodňuje, proč by se měla ctít stranická disciplína a co bylo za komunismu lepší než dnes.

Oranžový hlas ze severu otevřeně o Dienstbierovi a neklidu ve straně
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Martin Strakoš na snímku první zleva

Odjíždíte na sjezd do Ostravy. Jaká je nyní před sjezdem ve straně nálada?

Nálada hodně souvisí s nedávnou prezidentskou kampaní. Někteří poslanci a představitelé našeho kraje veřejně podpořili Miloše Zemana. Ať už Jaroslav Foldyna nebo Marie Benešová. Můj názor je, že jsme jako strana měli Miloše Zemana podpořit už na začátku - měl být naším kandidátem od samého počátku, i přesto, že nám určitým způsobem ublížil, když šel proti nám v krajských i parlamentních volbách se SPOZ – zemanovci. Nebylo dobře, že šel proti nám , ale je pravda, že my jsme ho kdysi také nepodpořili na prezidenta, takže se mu ani nedivím. Každopádně – my jsme mu měli vyjádřit podporu jako kandidátovi v přímé volbě a nemuseli jsme Jiřího Dienstbiera vůbec vystavovat takovéto situaci. Bylo jasné, že nevyhraje. Zeman je ikona. Státník. Přirovnal bych ho k Churchillovi. I když trochu by mohl ubrat ze své  poučovatelnosti…

Jaký je obecně váš názor na Jiří Dienstbiera?

Jiří Dienstbier mohl být de facto naším budoucím předsedou strany, k tomu jsme ho měli směřovat. Mně by se dokonce i líbil. Ale tohle nám ublížilo – měli jsme rovnou Zemanovi dát podporu už na začátku. Jiří vůbec neměl kandidovat. Ve druhém kole pak měl jednoznačně on sám podpořit Zemana.

Jiří Dienstbier je dnes místopředsedou ČSSD.  Vzhledem k jeho hlasité kritice Miloše Zemana a SPOZ se hovoří o tom, zda obhájí svůj post. Jak vy celkově vnímáte současné vedení strany?

Samozřejmě mohla by tam být nějaká obměna. Jsou tam stále stejné tváře.

Můžete být konkrétnější?

Tak dnes máme ve vedení Bohuslava Sobotku, Michala Haška… My jsme ten minulý sjezd podpořili veřejně Michala Haška. Pak se nám to samozřejmě nějakým způsobem vrátilo zpátky… Je pravda, že Morava nám tady vládne a náš kraj byl vždy na chvostu. Ale to bylo už i za Zemana. Já bych osobně chtěl podpořit do vedení strany i člověka z našeho kraje. Měl by tam být, protože náš kraj je v podstatě nejvíc sociálně či ekonomicky postižen a my pořád hrajeme nějaké páté housle. Teď tam byla Marie Benešová, ale my bychom tam potřebovali mít statutárního místopředsedu. Myslím, že náš kraj by si po té dlouhé době zasloužil mít dokonce i předsedu strany.

Máte nějaké konkrétní jméno z Ústeckého kraje na mysli?

Tak třeba naše stálice Jaroslav Foldyna. Zvládlo by to více lidí, jen na to potřebují dostat více prostoru, např. v médiích.

A není Jaroslav Foldyna vnímán víceméně jako solitérní hráč?

To ano, právě. Já mám rád disciplínu: Když se vrátím k atmosféře kolem prezidentské volby, tak my když jsme se rozhodli pro Dientsbiera, tak jsme ho disciplinovaně měli podpořit minimálně v prvním kole. Takže já jsem samozřejmě v prvním kole volil jeho, protože ctím usnesení nejvyššího orgánu strany. A ve druhém kole jsem se pak rozhodl pro Miloše Zemana. Je pravda, že mně byl bližší Zeman, ale bez stranické disciplíny to pak je anarchie! To si pak každý dělá, co chce. Většina strany se rozhodla pro Dienstbiera, tak jsme ho všichni měli i veřejně podporovat. Ale to se bohužel nestalo.

