Prý to hrozí: Nekalé kšefty na letišti pod jménem Havla

29.12.2011 12:48

Univerzita, divadlo, koncertní síň. Takové instituce by měly nosit jméno zesnulého exprezidenta Václava Havla, ale ne letiště. Dlouholetý Havlův sekretář a blízký spolupracovník Vladimír Hanzel v tom má jasno. Bojí se totiž, aby pod registrací anglického i českého názvu pražského letiště pod jménem Václav Havel neprobíhaly v budoucnosti kšefty, které by nemusely být zrovna košer.

Prý to hrozí: Nekalé kšefty na letišti pod jménem Havla
Foto: Vladimír Hanzel
Popisek: Vladimír Hanzel

Možné zneužití jména Václava Havla k nekalým obchodům. Toho se dost obává Vladimír Hanzel, jenž s Havlem strávil dlouhá léta. V dobách sametu byl jeho osobním tajemníkem, za prezidentování vedl jeho sekretariát. „To je hlavní důvod, proč nejsem nadšený námětem na přejmenování ruzyňského letiště. Pod jménem Václav Havel vyvedeným obrovskými písmeny by pak probíhaly všelijaké kšefty, ne všechny z nich zrovna košer. To se k Václavu Havlovi vůbec nehodí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Pod známkou je i ubytování nebo pohostinství

Státní firma Letiště Praha, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí, už před týdnem zaregistrovalo ochrannou známku „Vaclav Havel Prague International Airport“, ale i pro český ekvivalent. „Letiště Praha postupuje naprosto racionálně. Není sice jisté, zda k přejmenování letiště dojde, ale prevence tohoto typu je nezbytná. Bylo by nepříjemné, kdyby se v případě kladného vyřízení žádosti o přejmenování zjistilo, že známku si urychleně zaregistroval někdo jiný z ryze spekulativních důvodů,“ doplnil Hanzel. Seznam služeb, který pod známkou může letiště provozovat je opravdu široký.  Od obchodu a reklamy přes dopravu a skladování odpadů až po jídelnu, ubytování nebo hostinskou činnost. A právě kvůli takovému rozsahu činností má Vladimír Hanzel obavy ze zneužití. 

Sám je nicméně zdrženlivý k otázkám typu: Co by si sám Václav Havel přál či nepřál? „Teď bude kdekdo tvrdit, jak by co Václav Havel chtěl, co by tomu a onomu řekl. A on se bránit nemůže. Já nevyhlašuju, co by Václav Havel chtěl. Nejspíš by nechtěl, aby se cokoli jmenovalo po něm, ale bůhví. Mluvím sám za sebe, z pozice toho, kdo byl Václavu Havlovi dlouhá léta po boku. Nevím, jestli k přejmenování dojde. Snad to pak vyváží, když bude jeho jméno zakotveno i jinde. V názvu univerzity, divadla, koncertní síně. Ne instituce libovolné, nýbrž takové, která v sobě ponese ducha Václava Havla, jeho myšlenek, hodnot, k nimž se hlásil a které prosazoval,“ vysvětlil dále Hanzel.

Havel nelétal rád

„Především letiště je kromě vstupní brány do země také komerční záležitostí. Už toto je prvek v rozporu s povahou Václava Havla. Nadto, jestli něco Václav Havel bytostně nesnášel, byly to lety letadlem. Stačily malé turbulence, k nimž běžně dochází, a dostával něco na způsob mořské nemoci. Byl v tom věčný rozpor. Václav rád cestoval a poznával nové země, ale měl vždy potíž s cestováním letadlem. Nakonec ji pokaždé překonal svou obdivuhodně silnou vůlí.  Ale odpor k letadlům v něm trval, ba dokonce léty sílil. Vím, o čem hovořím. Byl jsem po boku Václava Havla víc než třináct let, sestavoval jsem jeho denní i výhledový program a pamatuji si velice živě, jak nelibě nesl, když zjistil, že zase má někam letět,“ uvedl ve svém prohlášení důvody, proč pojmenovat pražské letiště po Václavu Havlovi nepovažuje za šťastné, již dříve Hanzel.

Zareagoval tak na výzvu režiséra a producenta Fero Feniče, aby bylo Letiště Ruzyně přejmenováno na počest Václava Havla. Petici, která z toho vznikla hned den po Havlově úmrtí, již podepsalo téměř sedmdesát tisíc lidí. „Mezi signatáři je mnoho lidí, kteří jsou mými přáteli, i dalších, kterých si rovněž vážím. Jejich úmysly jsou ryzí, myslí to evidentně dobře. Ale já zase mám právo s nimi nesouhlasit. Na druhou stranu jsem přímo otřesen lidmi, kteří Václavu Havlovi už teď nadávají a ostouzejí jeho jméno, negují vše, co udělal pro naši zemi, vytahují všechna klišé, která se během let kolem něj nakupila, z nichž naprostá většina je zcela mimo realitu. V tomto kontextu chápu Feničovu petici a rozumím této snaze. Ale sám jsem petici nepodepsal,“ dodal bývalý dlouholetý Havlův spolupracovník Vladimír Hanzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…