Rebelové z ODS se zítra sejdou s Nečasem a budou jednat o daních

12.09.2012 11:12

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz se ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně má sejít šestice odpůrců zvyšování daní s premiérem Petrem Nečasem, kde by měli jednat o kompromisním řešení v otázce daňového balíčku.

Rebelové z ODS se zítra sejdou s Nečasem a budou jednat o daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

R-6, jak je šetice „rebelů“ přezdívána, se má s premiérem sejít ve sněmovně ve 12 hodin. Kromě Nečase se tedy schůzky účastní Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa, Jan Florián, Radim Fiala a Tomáš Úlehla.

Jak informovaly ParlamentníListy.cz jako první, minulý týden vyšlo na poslaneckém klubu ODS najevo, že šestice poslanců ODS nepodpoří daňový balíček Miroslava Kalouska, který zvyšuje daně a nakonec pro vládní návrh zákona nehlasovali a ten nebyl schválen. Poslanec Boris Šťastný zákon sice podpořil, ale avizoval, že pokud nedojde ke změnám napříště ho nepodpoří.

Nyní tedy bude probíhat jednání o možné kompromisní variantě. Premiér Nečas avizoval, že by s případnými ústupky rebelům museli souhlasit i koaliční partneři.

"Nejprve budu o svých návrzích informovat své kolegy a pana premiéra a až potom veřejnost. Opačný postup bych považoval za nezdvořilý," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Ivan Fuksa.

"Nebudeme prozrazovat předem, s čím tam jdeme. Nebylo by to vůči panu premiérovi korektní," reagoval podobně poslanec Jan Florián.

R-6 není jednotná

Skupina R-6 ale není jednotná. Jednu část tvoří okruh okolo Petra Tluchoře zahrnující ještě Ivana Fuksu a Marka Šnajdra ze středočeské ODS. Florián, Úlehla a Fiala jsou pak samostatné entity.

Každému poslanci také na vládním balíčku vadí něco trochu jiného. Například Petr Tluchoř navrh, že by příjmy do státního rozpočtu mohla přinést privatizace některých státních podniků.

Janu Floriánovi, který byl sám živnostníkem, vadí, že stát zhoršuje podmínky pro živnostníky a podnikání obecně. Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz již před časem avizoval, že nepodpoří církevní restituce. Je zastáncem snížení spotřební daně u nafty a benzínu podobně jako jeho stranický kolega, europsolanec Hynek Fajmon. Podle nich by snížením daně došlo ke zlevnění pohonných hmot a začalo by zde více tankovat více zahraničních dopravců a tím by se nakonec na dani vybralo více.   

Proti zvyšování daní Klaus

Boris Šťastný je proti milionářské dani a v minulosti ji kritizoval i Tomáš Úlehla. Florián, Šťastný a Úlehla kritizovali zvyšování daní dlouhodobě. Středočeši s tím přišli až nedávno.

Odpůrcem zvyšování daní je i prezident Václav Klaus, podle něhož každý vzdělaný ekonom ví, že zvyšování DPH je útokem proti oživení ekonomiky a ozdravení veřejných financí. Velký rozruch v ODS vzbudilo, když Nečas nepřímo označil odpůrce zvyšování daní za debily, za což se později omluvil. 

ODS slivovala, že daně nezvýší  

Součástí Kalouskova balíčku je mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, vyšší zdanění lidí s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně či zpřísnění podmínek pro živnostníky, kteří mají přijít o možnost uplatnit slevy na dani na manželku či děti.

Petr Nečas jako volební lídr ODS několikrát slíbil, že daně včetně DPH zvyšovat nebude: „Nebudeme zvyšovat daně.“ „Nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa.“ „Zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi v našem případě jenom další cestu do recese.“ „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní je asi totéž, jako léčit anginu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“ „V našem plánu nepředpokládáme, že bychom měnili něco na straně příjmů neboli daní, protože to daňové navýšení proběhlo dramaticky již v roce 2010.“ „Žádné daně minimálně pro rok 2011 zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom tím ohrozit křehký růst české ekonomiky.“

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…