Paroubek poradil Davidu Rathovi, co dělat, aby neskončil špatně

08.12.2012 8:05

David Rath, nyní nezařazený poslanec zvolený za sociální demokracii, je po sedmi měsících stále ve vazbě. Na druhé straně, je ve Sněmovně několik poslanců, kteří jsou nepravomocně odsouzeni za korupci. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly několika opozičních poslanců, jak tuto situaci vnímají. „Po třiadvaceti letech je morálka v tomto prostředí jakási fata morgána,“ reagoval na to Jaroslav Foldyna.

Paroubek poradil Davidu Rathovi, co dělat, aby neskončil špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po odchodu od řečnického pultíku byl Rath velice tichý

David Rath může své návrhy zákonů posílat do sněmovny pouze z vazební věznice. Zato koaliční nezařazený poslanec Roman Pekárek (dříve ODS), který je nepravomocně odsouzen v prvním stupni na 6 let za korupci, pomohl koalici svým hlasem prosadit definitivně některé zákony, včetně takzvaných církevních restitucí. Na rozdíl od Davida Ratha hlasuje a pracuje ve sněmovně, která ho minulý týden vydala k odvolacímu soudnímu řízení.

Nejnověji ke kauze Davida Ratha ZDE

Jednání vůči Davidu Rathovi považuji za nevkusné, říká Paroubek

„Zmínil jsem se o tom i během svého vystoupení zde, v Poslanecké sněmovně, že se mi to zdá být nevkusné,“ řekl pro ParamentníListy.cz bývalý Rathův stranický kolega, nyní rovněž nezařazený předseda Národních socialistů LEV21 Jiří Paroubek. Pokud byla podle něj Rathova kauza už tehdy tak křišťálově jasná, měla by být, jak říká, dnes ještě jasnější. Státní zástupce by ta měl prý už celou záležitost uzavřít.

„Buďto by měl státní zástupce celou věc uzavřít s tím, že nic nemá, nebo to předat k soudu, tak, aby David Rath mohl být propuštěn z vazby,“ říká Paroubek. Domnívá se, že toto by mělo být v každé kulturní zemi normální. „Ať už je vinen, nebo nevinen,“ dodává. Je přesvědčen, že státní zastupitel by mohl za více než půl roku, tuto záležitost posunout dál. „Půl roku je opravdu dlouhá doba. Mně to spíše připadá, že se mu snaží co nejvíce ztížit obhajobu,“ říká Paroubek.

Některým Rath ve vazbě vyhovuje, jiní mlčí

Zda zůstane David Rath ve vazbě přes Vánoce, není Jiří Paroubek schopen posoudit. Spíše ho zaráží, že nikdo z Rathových bývalých kolegů, z jeho bývalé strany, se o tom ve Sněmovně nezmínil. „Projednávání záležitosti poslance Pekárka bylo takovou příležitostí. Já jsem to udělal. Naznačil jsem, že tu jsou zřejmě lidé, kterým to vyhovuje, a pak jsou tu jiní, kteří mlčí,“ konstatoval Jiří Paroubek. Jak dodal, je přesvědčen, že úkolem politika je také alespoň občas projevit politickou odvahu.

Pokud jde o poslance Pekárka, vadí Jiřímu Paroubkovi, že na rozdíl od Davida Ratha, může nejen pracovat ve Sněmovně, ale navíc na svobodě. Podle něj je situace nesouměřitelná. „Jeden je odsouzen, byť nedokážu posoudit ty věci, zda jsou pravdivé, či nikoliv,“ konstatuje Paroubek. Připomněl, že podle poslance Pekárka bylo v jeho případě poněkud volněji zacházeno s důkazy. „Uvidíme, jak celá záležitost u odvolacího soudu vůbec dopadne. Ale podle mého názoru, člověk, který byl odsouzen za korupci, byť v prvním stupni, by neměl nastupovat do Poslanecké sněmovny,“ říká poslanec Paroubek. „Je to od něj špatné,“ dodává. Tím spíš, jak říká, že některé klíčové zákony prošly právě Pekárkovým hlasem.

S těmi talentovanými mladíky prý skončí špatně

Pokud jde o nahrávky, které se údajně podle Rathových advokátů ztratily, je Jiří Paroubek přesvědčen, že policie tuto akci připravovala hodně dlouho. „Nechci Davidu Rathovi radit, ale měl by nejspíš vytvořit právní koncilium, kde k těm dvěma talentovaným právníkům, které má, by přibral ještě nějako „těžkou váhu“, která bude mít to rozhodující slovo v některých věcech, tak, aby ta obhajoba začala budit respekt,“ zvažuje Paroubek. Nechce tím prý dotknout jeho právníků, ale mladí talentovaní lidé, nejsou prý v této zemi bráni vážně ani státními zástupci, ani soudci. „David Rath tak něco musí udělat, jinak skončí špatně,“ říká na závěr Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle předsedy oranžového klubu je to rozhodnutí soudu a nelze s tím nic dělat

„Nepoměr je to zjevný, nicméně není to rozhodnutí Poslanecké sněmovny, ale soudu, se kterým nemůžeme logicky nic dělat,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ani on si netroufá říct, zda se po sedmi měsících dostane David Rath alespoň na Vánoce z vazby domů.

Foldyna mluvil o obušku

„Z případu David Rath se zjevně dělá obušek na opozici,“ říká sociálně-demokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Připouští, že mediálně je to velmi zajímavé. S kauzou Rath se hraje podle Foldyny především mediální hra, která má jakoby poškodit opozici. „Nás už poškodila samotná tato kauza, sama podstata, že se to stalo,“ říká oranžový poslanec. Hrát s tím ale stále dokola je podle něj neslušné a absurdní. „V této zemi to ale tak bohužel je,“ dodává.

Při poměřování Rathova případu s kauzou poslance Pekárka, je Jaroslav Foldyna přesvědčen, že se jedná o čistou politickou korupci. „Odejdou tři poslanci, těm se nabodnou nějaké posty ve státních a polostátních firmách, přijdou jiní poslanci, jeden z nich je nepravomocně, ale na 6 let odsouzený. Jeden den to nevadí, druhý den to vadí… je to špatně,“ rozčiluje se Foldyna.

Podle něj by měl existovat trestný čin, který by toto popisoval. „Je to sprostá politická korupce,“ říká Foldyna. „Je to sprosté, co se tady odehrává,“ dodává. Jak konstatoval, veřejnost i opozice jsou toho svědky a nikdo nemůže nic dělat. „Třiadvacet let tady není vůle nastolit opravdovou demokracii, vytvořit pravidla pro tu demokracii a ta pravidla demokracie dodržovat. Po třiadvaceti letech je morálka v tomto prostředí jakási fata morgána,“ říká na závěr zklamaně Jaroslav Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…