Řidiči pozor. Silnice jsou samá díra, na opravy nejsou peníze

23.03.2013 6:51

Cestáři označují letošní zimu za jednu z nejhorších za poslední roky. Kvůli teplotám kolem nuly se na silnicích utvořilo mnohem více děr než obvykle. Mnohé z nich se ale jen provizorně zazáplatují. Na pořádné plošné opravy nejsou peníze.

Řidiči pozor. Silnice jsou samá díra, na opravy nejsou peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

Letošní zima nadělala na českých silnicích pěknou paseku. Silničáři tvrdí, že počet škod je o dvacet až padesát procent vyšší než v jiných letech. Nejhůře to vidí cestáři z Plzeňského a Středočeského kraje. Informuje o tom deník MF Dnes.

Zima ještě neskončila

Přestože na některých místech ještě leží sníh, některé kraje odhadují škody až na miliardy. A silničáři už nyní vědí, že řidiče nepotěší. Kvůli nedostatku peněz se silnice jen provizorně zazáplatují, na opravu některých z nich nevyjdou finance vůbec.

"Zima poškodila 80 tisíc metrů čtverečních silnic. Vyčíslili jsme škody na 200 milionů korun," řekl za cestáře z Plzeňského kraje jejich ředitel Stanislav Liška. "Ve srovnání s loňskou zimou je poškození horší minimálně o 30 procent. A to ještě nevíme, v jakém stavu jsou některé horské sjezdovky," uvedl pro MF Dnes šéf silničářů Karlovarského kraje Zdeněk Pavlas.

Plýtvání penězi

Peníze určené na záplatování děr jsou prý prakticky vyhozené do větru, protože většina děr se po další zimě znovu objeví. