Pospíšilova otevřená zpověď: O průšvihu Klause, jeho návratu a prohře ODS

25.02.2013 10:03

ROZHOVOR Místopředseda Poslanecké sněmovny a ODS Jiří Pospíšil patří k politikům, kteří se nesnaží malovat realitu na růžovo. Pokud nedojde podle něj k nějakým politickým zvratům, připouští, že dlouhodobý vývoj ukazuje, že příští sněmovní volby ODS spíš nevyhraje. Ale mělo by to stranu vyburcovat k větší aktivitě, aby udělala maximum pro co nejlepší výsledek. „Protože i prohra může mít různé podoby. Je jiné prohrát s dvaceti procenty a je jiné prohrát s deseti procenty,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda dolní komory parlamentu Jiří Pospíšil.

Pospíšilova otevřená zpověď: O průšvihu Klause, jeho návratu a prohře ODS
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

Anketa

Kdo by dovedl ODS k nejlepšímu volebnímu výsledku?

1%
2%
7%
hlasovalo: 6752 lidí

Co říkáte na kritické reakce na omluvu, kterou vyslovil směrem k sudetským Němcům premiér Petr Nečas při své návštěvě v Bavorsku?

Připustit to, že při divokém odsunu docházelo k nespravedlnostem, považuji za správné. Co je však podstatné, nelze zpochybňovat Benešovy dekrety, nelze zpochybňovat to, že majetek byl zabaven. Je však jasná věc, že nikdo nechce majetek vracet. Ale mít dneska dobré sousedské vztahy, bavit se o historii, zvláště o historii 20. století, která byla plná tragédií, to si myslím, že je správné. Je dobře, že se vede debata mezi námi a Němci, a to jak na odborné úrovni mezi historiky, ale i mezi politiky. Je správné, když přiznáme určitou chybu a vysloví se nějaká omluva. To není nic o navrácení majetku.

Nejnověji k tématu spory v ODS

Jak hodnotíte poslední měsíce prezidenta Václava Klause ve funkci a jeho kroky, ať už jde o tolik kritizovanou amnestii, útoky proti Karlu Schwarzenbergovi v prezidentské volbě nebo házení špíny na svého předchůdce Václava Havla?

Nesouhlasím s postupem pana prezidenta. Mrzí mne, že neodchází jako státník, že s jeho odchodem budou spojeny určité rozpaky. Ať už to byla amnestie, která podle mého názoru byla špatná, v žádném případě nemělo dojít k zastavení trestního stíhání, pro mne jsou také obtížně akceptovatelné výroky Václava Klause na adresu Václava Havla, stejně tak se mi nelíbilo, jakým způsobem zasahoval do prezidentské kampaně. Myslím, že to bylo nešťastné a že i u mnoha svých příznivců vyvolal velké rozpaky. Máte pravdu, Václav Klaus bohužel na konci svého mandátu svými kroky výrazně pošramotil svou pověst.

Byl by pro vás návrat Václava Klause zpátky do čela ODS, jak po něm volají někteří vaši straničtí kolegové, po těchto krocích přijatelný? Pomohl by tím ODS, nebo by jí spíš uškodil?

Já jsem nezaznamenal v ODS silné volání po tom, aby se Václav Klaus vrátil do vedení ODS. To, zda se rozhodne vstoupit do ODS, je samozřejmě na něm. Jeho návrat je možný. ODS je otevřená, liberální strana, ale pokud by chtěl zastávat funkci ve vedení, musel by samozřejmě projít primárními volbami a musel by získat mandát od členské základny. Ale opravdu neslyším ve straně silné volání po návratu Václava Klause do čela ODS.

TOP 09 rostou volební preference, ODS naopak ztrácí. Je růst podpory pro TOPku ještě odezvou prezidentských voleb nebo jde o dlouhodobější trend?

Nechci v žádném případě snižovat význam trendu volebních preferencí, který pro ODS není příznivý. Na druhou stranu se osobně domnívám, že to, že TOP 09 vede o jedno případně dvě procenta před ODS, jak výzkumy ukazují,  je podle mého názoru doznívající atmosférou způsobenou prezidentskou volební kampaní.

Problém to podle mého názoru bude, pokud se ukáže, že tento trend je dlouhodobý, že se nejedná pouze o krátkodobé vychýlení preferencí spojené s tím, že před několika týdny proběhlo druhé kolo prezidentské volby a voliči se více méně rozdělili na příznivce Miloše Zemana a příznivce Karla Schwarzenberga. To se muselo promítnout v preferencích TOP 09. Čili nedělal bych z toho v tuto chvíli žádné závěry, je třeba vývoj sledovat, nezlehčovat a uvidíme, jestli jde o dlouhodobý trend nebo jen o krátkodobé vychýlení.

ODS se pohybuje kolem 12 až 15 procent voličské podpory, ale někteří vaši kolegové věří, nebo to alespoň veřejně tvrdí, že ODS může ve sněmovních volbách vyhrát a bude opět sestavovat vládní koalici. Jste také takový optimista?

