Policejní stát, ohrožení demokracie. Čtěte, co způsobila Kalouskova slova

25.06.2012 13:39

ANKETA Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyvolal svým výrokem, že trestní stíhání exministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové znamená bezprecedentní útok na demokratický mechanismus a náběh na policejní stát, značný rozruch a mnoho politiků ho za tato slova odsoudilo.

Policejní stát, ohrožení demokracie. Čtěte, co způsobila Kalouskova slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

„Neexistuje v tomto případě zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou. Já jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na rozhodovací mechanismy demokratického státu,“ prohlásil v ČT Kalousek. „To je náběh na policejní stát,“ řekl též první místopředseda TOP 09.

Drtivá většina politiků s jeho názorem ale nesouhlasí. Mnozí naznačují, že Kalousek nemá čisté svědomí a bojí se, že vyšetřování by mohlo poukázat i na něho a jeho působení a vliv na ministerstvu obrany.

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala ministra financí, aby se k provedené anketě vyjádřil. Ten tak zatím neučinil.

Kejhání potrefeného Kalouska, který nemá čisté svědomí

„To jenom kejhá potrefená husa. Kalousek se bojí, že bude další na řadě. Nezákonným povolením internetového sázení porušil zákon a zpochybňováním práce policie se snaží vytvořit dojem, že policie pracuje špatně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

„Můj dojem z toho je takový, že mu ani tak nejde o Vlastu Parkanovou, ale o systém, který na ministerstvu obrany fungoval a jehož byl spolutvůrcem a že i po svém odchodu z rezortu zde měl své významné kontakty a zájmy. Jde mu to, aby se toto neodhalilo. Do jaké míry tam byly prosazovány zájmy Omnipolu a Kalouskova přítele Hávy. Je jasné, že Kalousek nemá čisté svědomí, bojí se otevření celé té kauzy, protože by to mohlo vést k daleko širším souvislostem. Byl by rád, kdyby se to zametlo pod koberec a uklidilo. A pokud věří v demokratický systém, měl by mít důvěru i v nezávislé soudy, které by to měly posoudit,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD František Bublan.

"Žádný precedens mi povědomý není," reagoval předseda TOP 09 a vicepremiér  Karel Schwarzenberg.

Topkaři Kalouska moc nebránili…

„A kde jsou vyjádření dalších členů TOP 09 a Starostů? Vidím pana ministra jaksi osamoceného, nejen ve svých vyjádřeních. Řízený útok na VV před rokem, to bylo ohrožování demokracie a přepisování výsledků voleb. Útok na systém,“ říká poslanec Michal Doktor. Ten má pravdu v tom, že poslanci TOP 09 a Starostů se příliš nemají k obraně svého kolegy Kalouska. ParlamentníListy.cz obeslaly esemeskami celý klub (kromě Parkanové a Kalouska) a Kalouska se více či méně zastali pouze tři členové z 41členného klubu.

„Nesouhlasím,“ reagoval krátce předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík na Kalouskův výrok.   

„Nemyslím si, že v České republice hrozí policejní stát,“ reagoval podobně poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

"Bezprecedentní jsou útoky Kalouska na policii. Zřejmě má panickou hrůzu, že by mohlo být rozkyto kalné pozadí zbrojních zakázek," myslí si senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

„Pokud budou rozhodnutí vlády napadána policií na základě obvinění, která se odvolávají na porušení zákona a z dostupných informací tomu tak není, s Miroslavem Kalouskem souhlasím. Není možné ochromit ústavní systém podezřeními a obviněními, která nejsou porušením zákona. Z uvedeného důvodu a dle dosud známých skutečností jsem rozhodnut nehlasovat pro vydání Vlasty Parkanové,“ informoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

"Je zajímavé, jak Kalousek nejdříve policii vychvaluje a pak, pokud se to týká i jeho osobně, tak ji špiní. Jinak si musíme přiznat, že je zde mnoho nejasností a podivných náhod, a proto jsem si nechal zpracovat od odborníků na zbrojní techniku posudek, který zveřejním po svém návratu z Francie," řekl senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Míří to hlouběji za Kalouskem a Hávou

Senátor Jiří Čunek míní, že kauza může ukázat, že jisté zájmové skupiny si prolobbovaly zákony tak, že bylo de facto legální krást, čili že nebyly nastaveny kontrolní mechanismy a metodika, které by odhalily předraženost zakázek na ministerstvu obrany. „Jsem ale přesvědčen, že tato kauza míří hlouběji za Kalouskem a Hávou a může vést k velmi zajímavým výsledkům,“ dodal Čunek.

