Podezřelí lidé v okolí a kšefty, řekl náš zdroj o Babišově poslanci. Takto zareagoval

20.09.2014 10:35

Jedním ze zásadních znaků demokracie je princip kontroly vybraných institucí zástupci lidu - tedy poslanci. Tato kontrola je důležitá zejména u takových institucí, které a priori svým zaměřením a svými úkoly mohou omezovat svobodu občanů (tajné služby), anebo v případech, kdy se jedná o strategické informace (nákupy zbraní státem).

Podezřelí lidé v okolí a kšefty, řekl náš zdroj o Babišově poslanci. Takto zareagoval
Foto: hns
Popisek: Přísně tajné, ilustrační koláž

ParlamentnímListům.cz na toto téma přišel čtenářský tip o tom, že ne vždy je tento princip zachován. Zmíněn je v této souvislosti poslanec Bohuslav Chalupa (ANO). Proč? Redakce se pokusila zapátrat blíže. A jelikož šlo o řadu poměrně vážných pochybností, které na adresu poslance zazněly, požádaly ho o vyjádření. To redakce přináší v závěru článku.

Bohuslav Chalupa je podle Wikipedie český politik, od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny PČR a člen hnutí ANO. Stejný zdroj pak uvádí i to, že byl v letech 1978 až 1990 členem KSČ, lustrační osvědčení má negativní.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Řada strategicky důležitých úkolů

I proto může v současné době působit jako místopředseda Výboru pro obranu a zejména jako předseda Stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, předseda Podvýboru pro akvizice Ministerstva obrany, obchod s vojenským materiálem a inovace AČR a člen podvýboru pro ICT průmysl a e-Government.

Ne nadarmo se však o předvolebním období říká, že je časem, který vyplavuje v rámci politického boje kal a špínu. Zda je Bohuslav Chalupa obětí podpásové špíny konkurence, nechává redakce na čtenáři samotném. Řada věcí v jeho současném působení totiž vyvolává otazníky a u někoho prý i možné obavy.

Kontrolor Vojenského zpravodajství

Zdroj, jehož totožnost redakce zná, ale respektuje přání anonymity, konstatuje, že v zajímavých souvislostech lze vnímat roli vztahu poslance Chalupy a Daniela Struže. Ten se prý prezentuje jako jeho poradce. Sám o sobě v životopise uvádí, že je bývalý příslušník Vojenského obranného zpravodajství v Brně (Příslušníkem Armády ČR v současné době není, služební poměr byl ukončen).

Zvláštní? Vzhledem ke specifikům služby u těchto složek může prý vznikat důvodné podezření, že Struž stále disponuje dobrými kontakty u této složky AČR. To může být nesporně výhodou i nevýhodou. „V souvislosti se členstvím Struže v oblastní organizaci Ano v Brně, která je podřízena krajské organizaci a je tam předsedou poslanec Chalupa, je vhodné se zabývat otázkou, zda nemůže dojít ke zneužití VZ například v jakémkoli vnitrostranickém boji a zda nemůže poslanec Chalupa z pozice předsedy stálé komise pro kontrolu VOZ takovou činnost krýt,“ vyjádřil jádro obav ParlamentnímListům.cz zdroj z řad čtenářů.

Daniel Struž je nyní zaměstnancem České zbrojovky, z pozice ředitele má na starosti speciální projekty zbrojovky. „Poukázáním na propojení poslance Chalupy, který spolurozhoduje o armádních zakázkách, a jeho poradce, který zastupuje přední českou zbrojařskou firmu, se dá hovořit nebo minimálně vyjádřit podezření z permanentního střetu zájmu. Nedochází-li přímo ke zneužití této vazby, tak i kontakty, možnost hovořit s představiteli armády a ministerstva a přístup k dokumentům, sjednávají české zbrojovce nepovolenou konkurenční výhodu,“ upozorňuje dál dobře informovaný zdroj.

Důležití muži kolem poslance

A poukázal i na dalšího člověka z blízkého okolí poslance.

„Další osobou, která v souvislosti s touto rolí Bohuslava Chalupy budí jisté rozpaky, je Adolf Kopřiva. Ten je jeho asistentem i podle oficiálních informací na webu PSP. Opět jde o bývalého policejního komisaře Vojenské policie a člověka, který zajišťoval na Ministerstvu obrany realizaci výběrových řízení,“ uvádí informovaný zdroj.

Pokud se k tomu přičte fakt, že Bohuslav Chalupa působí jako předseda Podvýboru pro akvizice Ministerstva obrany, obchod s vojenským materiálem a inovace AČR, jisté pochybnosti možná připustí i laik. A to není vše.