Samozřejmě nelze nic vyloučit, do parlamentních voleb je ještě téměř rok a půl času. Situace v české politice se každým dnem mění, nicméně na druhou stranu je vhodné a slušné přiznat, že preference dlouhodobě ukazují, že ODS spíš příští parlamentní volby nevyhraje, pokud nedojde k nějakým výraznějším zvratům na české politické scéně. Já nevylučuji možné vítězství, ale princip pravděpodobnosti ukazuje, že ODS příští parlamentní volby spíš nevyhraje. To nás nemá vést k letargii, ale má nás to spíš vyburcovat k vlastní aktivitě, abychom udělali maximum pro výsledek v příštích parlamentních volbách. Protože i prohra může mít různé podoby. Je jiné prohrát s dvaceti procenty a je jiné prohrát s deseti procenty.

Nemyslíte, že celá ODS by měla stejně jako vy vycházet z reality, spíš než z přehnaných optimistických očekávání, která mohou vést k tomu, že strana nebude nic dělat, jen čekat na zázrak ve volbách?

Já se snažím mít v politice vždycky realistický přístup, nechci malovat realitu na růžovo, a to ani pro nás uvnitř ODS, ani pro veřejnost. A doufám v to, o čem byla debata na kongresu ODS a co slíbil pan premiér, že dojde ke změně stylu a způsobu vládní politiky. Musíme voliče přesvědčit, zvláště ty naše pravicové, kteří nás nyní nevolí, proč se jim vyplatí volit ODS. Dokud je nepřesvědčíme, tak se velmi obávám, že volební  výsledek nemůže být příznivý.

ODS by měla začít analyzovat příčiny, v čem zklamala své voliče. Někteří vaši kolegové, například Marek Benda tvrdí, že je to především tím, že nedokážete vysvětlit úspěchy, kterých jste dosáhli. Vy ale říkáte, že by se měl změnit styl a způsob vládnutí.

Podle mne jsou příčiny hlubší než jen to, že neumíme vysvětlit naši politiku. Je fakt, že mnoho věcí se podařilo prosadit a nejsme schopni ty konkrétní kroky zdůvodnit. Ale to je jen jedna věc. Je taky třeba si uvědomit, že naši důvěryhodnost poškodila řada skandálů a problémů našich členů, to si musíme otevřeně přiznat, ne to zatajovat. A také si musíme říci, že mnoho věcí, které jsme chtěli prosadit, se nám kvůli koaličním kompromisům prosadit nepodařilo. A proto bychom měli vyhodnotit, co pozitivního jsme schopni během roku a půl ještě  pro voliče udělat.

Ale kritika vedení strany z některých regionů sílí. Starostové i další komunální politici mají obavy, že pokud se ODS nezmění, značka strany by jim mohla v komunálních volbách spíš uškodit. Nebudou tlačit, aby se uskutečnil volební kongres co nejdříve a došlo ke změně vedení?

Uvidíme, to nelze v tuto chvíli předjímat. Před dvěma měsíci dostal premiér v tajné volbě podporu delegátů, měl by mít prostor nyní ukázat, jak ten mandát využije. Pro změnu obsahu a stylu politiky, pro lepší prezentaci naší vládní politiky, toho, co jsme prosadili. Nemyslím, si, že je vhodné v tak krátkém termínu zpochybňovat pozici vedení strany tím, že bychom se bavili o volebním kongresu. Nicméně doba je turbulentní, nevíme, co se může v následujících měsících vyvinout, nelze nic vyloučit. Avizuji, já nejsem ten, kdo by měl nějaké skryté mocenské ambice a přál by ODS předčasný volební kongres a další turbulence uvnitř strany. Nejsem toho příznivcem, já si to nepřeji.

Ale zatím ODS neukazuje příliš velkou jednotu. Když se předsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová omluvila za přidělení trafik rebelům, kritizoval ji premiér s absurdní argumentací, že ona si také vzala do svého týmu bývalou poslankyni ODS. Srovnávat, že si někdo vezme do týmu zkušenou stranickou kolegyni, k níž má důvěru, s uplácením rebelů funkcemi je přece absurdní. A vrchol byl, když řadový poslanec Boris Šťastný začal o místopředsedkyni strany říkat v médiích, že by neměla být šéfkou sněmovny. To nevypadá, že táhnete za jeden provaz?

Já takového mediální přestřelky nepovažuji za šťastné. Nepomáhá to dobrému obrazu strany u voličů. V této konkrétní kauze jsem stál na straně paní Němcové, vyjádřila svůj názor, na který má právo, a nemyslím si, že je vhodné ho jakkoli expresivně komentovat. Takže můj názor je shodný s paní Němcovou.

Souhlasíte s ní i v tom, že bývalí rebelové po odchodu ze sněmovny dostali  za odměnu „trafiky“ a že to nebylo šťastné?

Mám stejný názor jako Mirka Němcová, ale další rozebírání této kauzy je sypáním soli do otevřených ran. Nevím, co bych k tomu dál dodal. Já jsem ji podpořil v jejím právu vyjádřit svůj názor, tak i v tom, že s ní souhlasím, že takový postup není nejšťastnější.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…