„Bezprecedentní je především systém, který vyvinul v minulosti pan Kalousek na ministerstvu obrany společně se svými přáteli z Omnipolu a který připravil stát o miliardy. Nejdůležitější je, aby takový způsob zacházení s veřejnými penězi skončil a viníci byli potrestáni. Pokud bude pan Kalousek ve svých výstupech dál pokračovat, tak to spolehlivě pohřbí také jeho stranu TOP 09,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"S Mirkem Kalouskem v poslední době souhlasím relativně málo, ale v této ´kauze´ zcela určitě ano," uvedl poslanec Pavel Bém.

Systém zakázek na obraně by se mohl Starostům osvědčit i v komunálu

Poslanec ODS Aleš Rádl příliš nerozumí tomu, co svým prohlášením Kalousek vlastně myslel: „Jsme totiž pořád ve fázi pouhého zkoumání míry viny a odpovědnosti jednotlivých osob, a nikoli už ve fázi konečného rozhodnutí soudního orgánu. Ale vcelku rozumím tomu, proč to Kalousek teď takhle říká. Na mě sice tento emotivní způsob ovlivňování moc neplatí, protože jsem už asi trochu okoralý, nicméně vnímám, že tyto silné výroky dávají autorovi k dispozici celou řadu budoucích reakcí na libovolný vývoj této citlivé kauzy. Koneckonců druhdy na nás autentický moralizátor David Rath zkouší používat na svou obranu velmi podobné argumenty a taky asi ví proč“.

„A když už tak přemýšlím o tom, jak kolega Kalousek hodnotí dlouhodobě používaná pravidla pro výběrové řízení na jím organizovaném ministerstvu, tak si říkám, jestli to, že jsme nedávno schválili zcela nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek ve městech a obcích, podle kterých prakticky ani není možné nějaké výběrové řízení řádně ukončit, to vlastně nebyl taky tak trochu útok na demokratické rozhodovací mechanismy v této zemi. Asi by to měl kolega Kalousek znovu prodebatovat se svými starosty. Třeba se ukáže, že ta pravidla, která se zavedla na ministerstvu obrany, jsou opravdu demokratičtější a hodí se i pro komunál,“ dodal Rádl.

"Potrefená husa se vždy ozve. Asi se Kalousek bojí, co by se volič mohl dozvědět o činnosti na ministerstvu obrany pana náměstka Bartáka a Kopřivy," uvedl poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

To senátor ČSSD Miroslav Krejča je v názoru, zda má Kalousek pravdu, poněkud opatrnější: "Na to je nesnadná odpověď. K této kauze mám pouze info z médií, která považuji za nejméně věrohodný zdroj v této zemi. Sám vedu tři roky spory, při kterých mám pochybnosti, zda je ČR právním státem. A jak je daleko od neprávního k policejnímu státu? Očernit někoho je snadné, ale když se obvinění neprokáží, jaká existuje veřejná satisfakce?"

Kauza Parkanová – znaky politické objednávky

Poslanec TOP 09 Jiří Oliva se jako jeden z mála svého kolegy ale zastal: „Možná bych se nevyjádřil tak emotivně, nicméně případ nese podle mého názoru všechny znaky politické objednávky.“

Poslanec ODS Jaroslav Plachý míní, že pokud je pravda, že neexistuje zákon, kterým by mohla Vlasta Parkanová svým postupem porušit, pak by se jednalo o klasický mediální kouř, jehož účelem bylo zastřít kauzu Rath. "To by ovšem měl Miroslav Kalousek pravdu a z nezákonného obvinění Vlasty Parkanové by měly být vyvozeny patřičné důsledky," dodal Plachý.

