Přečtěte si, co říkají o Zemanovi se Schwarzenbergem Rusové

24.01.2013 20:20

ANKETA Zatímco Češi žijí v napjatém očekávání toho, kdo v sobotu odpoledne zvítězí v první přímé volbě prezidenta a odjede na Hrad, nemalé napětí prožívají i cizinci. Jelikož jich tu žije nemalé množství, zvláště pak těch, kteří přišli do Česka ze zemí bývalého Sovětského svazu, ParlamentníListy.cz zapátraly po tom jakého prezidenta by chtěli mít oni.

Přečtěte si, co říkají o Zemanovi se Schwarzenbergem Rusové
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, ilustrační koláž

Ten, kdo by očekával jednoznačný výsledek, však bude zklamán. Podobně jako u nás – i ruská menšina je prý názorově rozdělena skoro v poměru 50 na 50. Nutno dodat, že mnozí Rusové již v ČR získali naše státní občanství - někteří od narození, někteří podle počtu na našem území prožitých let. „Máme tu ale i jednu vzácnou výjimku - houslistu Alexandra Shonerta, který získal státní občanství za svůj přínos české kultuře a dokonce si při tom zachoval své druhé ruské občanství – něco jako Depardieu naruby,“ upozornila ParlamentníListy.cz Irina Šulcová, šéfredaktorka rusky vydávaného periodika Pražský expres.

A koho tato osobnost bude volit? „V prvním kole jsem hlasoval pro Fischera. Druhého kola se nezúčastním. Jak Zemana, tak i Schwarzenberga znám osobně a oba jsou mi nesympatičtí. První z nich je bývalý komunista, který si rád přihne, druhý je zase věčně dřímající stařec. Pokud mám však volit menší zlo, pak by to byl Schwarzenberg,“ uvedl Alexandr Shonert.

Většina známých zde žijících ruských osobností má však ve svých názorech jasno a svého kandidáta si vybrala. Jak totiž Irina Šulcová dodala, mnozí z těch, co u nás získali státní občanství, se přímé volby prezidenta zúčastní. Koho a proč budou volit? Výběr ze známých osobností vypovídá o tom, že ani Rusové nemají zcela zřetelně ve „svém“ kandidátovi na příští hlavu státu jasno. Jejich názory jsou rozdělené podobně jako u rodilých Čechů.

„Miluju Moravu, a proto budu hlasovat pro muže z Moravy – mám pocit, že tady na Moravě je každý muž schopen myslet a jednat. A to nejdůležitější je, že pan Miloš Zeman má úctu k Rusku - mé vlasti, kterou velmi miluji. Rovněž je mi sympatické, když kandidát na prezidentský úřad má smysl pro humor a je nabit pozitivní energií. Zajisté jako prezident nebude zneužívat peněz daňových poplatníků..,“ prozradila například básnířka Ljubov Vondroušková.

I malíř Vladimír Zubov, také manžel známé expolitičky Olgy Zubové má jasno: „Ve druhém kole dám svůj hlas Zemanovi. Jeho osobnost je mi srozumitelná a jeho názory bližší,“ uvedl. 

Kandidáti na prezidenta nebyli ideální, Schwarzenberg stále zavírá oči

Advokátní koncipientka Jelena Apollonova bude hlasovat pro Karla Schwarzenberga. „Jsem přesvědčena, že prezident v parlamentní republice musí být především reprezentativní osobností. Schwarzenberg se v tomto smyslu hodí velmi dobře. Má rozsáhlé mezinárodní a politické zkušenosti. Vynikající vzdělání. Už jenom jeho ochota vyjadřovat při mezinárodních setkáních vůli lidu a vlády a ne jenom zneužívat tuto platformu pro vyjádření svého osobního názoru mi imponuje. Pokud jde o Zemana, nelíbí se mi jeho politická minulost a také máme každý jinou představu o životě. Nutno poznamenat, že obecně všichni kandidáti na prezidentskou funkci nebyli ideální. To platí ale i pro Schwarzenberga. Kupříkladu před mnohým zavírá oči. Ale je mi bližší svým charakterem a svými postoji. Myslím, že druhé kolo voleb bude Čechům srozumitelnější, protože zbývající kandidáti jsou diametrálně rozdílní,“ vysvětlila svůj postoj.

Kníže je pro Čechy něco jako báťuška car, myslí si ruský novinář

Co člověk, to názor. Potvrzuje to dále například i novinář Andrej Fozikoš. „Já budu hlasovat pro Zemana. Znám ho osobně a považuji ho, na rozdíl od Schwarzenberga, za sympatičtějšího. V prvním kole jsem hlasoval za Dienstbiera, protože si myslím, že prezident by měl být mladší. Nyní budu hlasovat za Zemana, protože má na rozdíl od Schwarzenberga jasný postoj ve vztahu k Rusku. Je to inteligentní a vzdělaný člověk. Pokud jde o Schwarzenberga, jeho popularita mezi Čechy připomíná ruskou víru v dobrého báťušku cara. Z hlediska politiky nic nového nabídnout nemůže a jako prezident bude jen loutkou v rukou USA,“ reagoval na otázku proč a koho by chtěl jako hlavu Česka Fozikoš.

