Paroubek: Klaus je diletant, ať je zticha

01.01.2012 16:58

Šok tentokrát nepřišel. Václav Klaus byl ve svém novoročním projevu velmi opatrný. Potvrdil sice fakt, že rok 2012 nebude asi nejlepší, jaký občané České republiky zažili, na druhou stranu připomněl, že země si v rámci jím a Hradem nenáviděné Evropské unie stojí vcelku dobře. Nutno uznat, že Klaus mluvil chytře, opatrně a zřejmě nechtěl jitřit emoce. Mezi opozičními politiky, i těmi, kteří k němu chovají sympatie, si však mnoho úspěchu nezískal, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jej však částečně ocenil. Naopak Jiří Paroubek jej označil za diletanta.

Paroubek: Klaus je diletant, ať je zticha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Myslím, že projevy pana prezidenta a zejména ty novoroční, jsou poněkud stereotypní. Možná by bylo příznivou a příjemnou změnou, pokud by nás už až do konce svého funkčního období nezahrnoval moudrostmi ve svých novoročních projevech. Pád naší země do recese je neodvratný nejen z důvodů velkých  problémů eurozóny. Klaus ekonomiku diletantsky řídil a teď má ještě odvahu radit. Ať je raději zticha. Na hospodářský růst 2005 až 2007 byl Klausův vliv na ekonomiku minimální. Prostě jsem jej, kdy jsem byl premiérem, nepřipustil a růst HDP byl šest procent,“ prohlásil pro ParlamentíListy.cz předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Prezident řekl z pravice nejvíce

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka projev zkritizoval. „Dnešní vystoupení Václava Klause mi v mnoha ohledech připomenulo časy, kdy tak rád a často hovořil o potřebě utahování opasků, které ale pak v konečném důsledku dopadlo na ty nejslabší. Podobně dnes mluví o potřebě reforem, aniž by zmínil nutnost jejich spravedlnosti a sociální únosnosti. Ty, kdo protestují proti chybám vládní politiky nelze odsoudit jako sobecké nátlakové skupiny. Vždyť právě sobecké zájmy úzkých ekonomických elit stojí za konfrontační politikou současné Kalouskovy a Nečasovy vlády. V projevu prezidenta mi chyběla zmínka o nejčastějších a zcela reálných obavách, které lidé spojují z nadcházejícícm rokem.  Ale i přes velkou obecnost svého projevu toho Václav Klaus z pravicových politiků řekl nejvíce. Což je smutná vizitka vlády,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Anketa

Líbil se vám prezidentský projev?

22%
66%
hlasovalo: 3150 lidí


Veřejnosti nerozumí

„Pan prezident má samozřejmě právo na svůj názor. Z projevu ale bylo zřejmé, že příliš veřejnosti nerozumí, nebo nechce věci pojmenovat pravým jménem. Reformy nejsou odmítány proto, že jsou nespravedlivé, jsou odmítány proto, že na ně doplácí většina lidí a na úhradě nákladů se nepodílí  privilegovaná skupina nejbohatších. Pan prezident navíc odmítá vnímat, že vláda, která přežívá jen díky jeho podpoře, je pro většinu společnosti nepřijatelná a nedůvěryhodná. Těžko může mít morální právo na určování zásadních parametrů reforem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra a poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Velmi nejasné rozlišování

„Projev se tradičně vyhnul tomu, o čem prezident nerad mluví. Jako je například boj s korupcí, i když trestní oznámení bylo podáno tentokrát i na samotnou prezidentskou kancelář v souvislosti s udělováním milostí. Velmi nejasné je Klausovo rozlišování, kdo má, či nemá právo mluvit. Někomu to právo upírá jako mediálním křiklounům. Jiným, prý výrazně vyčnívajícím osobnostem, je prý naopak nespravedlivě upíráno. Pokud mluvil o Bátorovi, tak potěš pánbůh. Prezident mluvil o tom, že bychom měli krizi překonat poctivou prací. To by měl ale něco podniknout, aby se poctivost v této zemi vyplácela. Tento prezident spíš působí dojmem, že mu stav justice v této zemi vyhovuje,“ sdělil nám místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.


„Chybělo zcela slovo solidarita. Zato tam byl útok na přerozdělování a nepřiměřené nároky. Označit situaci za mírně pozitivní – to neodpovídá. Viditelně pravicový projev, tak lze číst i volání po rychlých reformách,“ vyjádřil se poslanec KSČM Jiří Dolejš. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…