„Jestli jde o zvůli plukovníků, či o oprávněné podezření, ukáže právě průběh stíhání. Předražování je ale zjevně fakt, stejně jako účelové úniky z policejních materiálů. Selektivní přístup by byl selháním, i když ne hned policejním státem,“ myslí si Jiří Dolejš z KSČM, který je člen Mandátového a imunitního výboru.

„Všechny silné výroky na adresu policie jsou nejspíše výkřiky ze strachu. Kdo má čisté svědomí, může se tomu jen smát,“ míní senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

Bílými koni to nemusí končit

„Kalouskově nervozitě dobře rozumím, jeho stopu v armádních a souvisejících zakázkách mnozí hodnotí jako klíčovou. Hovoří se o bílých koních, ti často mívají pech, ať už promluví, nebo mlčí,“ uvedl senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD.

„V poslední době na mě Kalousek dělá dojem, že si je vědom, že problémy ministerstva obrany nemusí Vlastou Parkanovou končit. Jeho nedělní vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce nesvědčí o jeho zájmu na odhalení možných nezákonností. Jsem rád, že se policie jako by odpolititizovala a snaží se konečně dělat svou práci, jak má, nebo by měla. Jen aby skutečně pracovala oním ´padni komu padni´. Že je nejvyšší čas zastavit to bezuzdné rozkrádání majetku státu, víme všichni,“ říká senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Tento výrok pana Kalouska mě dost šokoval. Ba naopak je třeba, aby orgány činné v trestním řízení nebyly pod tlakem a bylo jim umožněno řádné vyšetření celého případu,“ myslí si poslankyně KSČM Marie Rusová.

Odpovědnost má vláda

„Pravdou je, že žádost o vydání obsahuje podivné věci, které by se měly vyjasnit. Nejsem ale člen Mandátového a imunitního výboru, takže nemám přístup do spisu,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD má odlišný názor od Kalouska. „Je alarmující, že to říká nejvlivnější muž současné vlády, tedy moci výkonné. On je ten, kdo má jako člen vlády plnou zodpovědnost za to, zda bezpečnostní složky i orgány  činné v trestním řízení fungují v mantinelech demokratického právního státu. Jestliže říká, že tomu tak není, je to selhání jeho vlády a další velmi vážný důvod k jejímu odstoupení,“ zdůraznila senátorka.

"Překvapuje mě, že pan Kalousek si dovolí nazvat policejní vyšetřování, jež vede k žádosti o vydání Vlasty Parkanové, tak silnými výrazy. Působí to dojmem, že sám je velmi nervózní, zda se nezjistí v rámci tohoto vyšetřování něco, co by mohlo vést k trestnímu stíhání v mnohem větší míře, a které by se mohlo týkat i jeho osoby. Jeho vyjadřování se dá vykládat i jako pokus o určité zastrašování a snahu za každou cenu policejní vyšetřování zastavit," myslí si poslankyně KSČM Marta Semelová.

„Pan Kalousek se k případnému vydání intenzivně vyjadřuje již od počátku, i když není členem Mandátového a imunitního výboru. Neviděl tedy spis a jeho doporučení jsou dle mého názoru vedena spíše politickou příslušností,“ myslí poslanec Lidem Viktor Paggio.

Vrátit se ke všem podezřelým kauzám

Člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina uvedl, že zásadně nesouhlasí s Kalouskem: „Zdá se, že ještě donedávna bylo zvykem, že stačil názor jednoho z ´povolaných ministrů´ a přes koordinátora nebo vhodného státního zástupce se nic nešetřilo. Snad už tomuto systému bylo odzvoněno. Bude nezbytné se vrátit ke všem podezřelým kauzám, jak jsem se vyjádřil v interpelaci. Já si naopak na rozdíl od pana Kalouska policie vážím a jen tak dál a na všechny stejné právo a hlavně stejný metr.“

Podle senátora ČSSD Miloše Malého jde ze strany Kalouska o přehnané tvrzení. „Podle mého názoru je pan ministr nervózní, protože kauza se týká ministerstva, kde pracoval dlouho jako ekonomický náměstek,“ dodává Malý.