Vraťme se k potencionálním kandidátům do vedení strany…

Jak jsem řekl, máme zde z Ústeckého kraje Foldynu. Pak tu máme i naše poslance či krajské zastupitele a primátory.

…a váš mostecký kolega Karel Novotný? Ten podle vás nemyslí na vyšší politické příčky než být zastupitelem města a náměstkem primátora?

S Karlem máme velmi dobré vztahy, podporuji jej. Samozřejmě v něčem máme postoje odlišné.  Mohl by aspirovat na předsedu či místopředsedu kraje. Ale každopádně na vyšším postu by byl přínosný - je rétoricky dobrý, je chytrý, má zkušenosti jako náměstek primátora. Na místopředsedu strany si ho klidně představit dovedu. Přál bych si, aby Most měl např. náměstka ministra, právě Karel by byl ideální, buď pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj nebo Ministerstvo financí.

Hodnocení vám jde. Uměl byste stejně dobře zhodnotit jaké jsou z vašeho pohledu obecně handicapy ČSSD či jejího vedení?

Je to pořád stejný handicap, pořád se to opakuje. My jsme strana i pouhým jazykem samozničující. Stále vidíme chyby mezi sebou. Nevidím a nevnímám tam tu partu. Jeden tým. Ale to už je od toho roku 1994, kdy jsem vstoupil do strany – letos v červnu to bude 19 let.

No vidíte, a mně naopak tady na Mostecku, když vás politiky sleduji na veřejných akcích a podobně, připadáte všichni jako „kámoši“, co si zajdou na pivo a na fotbal…

Tak pár lidí ano. Ale když to budu posuzovat s dalšími okresy či kraji, necítím to jako jedna rodina. V tomhle smyslu celých svých 19 let v ČSSD cítím, že to není ono. Jde akorát tak o koryta, o moc, o peníze a vliv. Jsem trošku zklamaný. Je škoda, že jsme se jako Most ještě více nestmelili. Bohužel jsme byli oslabeni situací kolem zatčení Pavla Koudy. Nemohli jsme si moc vyskakovat. Mohl být klidně předsedou kraje či místopředsedou strany. Je pravda, že některé okresy mají tzv. více pozic, jak stranických, tak i veřejných. Okres Most by si mohl také dělat vyšší nároky, my jsme byli největší organizace v kraji. Pak na nás poslali přeregistraci a víte, jak to dopadlo. To všechno bylo cílené. Cílené k odstranění Pavla Koudy a oslabit nás! Mělo by se ubrat nenávisti a zloby.

Ale vám osobně zůstala funkce v ROP Severozápad, na regionální úrovni ČSSD jste na tom lépe než před lety, také pracovní pozice na krajském úřadě vám zůstala i za působení nového hejtman. Vy zrovna si stěžovat nemůžete, není-liž pravda?

Já si de facto stěžovat nemohu, to je pravda. Ale já si vždycky představuji, že bychom se mohli sami na sebe ve straně obrátit, že si navzájem můžeme pomoci a ne aby každý viděl v někom, že mu chce cosi sebrat. V tomhle smyslu cítím neklid. Vyústilo to právě tím, že dali do vazby bývalého náměstka exhejtmanky Pavla Koudu – myslím si, že to bylo politického charakteru, protože já jsem ve výboru ROP Severozápad přeci seděl také, to by nás nakonec museli zavřít všechny!? Co se týče mého profesního působení, tak spadám pod školství. Jsem v takovém kočkopsu – jsem zastupitel kraje a zároveň  zaměstnanec krajského úřadu. To není úplně dobře...

Mluvíte idealisticky o „rodinné atmosféře“, ale zároveň cítíte neklid…

My to s poslancem Josefem Tancošem, jemuž dělám jednoho z asistentů, dáváme do analogie fotbalového týmu: Je jedenáct hráčů a všichni musí táhnout za jeden provaz. A to tam necítím. Ale já jsem to nikdy nevnímal,  většinou jsem se mohl spíše obrátit na jiné lidi, z jiných stran, kde jsem kudlu v zádech necítil. Ale přímo v Mostě to máme v pohodě – máme velmi dobrou partu! Já, Josef Tancoš, Karel Novotný, Ĺubomír Holý, Zdeněk Brabec, Karel Giampaoli…Tam je to docela pevné. I když mírně nám to narušili někteří spolustraníci – díky tomu, že se nějak poškorpili někteří lidé ohledně dohod. Lidé, kteří pro mě nejsou takzvaně morálně čistí, jsou schopni důležitou věc prostě prokaučovat a promarnit.