Specialista Podvýboru pro ICT průmysl a e-Governement

Podezření z možného střetu zájmů pokračuje. K blízkému spolupracovníkovi i sousedovi z místa bydliště (viz katastr nemovitostí) poslance Chalupy Martinu Hanzalovi. Ten je jednatelem společnosti SODATSW. I tato firma je dodavatelem Armády České republiky (AČR). Vede též odbornou sekci profesního sdružení zbrojařských firem.

„Opravdu lze vyslovit obavy, že propojení poslance Chalupy zejména se zbrojařskou lobby je zcela skandální. Navíc v souvislosti s celou řadou osob s kontroverzní minulostí v bezpečnostních složkách, které se kolem něj vyskytují, se domníváme, že poslanec Chalupa porušil nejen morální kodex Ano, ale i slib voličům,“ vyjádřil se zdroj ParlamentníchListů.cz.

Nevidím důvod k obavám o střet zájmů, říká Bohuslav Chalupa. A vysvětluje…

Je pravdou, že Daniel Struž je bývalý příslušník Vojenského obranného zpravodajství a že nyní funguje jako Váš poradce?
Pokud jde o bývalou profesi pana Struže, pak vím, že byl vojákem z povolání. Pokud jde o druhou část otázky  - žádný bývalý, tím méně současný příslušník Vojenského zpravodajství nepůsobí ani jako můj poradce, ani jako asistent.

Nemůže osoba, která jistě disponuje dobrými kontakty z této profese, zneužívat své zkušenosti v případě, že by třeba docházelo k nějakým vnitrostranickým bojům?
Otázka je, s ohledem na mou předchozí odpověď, irelevantní. A pro úplnost – nejsem si vědom toho, že by se v Hnutí ANO vedlo cokoli, co by se i při velké fantazii dalo nazvat „vnitrostranickým bojem“.

Pokud je Daniel Struž zaměstnancem České zbrojovky a vy rozhodujete o armádních zakázkách - jak zajistíte, aby nedocházelo ke střetu zájmů?
V tomto ohledu nemusím nic zajišťovat - poslanec PČR v rámci svého mandátu a výkonu dalších funkcí v orgánech PSP ČR (tzv. moc zákonodárná) nerozhoduje o žádných zakázkách, tím méně o armádních. Vzhledem k této skutečnosti jsou dotazy na střet zájmů též irelevantní. Pro úplnost: Rozsah poslaneckého mandátu je dán Ústavou ČR a jde o veřejně dostupnou informaci.

A poslední otázka směřuje i k Vašemu asistentovi Martinu Hanzalovi, který nejen že vede odbornou sekci profesního sdružení zbrojařských firem, ale je též jako jednatel firmy SODATSW dodavatelem Armády ČR. I zde umíte zaručit to, že nemůže docházet k ničemu, co by se mohlo nazývat střetem zájmů?

Martin Hanzal vykonává funkci asistenta poslance od 1. 7. 2014  - tedy pouhé 3 měsíce.

Firma SODATSW vznikla v roce 1997 a po celou dobu své existence (tedy 17 let) se zabývá vývojem a prodejem vlastních, vysoce sofistikovaných, speciálně zaměřených softwarových řešení a jako privátní podnikatelský subjekt se logicky a transparentně zúčastňuje všech výběrových řízení vyhlašovaných těmi zákazníky, kteří uvedená řešení potřebují a poptávají. Podle mých informací SOSDATSW dodává (dodával) své produkty nejen rezortu MO, ale řadě dalších rezortů, stejně tak jako celé řadě dalších státních institucí, domácích i zahraničních komerčních subjektů a privátním zákazníkům.

V AOBPB (Asociaci obranného průmyslu) působí Martin Hanzal od roku 2011, což je nepoměrně déle, než je doba existence mého poslaneckého mandátu. V těchto souvislostech proto nevidím žádný prostor, který by opravňoval k byť jen pouhé úvaze o možném střetu zájmů. Ale ano, i zde se mohu zcela bez problému zaručit, že tomu tak bude i nadále.

Na závěr malý dovětek - domnívám se, že je zcela pochopitelné a potřebné, abych jako poslanec PČR, který se programově a systematicky zabývá problematikou obranyschopnosti ČR, včetně např. kybernetické bezpečnosti,  i v budoucnosti komunikovat a spolupracovat s odborníky v té či oné oblasti související s touto problematikou a skutečně jen velmi okrajově budu komunikovat např. s odborníky na chov včel nebo akvarijních rybiček (aniž bych se těchto chovatelů chtěl dotknout).

Pokud by tomu totiž bylo naopak, nejsem si jist, zda bych svůj poslanecký mandát vykonával se ctí a v zájmu občanů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…