Profesorka Dvořáková: Všichni touží po pádu Nečase. Klaus se těší

23.10.2012 11:21

POLITOLOGOVÉ Dřív nebo později kabinet Petra Nečase padne. A je jedno, jestli to bude ještě před kongresem, nebo po kongresu, říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Záminkou je vládní stabilizační balíček, proti kterému se postavilo ve sněmovně několik rebelů z ODS, a prohrané podzimní volby, z nichž část ODS spolu s rebely viní šéfa strany a premiéra Petra Nečase.

Profesorka Dvořáková: Všichni touží po pádu Nečase. Klaus se těší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Pokud nedojde přece jen k dohodě premiéra s rebely, mohou nastat dvě možnosti: parlamentní strany se dohodnou na rozpuštění sněmovny, nebo povládne kabinet pod jiným premiérem. Každopádně Česko čekají perné týdny.

Komu zůstane černý Petr

„Dohoda nebo nedohoda – to je jen na odpoutání pozornosti, komu zůstane černý Petr. Celá komedie je o tom, že má být odvolán Petr Nečas,“ řekla ParlamentnímListům.cz Dvořáková. Klíčová bude podle ní dohoda, kdy se uskuteční předčasné volby. „Zároveň s prezidentskými se to nestihne, ani není zájem, v úvahu připadá podzim 2013,“ říká. Politoložka nevěří, že kritikům v ODS jde o konzervativní program strany. „To tvrdí Boris Šťastný, který prosazoval v Praze velkou koalici s ČSSD, nebo poslanci - členové správní a dozorčí rady VZP, kde jsou otazníky kolem projektu IZIP,“ upozorňuje Dvořáková. „To je skupina lidí, kteří se potřebují zbavit Nečase z různých důvodů. Vůbec jim nejde o daně, nanejvýš o to, aby se nezvýšila daň z příjmu těm nejbohatším. Ale Nečas jim svou politikou nahrává, nemá důvěru lidí, ztrácí i pravicové voliče,“ dodává.

ODS bude v krajích a v Senátu bezmocná

Záminkou k výměně šéfa ODS na kongresu může být i neslavný výsledek říjnových voleb. Bývalý předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý, který stranu už opustil, před volbami v ParlamentníchListech cz. prorokoval ODS získání jen jednoho křesla senátora, věřil Jaroslavu Kuberovi. Je zisk čtyř křesel podle něj úspěch? „K tomu, že ODS nezískala jedno, ale čtyři křesla, je třeba blahopřát,“ říká ironicky Tlustý, „ale nic to nemění na tom, že ODS bude v krajích a Senátu bezmocná.“

Krize uvnitř ODS narůstá, musí se řešit

Jako fiasko pro ODS berou výsledek voleb i politologové. „Krajské volby by neměly o vládě rozhodovat, od toho jsou volby sněmovní, ale narůstá krize uvnitř ODS, a ta se musí vyřešit,“ míní politolog Jiří Pehe. Úsporný balíček je podle něj jen záminkou, pravým důvodem sporů je boj o moc uvnitř nejsilnější vládní strany. Pehe je přesvědčen, že rebelové v ODS by nehráli vabank, kdyby za zády neměli Václava Klause, kterému Ústava umožňuje v případě pádu kabinetu najmenovat vládu podle svých představ. Ten pak může vládnout i bez důvěry až do předčasných voleb. „A to je pro Nečase problém,“ soudí Pehe. Vždy se podle něj v takové situaci vyplácí politická odvaha. „Nečas by měl šanci se rebelů zbavit, kdyby ustál funkci předsedy a šel do předčasných voleb. Pak by se rebelové nedostali na volební kandidátky a byli by z ODS pryč. Jinak je bude mít v ODS dál,“ radí šéfovi ODS politolog.

V ODS prý bobtnala latentní levicovost

Poslanec Boris Šťastný tvrdí, že ODS prohrála volby, protože se odklání od pravicového programu, vyhrává „latentní levicovost“, která prý ve straně „dlouhodobě bobtnala“. Argumentuje tím, že Mirek Topolánek vyhrál volby fenomenálním výsledkem díky programu rovné daně, podpoře podnikání, neexistenci registračních pokladen, malému státu, rušení úřadů, jenže pak od něj ustoupil „Tento kongres ODS bude volit celé vedení, důležité je, abychom si zvolili takovou reprezentaci, která bude hájit pravicovou politiku, která neustoupí od ideálů ODS pro krátkodobé mocenské cíle,“ říká poslanec. Jenže zatím potencionální možní nástupci za Nečase, které rebelové oslovili, proti současnému předsedovi odmítli kandidovat. Zájem otevřeně projevují mnozí členové – Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Pavel Blažek i Tomáš Chalupa - jen o funkce místopředsedů.

Pád vlády je jen otázkou času

Regiony se zatím otevřeně proti svému šéfovi nestaví, situace na kongresu se však může výrazně vyostřit. „V rámci ODS narůstá pocit, že strana jde špatným směrem, že nedokáže nic prosadit, že se z reforem zatím projevily jen negativní efekty, ale ne ty pozitivní,“ soudí Vladimíra Dvořáková. Proto pád Nečasova kabinetu je podle ní jen otázkou času. Ani politoložka nepodceňuje vliv prezidenta Václava Klause na dění v ODS. „Jde mu jen o to vytvořit si prostor pro návrat do politiky,“ konstatuje.

Někteří poslanci, například Boris Šťastný a Petr Tluchoř, dokonce volají po návratu Václava Klause do čela ODS. Ten by mohl vrátit ODS do doby, kdy stála napravo zcela osamocena. „Když si pustí zpět Václava Klause, tak s nimi Strana soukromníků už nikdy nebude spolupracovat. Jestli se chtějí zahubit, ať to udělají,“ říká první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…