Mluvíte o „morální čistotě“- máte pocit, že Pavel Kouda, kterého zatkli, je méně morálně čistý než ostatní lidé z bývalého vedení kraje?

No to je právě případ sám o sobě… Tam jde o charaktery. Kouda je jeden z nejcharakternějších politiků, co jsem já zažil. A to nejen proto, že jsme kamarádi. Ale prostě když s ním člověk mluvil, tak slovo, které jsme si dali, platilo. Nikdy jsem od něj necítil, že by mi dával med a já se pak dočkal kudly v zádech. A to platilo, i když mluvil s jinými lidmi - nikdy nepodrazil někoho sám vědomě. Někdy ho možná někdo do takové situace dostal, ale vždy to byla třetí osoba, která dala klín mezi dvě osoby, aby to nějak vypadalo. Docela mě mrzelo, jak se pak jeho jméno špinilo, jako kdyby to byl největší vyvrhel společnosti.

Měla by podle vás Česká strana sociálně demokratická před sněmovními volbami spolupracovat s menšími levicovými stranami?

Já mám dost jasný názor na škatulkování levice a pravice: U nás jsou uměle vytvořené médii a když si člověk vezme programy politických stran, tak se prolínají. Takže vlastně nevím, jestli na takovou otázku můžu vůbec odpovědět.

Tak se zeptám přímo na KSČM. Jaký je váš postoj k ní?

Komunisté – mně spíš vadí lidé, kteří po revoluci přešli z KSČ do jiných stran a teď nás ovládají tím, že buď jsou v jiných stranách (nebo jejich rodinní příslušníci) nebo se bývalí komunisté  dostali do různých podniků a teď celé to politické spektrum sponzorují. Stávající členové KSČM, nebo dokonce ti noví, tak ti mi vůbec nevadí, naopak.

Bylo podle vás v komunistickém režimu něco lepší než dnes?

Myslím si, že za komunistů byly lepší mezilidské vztahy. To je zásadní. I teď jsem si s některými členy KSČM bližší, včetně hejtmana Bubeníčka.

Aha, jaký je obecně váš názor na něj?

Je to skvělý člověk, usmívá se, má v sobě pozitivní energii. Je pohodový a dobrý chlap. Když s ním mluvím, jedná vždy na rovinu. Proto si také všimněte, že zrovna proti němu nejsou tak silné invektivy jako proti některým jiným…

Někteří se tu snaží o protikomunistické demonstrace a z vás jde tolik pochvalných slov. To by někteří nepřiznali…

Samozřejmě, také mi vadí režim padesátých let. Jenže co my víme teď – třeba za sto let se o naší době bude mluvit jako o zločinecké. Myslím, že velký vliv na vnímáním historických osobností a jejich zločinů mají média a spisovatelé, kteří ony dějiny píší. Koukněte dnes v Rusku – Stalin není vnímán jako masový vrah. Má pomník a lidé jej uctívají. Třeba i já jednou řeknu, že tahle dvacetiletá éra byla zločinecká, kdo ví. Vše je o lidskosti, proto i současnou KSČM mohu vnímat pozitivně. Od mnohých cítím mnohem více úcty a pokory, než od mnohých členů z jiných stran.

Jaký je pak tedy váš názor na Bohumínské usnesení z roku 1995, kde si ČSSD na svém sjezdu zakázala politickou spolupráci s několika extremistickými stranami, mezi nimiž je i KSČM?

Bohumínské usnesení stojí v současné době na vodě! Je potřeba ho zrušit či revidovat pro například současné extremistické strany. Je to přežitek stejně jako usnesení vlády z roku 1991 o územně ekologických  limitech těžby hnědého uhlí. Žádné usnesení není nad zákon!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…