Pohár trpělivosti se naplnil. Česko čeká týden nepokojů

16.04.2012 7:11

Vládo, jdi pryč. Tento týden uvidíš. To společně hlásí odbory, občanské iniciativy, pacienti, důchodci, nezaměstnaní a vůbec zástupci dolních deseti milionů lidí v České republice. Chtějí nejen stáhnutí sociálních či školních reforem vlády Petra Nečase, ale také demisi vlády nebo vyhlášení předčasných voleb. Své požadavky budou prosazovat během týdne akcí v regionech a vyvrcholí 21. dubna na pražském Václavském náměstí velkou protivládní demonstrací.

Pohár trpělivosti se naplnil. Česko čeká týden nepokojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace - ilustrační foto

Představitelé odborů a více než 20 iniciativ vyzývají všechny občany k celonárodním protestům. Své oprávněné požadavky vyjádřené heslem Stop vládě.

Na kampani Stop vládě se dohodly odbory a zástupci dvou desítek iniciativ. Jejich hlavním cílem je podle webu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zastavení vládních reforem, demise kabinetu a předčasné volby. Na tento popud čekají nebývalé rozsáhlé protesty v regionech po celém Česku.

Toto největší nezávislé konfederativní sdružení odborových svazů v České republice svým programem na obhajobu zájmů oslovuje nejen své členy, ale též širokou veřejnost. ČMKOS se staví hlavně za obhajobu zaměstnanců v období překonávání tíživých důsledků současné globální finanční a hospodářské krize, vysoké nezaměstnanosti nebo třeba obcházením úpravy pracovní doby.

Týdne nepokojů v regionech po celé České republice by se mělo účastnit tisíce a tisíce lidí. „Je třeba se sjednotit a uspořádat protestní akce a občanské nepokoje, které povedou k pádu vlády. Je dobře, že se sjednotily občanské iniciativy a odbory a snaží se odstranit nejhorší vládu, jakou jsme za uplynulých dvacet let měli,“ prohlašuje předseda VZO OS Stavba,SKANSKA, a. s., Praha Milan Fišer.

„Vypravíme do Prahy plné autobusy. Je dobře, že se k odborům přidají i další občanská sdružení a iniciativy,“ uvedl předseda Sdružení odborových organizací Sokolovská uhelná, a. s. Jan Smolka.

Vrcholem bude 21. duben

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel o sobě nechal slyšet zhruba před rokem, kdy proběhl boj o zvyšování mezd lékařů. Nyní je s nadšením zapojen do organizování protestů. Uvědomuje si tak skutečnost, že sami vládní reformu nezastaví. Ve  zdravotnictví se totiž práce zastavit nemůže, důvodem by mohly být žaloby na zanedbání péče a ohrožení života lidí. „Pokud by však přišlo půl milionu oprávněně naštvaných lidí, pak to bude mít jinou váhu. Zvláště když by přicházeli opakovaně až do okamžiku, kdy tahle nedůvěryhodná vláda konečně odstoupí,“ prohlašuje Engel.

Lékaři se tedy zúčastní v regionech, ale hlavní pozornost zaměří na demonstraci 21. dubna. „Nejde o žádný pragocentrismus, ale o uvědomění si skutečnosti, že rozhodovat se bude právě zde,“ tvrdí za Svaz českých lékařů Engel.

Další z účastníků společné platformy odborů a sdružení je iniciativa Za svobodné vysoké školy. To žádá, aby byla v souvislosti s plzeňskou právnickou fakultou plně respektována akreditační komise a její závěry. Požadují dále okamžité stažení tzv. reformy vysokého školství, prohloubení všeobecné dostupnosti vzdělání a naopak odmítají zpoplatňování studia a privatizaci vzdělávání v ČR.

„Na Týden protestů plánujeme přednášky, semináře, happeningy, workshopy a další akce na vysokých školách i mimo ně. Organizujeme je s občanskými iniciativami a s odborovými svazy, s nimiž chceme úžeji spolupracovat,“ tvrdí mluvčí iniciativy Lukáš Matoška. Chtějí tímto studentům vysvětlit, proč je třeba reformy chápat jako nedělitelný celek, který je třeba jako celek odmítnout.

Již dnes bude na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze od 19:00 probíhat přednáška s názvem Spolupráce či prostituce. „Přednášky organizujeme s občanskými iniciativami a s odborovými svazy, s nimiž chceme úžeji spolupracovat,“ dodává Matoška.

Pokud demonstrace nikam nepovedou, zvýšíme tlak

Těžko odhadnout, co se bude odehrávat po sobotě 21. dubna. Zástupci jednotlivých organizací a sdružení si uvědomují, že celé tyto demonstrace vládu k ničemu nepřinutí, a tedy nemusí vést ke kýženému výsledku. „Pak nezbude než dále zvýšit tlak a neustupovat. Čím dříve o tom budeme jednat, tím lépe. Žádný oddechový čas si nesmíme vybírat,“ tvrdí předseda Lékařského odborového klubu Engel.

Většinou se ale předsedové organizací shodují na dalších formách protestů. Zatímco mluvčí iniciativy Za svobodné vysoké školy nevylučuje okupaci vysokých škol, Jaroslav Pejša za Odborové sdružení železničářů potom navrhuje společnou, nejméně dvouhodinovou stávku všech odborových svazů. „Pokud vláda adekvátně neodpoví, protestní aktivity přeneseme z Prahy i do regionů,“ říka Pejša.

Podle něj to nezničí žádný podnik. Pokud stávkující vyjdou během těchto dvou hodin na veřejná prostranství, aby bylo vidět, kolik jich je, bude to podle něj významný signál pro další vývoj v naší zemi.

Neklid začal klidně

Již včera zažila Praha a další města demonstraci za demisi vlády a prezidenta ČR. To bylo organizováno Holešovickou výzvou. Ti o sobě tvrdí, že jsou obyčejní obyvatelé této země, kterým záleží na její lepší budoucnosti. Společně volají po demisi vlády, po níž by byla jmenována dočasná vláda odborníků a začala příprava podle nich spravedlivých a demokratických voleb, a po uzákonění běžně použitelného referenda.

Ovšem k této akci se na facebookové stránce Stydím se za vládu ČR a chci její demisi (15 000 fanoušků) lidé vyjadřují spíše kriticky. Na této stránce podle správců přibyla za jeden den zhruba tisícovka lidí. Tuto aktivitu komentuje fanoušek Zdenda slovy: „Hlavně aby to bylo vidět v ulicích“.

Na téma demonstrací se diskutuje i na oficiální stránce STOP VLÁDĚ. Jak je vidět, obavy o protesty mohou být rozlišné. „Je hezké, že se něco děje, ale především bychom si měli uvědomit, koho budeme potom volit. Měla by to být vláda odborníků nestraníků, a ne zase jen nějaké ODS, ČSSD, KSČ a podobné strany,“ píše pan František.

Na Facebooku lidi momentálně spojuje především soudní rozsudek nad Vítem Bártou ohledně uplácení ve straně Věcí Veřejných. Vrcholem je podle diskutujících hlavně včerejší Bártův výrok, že funkci poslance nepovažuje za vysokou politiku, a proto se pozice poslance nevzdá. „Nebudu nic komentovat. Stydím se za naši vládu,“ píše diskutující Lubomír.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…