Písničkář, hlásící se ke Krylovi: Mám radost z Babiše, nejmíň na deset let odstavil komunisty

27.02.2014 17:05

JINÝMA OČIMA Zbyněk Ziggy Horváth je profesionálním zpěvákem, či spíše písničkářem, který je zároveň obdivovatelem Karla Kryla, jehož písně často do svých vystoupení zařazuje. Před dvěma roky s nimi vystoupil na Václavském náměstí během první demonstrace Holešovské výzvy a sklidil velký úspěch i odezvu. Vedle toho jezdí však přednášet o nutnosti boje proti komunismu na střední a vysoké školy. Objeví se dokonce i na kandidátce Klubu angažovaných nestraníků do Evropského parlamentu.

Písničkář, hlásící se ke Krylovi: Mám radost z Babiše, nejmíň na deset let odstavil komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Ziggy Horváth

Zdá se, že je zřejmě možné, že odložíte kytaru a mikrofon a sestoupíte z jeviště, abyste vstoupil na půdu Evropského parlamentu a stal se z Vás poslanec? Jak reálně tuto možnost vidíte?

Především musím říct, že budu na té kandidátce v dobré společnosti velmi zajímavých jmen. I to mě přesvědčilo, abych s tím souhlasil. Nebudu však na žádných předních místech, nepočítám tedy s tím, že bych se europoslancem stal. Jen ten počet prostě doplním a doplním ho rád.

Říkáte ve společnosti dobrých jmen… Prozradíte některá?

Ne, na to nemám právo. Každý, kdo bude mít zájem, se je včas určitě dozví.

Od doby našeho posledního rozhovoru, který se uskutečnil krátce po demonstracích Holešovské výzvy, utekl již poměrně dlouhý čas. Vláda, proti které demonstrace byly původně namířeny, padla, i když ne v důsledku iniciativ jako Holešovská výzva. Myslíte si, že ta vláda, kterou nyní máme, nás nyní tedy posune dál – směrem k lepšímu?

Všichni víme, že se celá ta vláda a její vývoj nese s tím, co se děje kolem Andreje Babiše. Sice nás zbavil původní obavy, která se šířila ještě před volbami, že v Česku bude vládnout ČSSD společně s ultrakomunistickou stranou, což se tedy i jeho zásluhou nestalo, přesto uvidíme, co vše se bude dít. Já osobně v každém případě výsledky voleb oslavil a měl jsem z nich radost, poněvadž podle mého odhadu odstavily komunisty, kteří se už viděli ve vládě. A odstavily je na takových nejbližších deset let. Svoji šanci propásli, poněvadž tím, jak už se viděli u moci, přestali být opatrní třeba i v různých vyjádřeních. A ta pozornějším lidem odhalila, co by se tu zase mohlo dít, pokud by se jim návrat k moci podařil. Ta jejich ideologie, někdy doslova náboženství, které vzpomíná Marxe, to by mělo být vždy varujícím prstem.

Přiznáváte, že jste slavil výsledek voleb. To znamená, že jste rád i za to, že je ve vládě Andrej Babiš?

Tak bych to úplně neřekl. Už jen proto, že si nemyslím, že by Ústav paměti národa na Slovensku v jeho případě nějak pochybil, pokud ho uvádí jako agenta Bureše. To se snad vyjasní a až pak bude na místě klást nějaké další otázky. Osobně vidím poněkud mlhu ve složení hnutí ANO. Stále není dle mého zcela jasné, jak je orientováno. Nicméně doufám, že je tam dost osobností, které v případě nutnosti budou umět oligarchu zastavit – třeba proto, že v sobě stále ještě mají dávku cti, která je v nějaký nahnutý čas může vést ke vzdoru. On je sice velmi bohatý, ale vždyť už i z naší nedávné historie pár takových zkušeností máme, kdy se bohatý člověk rozhodl založit stranu, obklopil se lidmi, které přivedl až do sněmovny a třeba i do vlády a stejně nezabránil rebelii, která ho pak pohřbila…

Zastavme se ještě u těch komunistů, před kterými varujete. Důvěra v ně i podle výzkumů veřejného mínění zůstává stále po léta stejná, nyní se dokonce objevují výkyvy v tom, že sympatizantů přibývá. Jak si to vysvětlujete?