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová má též odlišný názor od Kalouska. „O tom, co je a není trestný čin, nepřísluší rozhodovat poslancům, ale soudům. Miroslav Kalousek se chová, jako by sám měl máslo na hlavě,“ vysvětlila poslankyně.

Až dojde i na něj, Kalousek mi chybět nebude

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že s Kalouskem souhlasí málokdy: „A toto jeho ješitné ublíženecké plácání není výjimkou. Ano, chápu jeho výhrady. Ono by se totiž mohlo stát, že dojde i na něj. Dej Bůh, Alláh i Buddha! Je lépe mít toto přání posichrované u většiny božstev. Upřímně řečeno, aktivity ministerských členů jím založené TOP 09 jsou pro tuto zemi naprostou tragédií. Ani naši nejneschopnější ministři nedosáhli jejich kvalit. Pohleďme na zdravotnictví, sociální věci, finance i ´kulturou´ předložené církevní restituce. Malér na malér.“

„Jen vrozená slušnost mi brání ve stejném vulgárním označení, s odvoláním na jejich činy, které pan Kalousek použil vůči nám, oranžovým, ve sněmovně při jednání o restitucích: lháři, demagogové, zloději. Chápu, proč tohle vše chce jejich pan předseda prospat. Asi je v něm zbyteček cti. Bude-li devastace země zastavena za cenu policejního státu, taky dobře. Nevykřikovali i topáci něco jako ´padni komu padni´? Ale to si asi nemysleli, že by se mohlo střílet i do jejich zákopů. Taková je však válka. Ale jak by řekli Mach se Šebestovou: to přece každé malé dítě ví, že se na ní dá sice vydělat, ale taky padnout. Neví-li to pan ministr financí, je mi ho líto. Ale chybět mi vskutku nebude,“ dodal Koskuba.

„Veřejná správa v České republice potřebuje zásadní změnu. Na všech úrovních. Na vše poctivě upozorňuji a hledám cesty k řešení. Pořád znovu a znovu,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Vondrovci vs. kalouskovci

„Asi by měl někdo moudrý a nezávislý posoudit, zda pan Kalousek šíří poplašnou zprávu, nebo zda se ukrýt do lesů, roklin a rákosí, než onen náběh na policejní stát přejde,“ smál se senátor ČSSD Jan Žaloudík.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otto Chaloupky není možné s tímto vyjádřením Kalouska souhlasit. „Pokud je přesvědčený, že obvinění paní Parkanové je neopodstatněné, a věří v nezávislost justice, neměl by mít problém s jejím vydáním policii. Pokud pan Kalousek v nezávislost policie a justice nevěří, máme tady problém, kterým bychom se měli zajímat,“ dodal poslanec.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna míní, že Kalousek reaguje poněkud hystericky. „To zřejmě svědčí o velkém napětí mezi koaličními partnery. Vrabci na střeše si cvrlikají o vzájemných útocích mezi vondrovci a kalouskovci. Bože, kam jsme se to po 22 letech dostali,“ povzdechl si Foldyna.

Věřme institucím státu

Podle poslance KSČM Pavla Hojdy využívá Kalousek velmi silné příměry a měl by počkat na rozhodnutí dozorujícího státního zástupce nebo soudu.

„Jestliže je v daném případě podezření z porušení zákona, nevidím nic špatného na tom, že celou věc prošetří orgány činné v trestním řízení. Politik by měl být připraven čelit následkům svého konání stejně jako kterýkoli jiný občan ČR,“ myslí si senátor ČSSD Petr Gawlas.

„S panem Kalouskem  nesouhlasím. Věřím v demokratické instituce a jejich objektivitu. Sám jsem jako zastupitel čelil podjatým trestním podáním a vše bylo vždy po právu odloženo. Je to nepříjemné, ale s tím musí politik počítat,“ myslí si senátor Karel Šebek.

„Zdali s ním souhlasím? To je velmi obtížné říct, neznám spis. Beru to jako politické prohlášení pana Kalouska, nikoli právní hodnocení,“ uvedl poslanec ODS David Šeich.

Poslanec VV Petr Skokan a senátorka ČSSD Jiřina Rippelová jen stručně odpověděli, že s Kalouskem nesouhlasí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…