Pražský Express slaví 15 let. I bez ruky Kremlu, zdůrazňuje šéfredaktorka

24.04.2014 21:05

Pražský Express slaví 15 let od svého vzniku. Ano, jsou to ty noviny, o kterých se před několika týdny hovořilo v souvislosti s „pátou kolonou Kremlu". Šéfredaktorka Irina Šulc se proti těmto informacím velmi ostře ohradila a pokusila se uvést věci na pravou míru. Nyní přece jen řeší příjemnější záležitosti - výročí týdeníku, který vede a který je nyní již jedním z nejstarších ruskojazyčných médií u nás v Česku.

Pražský Express slaví 15 let. I bez ruky Kremlu, zdůrazňuje šéfredaktorka
Foto: Pražský Expres
Popisek: 15 let bez "ruky Kremlu". Ruské noviny Pražský Expres slaví 15. výročí svého vzniku

Ve čtvrtek 24. dubna roku 1999 vyšlo v Praze první číslo ruského týdeníku Pražský Express. I když poté v následujících patnácti letech noviny několikrát změnily svůj název, pod touto značkou (Pražský Express) vycházejí již posledních 10 let. Noviny se těší zasloužené popularitě mezi čtenáři a inzerenty. „Celou patnáctiletou dobu své existence jsme finančně soběstačné. Náš týdeník nikdy nedostával finanční podporu z Ruska, ani jiné granty,“ řekla ParlamentnímListům.cz šéfredaktorka týdeníku Irina Šulc.

Zmínila se o tom i v souvislosti s tím, co se odehrávalo kolem zmiňovaného média před několika týdny. Tehdy totiž Irinu Šulc velmi nepříjemně zaskočil fakt, že redakce, kterou vede, byla spojována s jakousi „pátou kolonou Putina“.

Reakce byla nutná. Nejsme buňky čehosi, říká šéfredaktorka

„To je absolutní nesmysl a musím na to reagovat. Ano, je v Česku skutečně asi 30 ruských spolků. Na tom není nic výjimečného, spolky krajanů mají snad všechny národy světa po celé zemi – včetně České republiky, která, pokud mám správné informace, posílá spolkům ve světě ročně několik desítek milionů korun. Skoro všechny spolky dostávají od svých vlád nějaké peníze. I my tedy nějaké peníze dostáváme od ruské vlády. Pokud mám však mluvit naprosto konkrétně, například naše redakce Pražského Expressu dostává jako příspěvek peníze na předplatné pro krajany. A to je ročně 13 tisíc korun! Nechápu, jak někdo z toho může usoudit, že jsme tedy placeni Kremlem a jsme tudíž i nebezpeční. To je opravdu směšné, pokud by se nás to přímo nedotýkalo,“ rozčarovaně tehdy uvedla pro ParlamentníListy.cz Irina Šulc.

Dodala ještě, že v ruských spolcích, které jsou náhle označovány jako „buňky“ čehosi, přitom prý jde pouze o sdružování občanů rusky mluvících zemí, o výuku jazyků, o zachování jejich původní kultury. A i příspěvky na ně od ruské vlády jsou minimální, přičemž jsou i takové spolky, které nedostávají nic. „Činnost pak platí ti lidé, co je vedou, jen z vlastních prostředků,“ podotkla v reakci na informace, které se objevily před časem v nově vzniklém internetovém médiu Echo24.

Kremelská propaganda? Nesmysl, ohrazuje se Irina Šulc

To totiž uvedlo, že v České republice působí třicet ruských spolků, které řídí speciální rada při ruském velvyslanectví, jež spadá přímo pod Moskvu. A na své aktivity u nás pobírají dotace. Tím jsou myšleny i časopisy, co údajně šíří kremelskou propagandu. Kritici prý poukazují proto na to, že jsou tyto spolky Putinovou „pátou kolonou".

Varoval pak před nimi i odstupující místopředseda Rady vlády pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev. Uvedl pro zmiňované médium, že většina těchto ruských organizací v Česku je totiž podle něj řízena ruskou vládou a šíří tu Putinovu propagandu. Jako příklad mezi tiskovinami s touto nálepkou či podezřením zmínil i Pražský Express. A to bylo důvodem, proč Irina Šulc reagovala.

Noviny nejen pro ruskou komunitu u nás

Na každý pád, nyní mají v redakci Pražský Express důvod slavit. Tento jeden z nejstarších týdeníků v České republice vydávaných v ruském jazyce vychází každý čtvrtek nákladem 4 000 výtisků.

Týdeník Pražský Express představuje nejrychlejší cestu k srdci ruské komunity v České republice. Podle nejnovější statistiky MV ČR žije v České republice něco přes 33 tisíc občanů Ruska a 120 tisic občanů Ukrajiny. Noviny samozřejmě čtou také příslušníci jiných národností, kteří umí rusky, včetně občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…