Podívejte se pořádně, kdo je ministr Mlsna od Karolíny Peake, navádí expert

23.12.2012 7:58

TÝDEN V MÉDIÍCH Stálicí zájmu sdělovacích prostředků je vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Mediální odborník Petr Žantovský v souvislosti s jejím odvoláním z čela resortu obrany poukazuje na to, že nestačí dlouhodobě ukazovat usměvavou tvář na kameru. Zároveň oceňuje, jak Česká televize připomněla premiérovi slova o posile vlády.

Podívejte se pořádně, kdo je ministr Mlsna od Karolíny Peake, navádí expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Stejně jako v předchozích dvou týdnech začíná mediální odborník Petr Žantovský ohlédnutí za nejzajímavějšími událostmi ve sdělovacích prostředcích kauzou vicepremiérky Karolíny Peake. „Tahle paní se nám před Vánocemi postarala o mediální i politické povyražení docela mohutně. Není to úplně jen její vina, některá média poukazují velmi správně na to, že tuto herečku na to ´teatrum mundi´ vypustil pan premiér Petr Nečas,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Už když premiér říkal o paní Peake, že bude v čele obrany velkou posilou vlády, což mu hned po jejím odvolání vtipně připomněla Česká televize, tak si měl uvědomit, zda mluví, nebo nemluví pravdu a jestli vůbec tuší, čeho je, či není schopna paní Peake. Takže ten pád z piedestalu není vůbec náhodný. Prostě se ukázalo, že císař pán je nahý,“ podotýká Petr Žantovský, že se prokáže, co člověk umí, teprve tehdy, když je vypuštěn na trať, a tady to vyplavalo velice rychle.

Jen ukazovat usměvavou tvář na kameru nestačí

„Když vám někdo dlouhodobě ukazuje usměvavou tvář na kameru a vlastně za ním není žádná práce, protože paní Peake z pozice místopředsedkyně vlády de facto žádnou konkrétní práci ani odvádět nemohla, ta funkce je čistě formální, nezahrnuje žádný resort, pokud tedy nepovažuji za resort boj proti korupci, což by měla být spíš záležitost ministerstva vnitra a spravedlnosti,“ poukazuje mediální odborník na to, že žádná konkrétní práce ve vládě za předsedkyní LIDEM vidět není.

Navzdory některým výkřikům politiků pro média si však nemyslí, že by mohla padnout vláda. „To jediné, co mají všichni napříč politickou scénou společné, je pud sebezáchovy. Vědí, že tady ještě rok a půl mohou být u poměrně příjemně naplněných korýtek a proč by si ten vlastní rybníček vypustili, to nedává vůbec žádný smysl. Naopak hlasy, které k určitým zákonům laskavě poskytnou, ať už to bude ze strany VV nebo LIDEM, si vyhandlují za docela slušné budoucí posty a rok a půl mají na to se rozhlédnout, do které polostátní organizace usednou,“ tuší Petr Žantovský.

Ministr poznal praxi jen na Úřadu vlády

Za zajímavé pak považuje zastavit se u Petra Mlsny, který byl jmenován do vlády před pár dny a pokud poslechne, co mu radí LIDEM, skončí v ní 10. ledna. „Je to muž teprve 34 let stár či mlád, má pět akademických titulů a tenhle velice šikovný nadějný muž ukončil právnická studia v roce 2003 a ihned nastoupil na Úřad vlády. A celou tu dobu až do dnešního dne Úřad vlády neopustil s výjimkou krátké doby, kdy byl náměstkem ministra spravedlnosti,“ obrací Petr Žantovský pozornost k ministru bez portfeje, pověřenému vedením Legislativní rady vlády.

Kdyby prý měl vyjmenovat všechny jeho dosavadní funkce, trvalo by to dobrou půlhodinu. „Mně to připomíná kariéru jednoho francouzského ministra vnitra Josepha Fouché, který vydržel asi 14 vlád, tenhle pán jich zažil už šest až po tu dnešní. Je to obdivuhodný muž, který bude určitě vynikajícím ministrem těch čtrnáct dnů nebo kolik. A určitě způsobí řadu zajímavých a inovativních kroků a činů a potom pravděpodobně zase zůstane na Úřadu vlády. Dá se to tak očekávat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Nejde jen o Mlsnu, začalo to už Grossem

Nejde mu ale konkrétně o Petra Mlsnu, ale spíš o to, že v téhle zemi děláme ministry z lidí, kteří za sebou nemají vůbec nic. „Začalo to samozřejmě Stanislavem Grossem jako premiérem a pokračuje to ať už paní Peake nebo panem Mlsnou. Mezitím byli další lidé, kteří také neměli absolutně žádnou zkušenost,“ upozorňuje mediální odborník.

Poukazuje na to, že se do vlády dostávají lidé, kteří v životě nedělali nic jiného než politiku a najednou mají být těmi, kteří garantují poměrně expertní resorty. Přitom ani resort obrany nebo Legislativní rada vlády žádnou legrací není. „To není tak, jak říká paní Peake, že je to jen politická funkce. A dokud si budeme hrát na to, že je to jen politická funkce, tak to k ničemu nepovede,“ tvrdí Petr Žantovský.

Vánoční dárky ze sněmovny jen pro poslance, ne pro občany

S notnou dávkou ironie pak dodává, že ho potěšilo, jak si Poslanecká sněmovna rozdala vánoční dárky tím, že zrušila odvody z poslaneckých náhrad, čímž si zákonodárci polepšili o několik tisíc korun. „To určitě potěšilo v České republice každého. A zejména mě potěšilo, že ze svých daní se budu moci ode dneška také podílet na roční částce 1,2 milionu korun na platy nových místopředsedů sněmovny,“ trpce konstatuje Petr Žantovský, že odstoupivší místopředsedkyni Kateřinu Klasnovou museli nahradit hned dva místopředsedové.

Pozastavuje se nad tím, jak se opozice a vládní strana hezky na rozdělení funkcí dohodla. „Jako občana mě těší, že panu Pospíšilovi a panu Hamáčkovi můžu přispět spolu s ostatními na více než milion ročně. A to už nemluvím o aparátu, jako je auto s řidičem a podobně. Je to pro nás všechny takový pěkný vánoční dárek,“ končí Petr Žantovský ohlédnutí za minulým týdnem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…