Poprvé za 20 let. Analytik udiveně koukal na Nečase po vyhazovu Peake

21.12.2012 12:02

Svým čtvrtečním podvečerním projevem bouchl premiér Petr Nečas poprvé během své dvacetileté politické kariéry do stolu, což mu u části veřejnosti může podle mediálního odborníka Petra Žantovského krátkodobě získat sympatie. Pokud se ale předseda vlády i ODS domnívá, že je na koni, tak vůbec netuší, že je ten kůň chromý.

Poprvé za 20 let. Analytik udiveně koukal na Nečase po vyhazovu Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Anketa

Padla Peake proto, že odvolala generála Picka?

11%
hlasovalo: 4099 lidí

Překvapení přichystal v předvánočním čase premiér Petr Nečas odvoláním Karolíny Peake z pozice ministryně obrany. Stalo se tak už osm dnů poté, co ji prezident Václav Klaus na jeho návrh jmenoval. Ve svém téměř čtvrthodinovém projevu pak předseda vlády zdůvodňoval svůj krok ztrátou důvěry, která prý u něj k ministryni obrany nepoklesla k nule, nýbrž do záporných hodnot. Viditelně se rozhorlil především ve chvílích, kdy hovořil o tom, že si Karolína Peake počínala na Ministerstvu obrany se svými kamarády jako na dobytém nepřátelském území.

„Pan Nečas vypadal dosti emotivně, spíš bych řekl rozzuřeně. Ale on je křesťan a umí svou zuřivost skrývat. Takže zůstanu u toho, že byl na své poměry nečekaně emotivní,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský. „Tomu vystoupení jsem velmi silně rozuměl. Myslím si, že to byl výron člověka, který je poměrně zahnán do kouta a nezbývá mu nic jiného, než udělat něco nepříjemného,“ odhaduje Petr Žantovský, v jakém rozpoložení se premiér mohl nacházet ve chvíli, kdy veřejnosti sděloval konec jepičího působení Karolíny Peake v čele resortu obrany.

Nečasovo vystoupení najdete ZDE na webu ČT

Z jedné strany zbrojaři a Kalousek, z druhé torpédoval prezident

To nepříjemné vykonal podle mediálního odborníka Petr Nečas tak, jak je v Čechách zvykem. Tedy, že jednoho člověka sice odněkud vystřelíme – navzdory tomu, že to bylo po právu – ale vůbec nemáme představu, kdo tam usedne místo něj. „Jestli z toho mám nějaký hlavní pocit, tak ten, že celý příběh uplynulého týdne, který vyústil v Nečasův emotivní projev, je důkazem politické improvizace,“ konstatuje Petr Žantovský.

Zároveň připomíná, že premiér Nečas byl ve velmi nepříjemné situaci. „Z jedné strany je tlačen zájmy obchodníků se zbraňovými systémy, určitě také velmi silně panem ministrem financí, ale určitě byl také torpédován z druhé strany panem prezidentem. Protože navzdory tomu, že ho Nečas při každé příležitosti ironizuje, tak pro něj nemohlo být úplně zanedbatelné, když se hlava státu do takové jakoby banální věci, což je personální výměna na jednom ministerstvu, vloží. To znamená, že to má velkou důležitost,“ upozorňuje mediální odborník.

Vyhazovem Peake mohl premiér získat u části veřejnosti sympatie

Chápe přitom určitý pocit úlevy, který byl na premiérovi znát pár hodin poté, co v sevření mezi dvěma mlýnskými kameny jednomu z nich vyhověl. „Nevím, jestli to pociťuje triumfálně, ale je to poprvé za těch dvacet let, co ho znám, že opravdu bouchl do stolu. To se u něj nikdy nedělo a je to zcela ojedinělé. Klidně je možné, že mu to i nakrátko získá nějaké sympatie části veřejnosti,“ myslí si Petr Žantovský.

Je ale přesvědčen, že každý, kdo sleduje tuto kauzu a obecně Nečasovo působení v pozici předsedy vlády, tak bude mít na premiérův krok trošku strukturovanější pohled. „Spíš to připomíná starý totalitní vtip o tom, že socialismus je nejlepší metoda pro řešení problémů, které by nebyly vznikly nebýt socialismu. Tak zrovna tak si já myslím, že pan premiér řeší problém, který by nebyl vznikl, kdyby si ho nezpůsobil,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský na to, že si předseda vlády jen musel sníst, co si sám nadrobil.

Část vládní garnitury se pokusila kriminalizovat Víta Bártu

Kořeny nynějších problémů zasazuje už do června roku 2010, kdy Petr Nečas začal slepovat svou vládu s Věcmi veřejnými. „Můžeme si o Věcech veřejných myslet ledacos, ale obě silnější vládní strany začaly důsledně nedodržovat sliby, které jim daly. Začaly se páchat rozmanité personální a jiné kroky, které nebyly předjednány s Věcmi veřejnými. Ty byly od těch dvou silnějších stran vnímány jen jako koaliční strana do počtu,“ zamýšlí se Petr Žantovský nad poměry panujícími v původní koalici.

To nutně muselo Věci veřejné oslněné nečekaným volebním úspěchem urážet, a proto jsme viděli důsledky koaličního soužití. „Všechny ty přestrkovačky a vládní krize pak vyústily v to, že se část vládní garnitury pokusila kriminalizovat pana Bártu. Toho využila část Věcí veřejných, respektive ta jejich jakoby konformnější část pod vedením paní Peake, k usazení do koaličního náručí,“ nepochybuje mediální odborník o motivaci v podobě jistých postů, jistých příjmů, jistého vlivu, a tím i perspektivy do budoucna.

Nečas je na koni, ale netuší, že oř je chromý

Odvoláním Karolíny Peake z pozice ministryně obrany a drsným vyjádřením na její adresu změnil Petr Nečas překvapivě stav, který na posledního půldruhého roku do voleb vypadal z mnoha důvodů jako setrvalý. „Petr Nečas má schválené všechny důležité zákony. Teď se může rok a půl tvářit, že dělá volební kampaň, to možná ano. Ale domnívám se, že vlastní straně pan premiér udělal medvědí službu, protože tohle všechno mu voliči spočítají. Takže pokud je dnes na koni, tak si myslím, že netuší, že ten kůň je chromý,“ dodává Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…