Myslím, že by se měla opět vzít ta zpráva senátní komise, na které pracoval Jaromír Štětina a na jejím základě poslat KSČM a její činnost před Ústavní soud. K tomu bohužel neměl odvahu ani Nečas a nebude ji mít velice pravděpodobně ani Bohuslav Sobotka. A proč se lidé přiklánějí opět o něco víc ke KSČM? Mají rádi hesla a fráze, a to používat komunisti umějí. Co by to s sebou ale mohlo také nést, by lidé zapomínat neměli.

Zmiňujete tedy zákaz komunistů. I když se u nás některé strany v minulosti kvůli jejich ideologiím opravdu zakázaly, KSČM volí ve volbách, které jsou demokratické, stále značný počet občanů. Zaujímají proto někdy ve výsledcích třetí a čtvrté místo, které jim zaručuje i poměrně slušné zastoupení v Poslanecké sněmovně. Zakázat je by znamenalo přece popudit celou tu řadu občanů, kteří jim svůj hlas dávají. Vyvolalo by to pravděpodobně možná i velkou vlnu nevole, nemyslíte?   

Víte, když byla zakázaná ultrapravicová Dělnická strana, máte pravdu, tolik příznivců neměla. Přesto se domnívám, že z ní hrozilo společnosti menší nebezpečí než od těch komunistů. K té Dělnické straně se až na výjimky hlásili většinou mladí lidé. Ano, nesouhlasím s tím, že hajlovali, že někde prosazovali rasistické chování, a to odsuzuju, poněvadž si neumím představit, že bych šel s mým kamarádem, který je černoch a zároveň fajn chlap po ulici a někdo by ho vzal dlažební kostkou předem mnou po hlavě jen proto, že má jinou barvu pleti. Jenomže – když si dá někdo tu práci s tím, aby sledoval ty zastánce takové strany, u té Dělnické zjistí, že většina z těch kluků z toho vyroste a pak žije zcela normálně. Jako příklad lze uvést třeba i Daniela Landu, který jako horká mladá hlava s těmito ideologiemi koketoval a dneska je úplně jinde. Jenomže podívejte se na ty mladé komunisty. V nich stále ta internacionála doutná, navíc na rozdíl od Dělnické strany je velmi pravděpodobné, že jsou i možná finančně podporováni kdo ví odkud. Tam to nebezpečí vnímám daleko silněji.

Dobře, dejme tomu, že by se stalo, že by KSČM teoreticky zrušená byla. Možná by jí to nakonec mohlo ještě být víc k užitku, poněvadž by mnozí její členové i příznivci asi vstoupili do ilegality, což by pro mnohé mohlo být velmi přitažlivé. Nemyslíte si, že i toto riziko existuje?

No to je jako kdyby se takto ptali lidé v roce 1945: Kam se asi uchýlí všichni ti, co byli příznivci i členové různých ultrapravicových a nebezpečných stran. Velmi pravděpodobně ti, co měli zájem se dále politicky angažovat, přešli k jiným stranám, které jim byly něčím blízké. Tím se ale zároveň mohli stát i jinými lidmi, protože většina z nich začala podporovat již jinou ideologii. To nebezpečí s nimi už spojené být nemuselo. Myslím, že podobně by to dopadlo i v případě rozpuštění KSČM.

Vy o hrozbě, kterou vidíte v idee komunismu, jezdíte přednášet na střední a vysoké školy po České republice. Spolu s Vámi mladým lidem přednáší i disident a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín na téma normalizace a také Zdena Mašínová. Jak vnímají toto téma studenti?

Hovořím samozřejmě i o odkazu Karla Kryla, jelikož letos uplynulo 70 let od jeho narození. Ale jsem vždy velmi mile překvapen tím, jak ti studenti naše přednášky přijímají, na co se ptají, jaké k tomu zaujímají postoje. Dokonce když na některé školy, kde jsme přednášeli, zavítal prezident Miloš Zeman, dozvěděl jsem se, že ho dokázali zahrnout slušnou kanonádou dotazů na toto téma. To je pro mě známkou toho, že je třeba o něm stále mluvit, a vlastně i satisfakcí, která dokazuje, že to, co děláme, neděláme zbytečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…