První vítězný krok Tomia Okamury. Cestu na Hrad ale zatím nepotvrdil

13.10.2012 19:40

V senátním obvodu 80 – Zlín postoupil do druhého kola nezávislý kandidát Tomio Okamura. Případná funkce je pro něj jen nástrojem k tomu, aby mohl uplatňovat své představy včetně uzákonění hmotné a trestní odpovědnosti politiků nebo zavedení majetkových přiznání. Jeho zvolení jako nezávislého by státní pokladně ušetřilo pět milionů korun.

První vítězný krok Tomia Okamury. Cestu na Hrad ale zatím nepotvrdil
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Bez podpory politických stran se obešel podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura, když se rozhodl ucházet o přízeň voličů v senátním obvodu 80 – Zlín. A ti mu ji prokázali měrou vrchovatou, když v prvním kole zvítězil se ziskem 30,24 procenta hlasů. Jeho soupeřem bude ve druhém kole kandidát ČSSD Stanislav Mišák, k němuž se tentokrát přiklonilo 25,26 procenta.

„Absolutně jsem nedokázal odhadnout, jak mohou volby dopadnout, protože jsem se jich účastnil  vůbec poprvé. Zajímalo mě, jestli jsou lidé opravdu tak nespokojení s nynější politickou situací či nikoli. Už postup do druhého kola považuji za úspěch proto, že jsem kandidoval jako nestraník bez zázemí velké strany, mám za sebou jen svou dosavadní soukromou práci, takže o to víc mě podpora voličů těší,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Nejde o funkci, ale prosazení vizí

Z jeho případného vítězství ve druhém kole mohou mít obavy jak někteří politici, tak ti, kteří svého majetku nabyli nekalým způsobem. „Pro mě není cílem funkce. Ta by mi posloužila jenom jako nástroj k tomu, abych mohl uplatnit své vize. Jsem nespokojen s politickou situací v České republice, a proto jsem kandidoval, abych politiku mohl pozitivně ovlivnit,“ vysvětluje svou motivaci Tomio Okamura.



Pokud by se mu podařilo prosadit záměry, které má, společnost by se pořádně pročistila. „První bod mého programu je uzákonit hmotnou a trestní odpovědnost všech politiků, úředníků, co mají vliv na rozdělování veřejných peněz, dále soudců a státních zástupců,“ upozorňuje Tomio Okamura, že každý ze jmenovaných by musel mnohem víc zvažovat svá rozhodnutí, protože by za ně nesl v budoucnu následky.

Zvolením nezávislého ušetří stát pět milionů

Druhým bodem Okamurova programu jsou majetková přiznání od dvaceti milionů korun výše. „Jde mi o to, aby každý zbohatlík, který nemůže prokázat legální původ svého majetku, byl postižen, protože rozkrádat stát a naše veřejné peníze nesmí být beztrestné,“ tvrdí podnikatel s tím, že druhé kolo mu odpoví na otázku, zda lidé skutečně s jeho vizemi a návrhy souhlasí. A podle výsledků druhého kola se také rozhodne, zda se bude ucházet v prezidentských volbách o funkci hlavy státu.



Voličům zároveň připomíná, že zvolením nezávislého kandidáta šetří státní pokladně pět milionů korun, které jinak za senátorovo volební období dostane politická strana, která ho do voleb vyslala. „Když už se tak často mluví o úspoře státních peněz, tak jsem zvědav, jestli to i tak lidé vyhodnotí. Uvidím, jestli budou mít voliči chuť, abych se do politiky zapojil. A já se zapojím velmi rád, jsem na to připraven a jsem plný energie,“ dušuje se pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Voliči se vyjádří ke kumulaci funkcí

Jeho posledním soupeřem o senátorské křeslo bude Stanislav Mišák za ČSSD. „Kandiduje zároveň na hejtmana i senátora, tedy na dvě křesla za dva platy. Tak jsem zvědavý, jestli to voliči vyhodnotí tak, jak to od nich často slýchám, že takové kumulace funkcí nemají rádi. Takže já se skutečně nechám překvapit,“ dodává Tomio Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…