Primátor Svoboda: Obvinění je úsměvné, s opencard jsme chybu neudělali

08.04.2013 19:29

Primátor Hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) je přesvědčen, že žádnou politickou chybu ve spojitosti s čipovou kartou opencard neudělal. Obvinění, které padlo na desítku radních TOP09 a ODS, přijde Svobodovi úsměvné. Byť nechce primátor věc politizovat, mohlo by se podle něj jednat o záměrně vytaženou kauzu před volbami. Řekl to v Impulsech Václava Moravce.

Primátor Svoboda: Obvinění je úsměvné, s opencard jsme chybu neudělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

„Obvinění mi připadá možná úsměvné,“ řekl primátor Prahy Bohuslav Svoboda hned na úvod. Zároveň dodal, že pokaždé, když se na radnici něco udělá úspěšně, dostanou hned nějakou ránu.

Svoboda má totiž za to, že žádnou chybu s kartami opencard neudělali. „Rád bych přiznal nějakou chybu, ale opravdu jsme žádnou neudělali,“ prohlásil primátor na Impulsu. Že by pokračoval v předraženém projektu, nepřipustil.

Kde by byla demokracie, kdyby...

Policie podezírá desítku pražských radních z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Za to jim hrozí až osmileté vězení.

Svoboda s tím ale rozhodně nesouhlasí. Podle něj jsou totiž obvinění z toho, že o prodloužení smlouvy hlasovali. Pokud by se za hlasování dalo žalovat, bylo by to prý absurdní. „Kde by byla demokracie, kdyby tohle platilo?“ zamyslel se.

Dodal rovněž, že i kdyby radní porušili vnitřní pravidla při zadávání zakázky, bylo by to nad rámec zákona, protože se jedná o jejich vlastní pravidla. „Vnitřní pravidla nezakládají podstatu trestního činu,“ řekl v Impulsech Václava Moravce primátor Prahy.

Podle Svobody znalecký posudek, který podle obvinění měli zpracovat při výběru firmy, ztrácí smysl. Důvodem je to, že jediný možný zájemce byl ten, se kterým jednali. „Celá obžaloba je postavena na tom, co de facto a de iure neexistuje,“ řekl Svoboda s tím, že pokud bude problém pražské rady trvat do voleb, kauza splní účel. „Nechci tu kauzu zbytečně politizovat,“ řekl primátor a je přesvědčen, že pokud je věc vytažena záměrně, pravda vyjde najevo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…