Poplatky za lázeňský pobyt budou moci být zvýšeny

17.07.2013 17:01

Poslanci po rušných čtyřech hodinách, kdy rokovali a pak hlasovali o možném rozpuštění sněmovny, schválili vládní novelu zákona o místních poplatcích. Norma má umožnit obcím a městům až zdvojnásobit poplatky za lázeňský a rekreační pobyt i poplatky za vjezd automobilem do vybraných částí měst.

Poplatky za lázeňský pobyt budou moci být zvýšeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Po schůzi o rozpuštění sněmovny se na návrh ODS konala další, a to řádná schůze. V jejím programu je ale 14 bodů. Mezi nimi jsou například návrhy vládních zákonů, a to kupříkladu o Vojenské policii, o směnárenské činnosti, o návykových látkách či o výkonu vazby.

Poslanci už z toho schválili vládní novelu zákona o místních poplatcích. Norma má umožnit obcím a městům až zdvojnásobit poplatky za lázeňský a rekreační pobyt i poplatky za vjezd automobilem do vybraných částí měst. Na návrh rozpočtového výboru se ale poslanci rozhodli, že pacienti, kteří pobývají v lázních na komplexní lázeňské preventivní péči, nebudou podléhat placení poplatku za lázeňský pobyt.

Poplatky za lázeňský rekreační a lázeňský pobyt by se mohly zvýšit až na 30 korun za den. Poplatkům nebudou podléhat nevidomé osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP/P, osoby do 18 let a nad 70 let i nezaopatřené děti, kterým náleží přídavek na dítě.

Poslanci také schválili novou úpravu odpovědnosti za placení místních poplatků nezletilými osobami. Podle tohoto návrhu by odpovědnost za placení poplatků nezletilých přijímal vždy zákonný zástupce. Nemělo by tedy být možné, aby úřady vymáhaly poplatky po dříve nezletilém, který překročí 18 let věku.

Fischer neuspěl s připomínkou

Novela také osvobozuje od poplatků za odvoz odpadu osoby, které jsou umístěné na základě rozhodnutí soudu v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, nebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Poslanci ale podle zjištění ČTK nechali v zákoně i přes nesouhlas ministra financí Jana Fischera možnost, aby se obce mohly s plátci některých poplatků dohodnout na paušální úhradě poplatků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…