Režisér Renč: Komunisti jsou vředem, který jsme si nechali na těle

16.12.2012 8:45

ROZHOVOR Nezodpovídám za sliby, které v mých volebních klipech strany či politici vyřknou. Jsem jen námezdní síla, která je vytvoří. Tak vysvětluje populární režisér Filip Renč, autor celovečerních filmů Requiem pro panenku či Hlídač č. 47, že v natáčení volebních klipů skočil od ODS přes armádu k levicovému prezidentskému kandidátu Miloši Zemanovi.

Režisér Renč: Komunisti jsou vředem, který jsme si nechali na těle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Režisér Filip Renč s prezidentem Milošem Zemanem a jeho dcerou

Prý se nad tím rozmýšlel dva dny a pak zatím poslední politickou práci přijal. Se Zemanem se tak zosobnil, že ho chce za prezidenta.

Sledujete vůbec dění v politice?

Ráno vstanu, zapnu si internet a přečtu si zprávy na webu. Jsem donucen politiku sledovat, protože všude se vedou nějaké politické debaty, zpráva stíhá zprávu a tak dále. Není to nic veselého, ale zajímá mě to. Politika ovlivňuje chod světa, takže je důležitá. Nevěnuju se tomu ale nějak moc zevrubně. Mám kamarády a známé v politických kruzích. Zajímá mě stejně, jako by měla zajímat každého občana, co chce dobro pro své děti.

Jste spokojen se současnou vládou?

Neznám generaci, která by byla spokojena s politikou své doby. Vždy jsou věci pro a proti. Nečas to drží, jak se dá. Když tam bude garnitura s ČSSD v čele s premiérem Sobotkou, tak budou taky dělat chyby. Důležitý je, aby stát fungoval, lidi měli co jíst, bylo teplo, světlo a voda. O to by mělo politikům jít a ne o vlastní koryta. Pak mi je jedno, jak se která strana jmenuje. Komunisti jsou ale vředem a my jsme si ho nechali na těle. Navíc se rozšiřuje a je třeba ho zničit jednou provždy. Jsem pravicový volič a vždy jsem volil ODS, ale už nevidím hranice mezi levicí a pravicí. Nevidím ten rozdíl. Jde o slova. Vidím však rozdíly mezi slušnými a neslušnými politiky.

Více rozhovorů ZDE

Pro ODS jste udělal volební klip, kde bylo slibováno, že daňové přiznání bude jen ve formátu A4. Do jaké míry vás mrzí, že strana svůj slib nesplnila?

To byla parodie na Indiana Jonese. Myslím, že šlo o rok 2006. Byla to hezká filmařina a je na politicích, jestli své sliby splní nebo ne. Jsme jen dělník a námezdní síla. Když nicméně dělám politický klip, tak nezodpovídám za to, co politická strana nebo případný prezident bude dělat. Nezodpovídám za činy lidí. Nejsem politický filmař. Každá strana má spoty a vždy to točí nějaký filmař. Jich se nikdo na nic neptá a mě pořád někdo.

SLEDUJEME Přímá volba prezidenta

Natočil jste nicméně i klip o tuzemské armádě. Myslíte si, že armáda v čele s Karolínou Peake bude tak krásná jako ve vašem klipu?

Ten klip dokonce chtěli vidět i z armády USA. Nechali si jej pouštět a chtějí natočit něco podobného. Tenkrát jsme ho natáčeli, když byla armáda čerstvě profesionální a měla málo členů, tanků i helikoptér. Tak jsme všechno počítačově namnožili a vypadalo to, jak jsme obrovská armáda. Paní Peake jako ministryně obrany, to je stejné, jako bych byl já přednosta kardiocentra IKEM. Je to blbost. Je to profese s odborností a ministr by měl vědět o každé kulce, vojákovi, hierarchii, historii a budoucnosti armády. Holka z lidu to nemůže dělat. Jako já nemohu operovat srdce místo Jana Pirka, tak ona nemůže řídit ministerstvo obrany.

Jak na vás při natáčení volebního klipu Miloš Zeman působil?

Dělal jsem spot pro osobnost a ne politickou stranu, takže to bylo bez partajních ambicí. Velmi rád jsem s ním spolupracoval. Je hercem jedné tváře a není zvyklý opakovat scény, což někdy musel i pětkrát. Nicméně byl pokorný a slušný. Zeman je obyčejný Čech s nadprůměrnou inteligencí a charakterem. Mám rád Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotku, to jsou také zkušení politici, ale vsadil jsem na kartu pana Zemana. Lidi ho mají rádi. Na nic si nehraje, nic nepředstírá a neslibuje, co nemůže splnit.

Na konci klipu k němu přistoupí dcera Kateřina jako symbol budoucnosti. Není to už klišé?

Všechno už bylo natočeno. Kateřinu jsem tam chtěl použít, aby ji lidé poznali a oslovilo to mladé voliče. Šlo o to udělat emotivní rodinný spot. Vždyť dcera k otci patří. Nechtěl jsem natočit suchý státnický a řečnický klip. Navíc rodina klišé nikdy nebude, takže v tom kalkul nehledejte.

Zanedlouho uplyne rok od smrti Václava Havla. S jakými pocity na něj vzpomínáte?

Havel byl nejsilnější chlap a nejstatečnější člověk, který se kdy narodil. On vytvořil tuto republiku a pomohl nám ke svobodě, s níž nenakládáme zrovna rozumně. Byl i obrovskou duchovní osobností, kterou nikdo nepřekoná. Z bahna nás povznesl na určitou morální úroveň. Obdivuji ho dodnes. Je to ikona a autorita. Chybí mi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…