A předsedkyně klubu písničkářů Taťjana Sizová se s novinářem nejen shoduje, ale přiznává, že i ona má jasno, komu dá ve volbě přednost. „Je to opravdu zcela jednoznačné - zvolím toho, jehož politika vůči Rusku mi umožňuje nestydět se za to, že jsem Ruska. Za prezidenta volím Zemana, muže, který má dobrý a uctivý vztah k Rusku.“

Podnikatelka Taťjana Semjonova si zase myslí, že se mezi dvěma zbývajícími kandidáty jen málo Čechů může opravdu rozhodnout a tuší, jak to je těžké. „Já v prvním kole hlasovala pro Vladimíra Franze. Znám ho osobně. Je to velmi příjemný, vzdělaný člověk. Téměř všichni mladí lidé, pokud vím, hlasovali za něj. Je proto divné, že dostal tak málo hlasů. Teď budu pravděpodobně hlasovat pro Zemana. To proto, že je předvídatelnější. Patří k plejádě starých známých lidí, kterým se podařilo nenamočit se do žádných skandálů. No a co může předvést velevážený "hajný", jak mu někdy říkají, to nikdo neví. A pak, v jeho žilách není ani kapka nejen české, ale dokonce ani slovanské krve. Aťsi je kdovíjak rozumný a klidný, ale také už je velmi starý. Navíc celou dobu jenom spí,“  rýpla si poněkud ve své odpovědi do „knížete“ Semjonová.

Rusové chtějí ale i aristokrata, nepůjde mu prý jen o koryto

Ani výtvarnice Veronika Benoni není fanynkou Karla Schwarzenberga a patří do tábora Rusů, kteří budou podporovat Miloše Zemana, podporovala ho i v prvním kole prezidentské volby.

„Vybrala jsem si ho ze všech devíti kandidátů na první pohled. Je to člověk vůle, je inteligentní, energický, s výrazným vůdčím talentem. Je za ním cítit síla. Lze vytušit, že je schopen strhnout za sebou davy a za co vezme, to dokáže dovést do konce. Mám dojem, že když je třeba, je schopen také ukázat zuby. Schwarzenberg je něco jako byl náš Brežněv. Třesoucí se, mumlající: to už jsme tu měli. A taky se mi nelíbí, jak se snaží udělat ze sebe aristokrata. Je velmi vzdálen od zdejšího života, neví o něm nic. A proto Zeman a jen Zeman,“ zdůraznila výtvarnice, kdo je jejím jasným favoritem.

O tom, že však i v jedné rodině může fungovat v názorech na nového prezidenta nejednota, ví své například výtvarnice a ilustrátorka Larisa Dašková. „Po prvním kole celá moje rodina, samozřejmě, tápala v nejistotě. Koho volit teď? Můj manžel bude hlasovat pro Zemana. Já jsem si vybrala aristokrata. Domnívám se, že hlavou státu by měl být ten, kdo nepotřebuje "koryto",“ svěřila se v anketě Dašková.

Zcela jasno má ve své volbě i známý podnikatel a veřejně činná osoba (jak ho nazývá Pražský expres) Igor Zolotarev. Také on se přiklání spíše ke knížeti.

„Nikdy jsem neskrýval, a neskrývám svého favorita. Je jím Karel Schwarzenberg. Proč? Znám ho osobně, dokonce i z práce ve Vládní radě pro národnostní menšiny. Vidím, jak reaguje a odpovídá na otázky. Vzbuzuje moji důvěru. Politika přece nemůžete sledovat při všech jeho životních projevech, a proto je velmi důležité, aby jeho osobnost vzbuzovala důvěru. Proč nehlasuji pro Zemana? To proto, že je to muž minulosti. Vždyť právě on a jeho soukmenovci svého času chtěli potlačit tanky studentskou demonstraci během sametové revoluce. A právě za jeho premiérování začalo pověstné úzké prolínání politiky a byznysu, což byl začátek všech korupčních podvodů v České republice,“ reagoval Zolotarev.

Politolog pro ruský server: Katolík a aristokrat nemůže mít rád komunisty, Rusko by ale nebojkotoval

Závěrem je na místě podotknout, že tato anketa vznikla ve spolupráci s ruským serverem Pražský expres, který první přímou volbu českého prezidenta bedlivě sleduje a věnuje se jí. V rámci toho vyzpovídal i některé politology. Za zmínku stojí to, co řekl na adresu Karla Schwarzenberga například politolog Petr Gabal. Vysvětlil, proč se lidé, zejména z bývalých zemí Sovětského svazu domnívají, že je šéf TOP 09 namířen proti Rusku.

„Jako katolík i aristokrat on přece nemůže mít rád komunisty nebo ty, co byli svázáni se Sovětským svazem. Ano, proto je kriticky naladěn proti Kremlu a nemá rád ani Putina. Přesto to ale neznamená, že by Rusko z principu nějak zcela bojkotoval,“ řekl Petr Gabal pro ruský server.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…