Pozor na zadlužování. Predátoři mnohdy nepůjčí, ale připraví, oč se dá

29.12.2012 15:45

Do začarovaného kruhu dluhů, ze kterého není úniku, upadá čím dál více lidí. Predátorské společnosti využívají jejich naivity a neznalosti a dostávají je do bezvýchodné životní situace. Někteří pak i končí na ulici. Rady lidem, jak nepodlehnout těmto podvodníkům, poskytla proto na svém semináři Ludmila Žánová, vedoucí Občanské poradny občanského sdružení D v Liberci.

Pozor na zadlužování. Predátoři mnohdy nepůjčí, ale připraví, oč se dá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Ve své praxi se Žánová setkává s otřesnými případy. „Paní si chtěla půjčit sto tisíc. Zprostředkovatel chtěl, aby ručila svoji nemovitostí. Přinesl smlouvu, paní v domnění, že jde o zástavní smlouvu, ji podepsala. Ve skutečnosti však šlo o smlouvu kupní. Ještě ke všemu ve smlouvě bylo napsáno, že při podpisu obdržela 100 tisíc, což se nestalo. Paní tedy nezískala půjčku a ještě přišla o dům,“ uvádí případ, kdy snaha o získání půjčky ve spojitosti s velkou mírou naivity vyústila ve ztrátu nemovitosti.

Před půjčkou si vytvořte domácí rozpočet

„Sepisujte si své příjmy a výdaje, sestavte si svůj osobní, případně rodinný rozpočet,“ radí Žánová zvláště lidem s nízkými příjmy. „Zvažte také, jestli opravdu potřebujete věc, na kterou si chcete půjčit,“ říká. Často si je totiž lidé kupují pod tlakem okolí.

Klíčovou věcí je výběr poskytovatele půjček a úvěrů. „Je třeba si uvědomit, že pro všechny společnosti se jedná o byznys, na kterém chtějí vydělat, nikoli nějaká dobročinnost,“ upozorňuje. Nicméně byznys by měl mít svá pravidla, se kterými by se měl každý seznámit a jejíž dodržování by mělo být vymahatelné. Což se ovšem bohužel v řadě případů neděje...

Anketa

Věříte tomu, že se podaří v brzké době omezit lichvářství a neregulované řádění exekutorů?

hlasovalo: 1224 lidí

Nejbezpečnější půjčky jsou od společností pod kontrolou České národní banky, což jsou většinou banky či družstevní záložny,“ zdůrazňuje Žánová. Do druhé skupiny patří značkové nebankovní společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci. Sem patří známé firmy Cetelem, Cofidis, Provident Financial, Home Credit. „Jejich úrokové sazby mi přijdou nehorázné,“ konstatuje ale Liberečan Jan Horský. „V našem zákoně bohužel není definovaná lichva,“ povzdechla si Žánová. Přesto však existuje při půjčování ještě mnohem horší varianta.

Podvodní predátoři ničí lidi

Slibují příliš snadnou půjčku lidem bez příjmu, nezaměstnaným. To je jeden ze znaků podvodných predátorských společností. „Nejde jim o to poskytnout půjčku s nějakým úrokem a získat pak peníze zpátky. Využívají toho, že lidé peníze nemají, že nebudou splácet a spadnou do exekuce. Půjčí jim pár tisíc, ale z exekuce získají mnohem větší částku. Lidem naskákají různé úroky z prodlení, pokuty z nesplácení. Společnosti pak třeba z důchodů získávají pravidelné částky, a o to jim jde,“ upozorňuje Žánová.

Predátorské firmy se však dopouštějí i dalších zvěrstev. Nutí třeba lidi podepsat bianco směnku. „Většinou si tam později připíšou mnohem větší sumu, než kterou lidem půjčili,“ objasňuje. Když lidé bianco směnku opravdu podepíší, dostávají se do velkého průšvihu. „Chodí k nám klienti, že měli půjčku na 50 tisíc, a najednou ve smlouvě je 350 tisíc,“ vysvětluje Žánová.

Predátoři nemají reálně existující adresu, žádnou obchodní historii, nejsou členem žádné asociace, jejich roční procentní sazba nákladů je vyšší než 100 procent. Lidem peníze nutí. Jezdí k nim domů. „Přitom si obhlédnou jejich majetek,“ konstatuje. Nedávají lidem předsmluvní formulář, jak nakazuje zákon. Půjčují bez písemné smlouvy. Tlačí na lidi, aby smlouvu rychle podepsali. Nabízí půjčku přes zpoplatněná čísla, kde není cílem uzavřít půjčku, ale zaplatit za drahý hodinový hovor. Dalšími fintami je již dříve zmíněný případ zástavy nemovistosti či dopředu vybíraný poplatek za sjednání půjčky. „Což je proti logice. Když si půjčuju peníze, tak je nemám, a ne abych za půjčku ještě dopředu zaplatil,“ zmiňuje.

„Velmi často se i stává, že zprostředkovatelé zneužijí i dokumenty bank. Disponují s jejich formuláři a ve skutečnosti s nimi nemají nic společného,“ sděluje. „A to není podvod?“ zaznívá otázka od posluchače přednášky. „Ano, trestní oznámení se objevují. Ale v tom případě firma rychle zanikne, aby se za krátký čas objevila další s jiným jménem a vesele pokračují ve své činnosti,“ ozřejmuje Žanová. Řada podvedených lidí však raději mlčí, neb se stydí, že se nechali nachytat...

Rady jak nenaletět

Žalská dává několik rad, jak při výběru úvěru nenaletět. „Zjistěte si o firmě maximum informací, pomocí internetu i známých,“ doporučuje. „Navštivte více společností a porovnávejte jejich podmínky. Nezvěte si poradce domů. Nevršte jeden úvěr za druhým. Než něco podepíšete, pečlivě si to pročtěte,“ pokračuje. Jak však sama přiznává, mnoho lidí smlouvám stejně vůbec nerozumí, takže jim jejich pročítání k ničemu není.

Jejím radám naslouchá několik návštěvníků, kteří do poradny na seminář přišli. Bohužel jde o ty aktivnější, kteří se do podobných problémů s největší pravděpodobností nedostanou. Ti, kterých se to nejvíce týká, zůstali doma. Podobnou zkušenost získali nedávno pracovníci České obchodní inspekce, kteří chtěli rozjet preventivní šňůru po domovech důchodců a varovat je před nebezpečím předváděcích akcí, kde se nabízejí totálně předražené výrobky.   Jejich snaha skončila krachem. „Neberte nám naše výlety,“ křičeli senioři na inspektorku ve dvou domovech důchodců...  Přitom o metodách těchto prodejců se vypráví hrůzostrašné zkazky. Jednu přidává i Žánová. „Vyprávěla mi osmdesátiletá paní, jak ji prodejce kopal do nohy, dodnes má trvalé následky. Oni je opravdu nutí, zamknou je v místnosti s tím, že neodjedou dokud si neobjednají. Jedná se o fyzický i psychický nátlak,“ uvědomuje si.

Dluhová past se ale netýká jen seniorů. „I když ti jsou nejdůvěřivější. Postihuje však všechny generace,“ říká Žánová. Její občanská poradna funguje v libereckém Františkově deset let. „Ročně máme šestnáct stovek klientů, tři čtvrtiny mají problémy s dluhy,“ vysvětluje. Začínají sem přicházet i příslušníci takzvané střední vrstvy. A řada osobních bankrotů strmě narůstá...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…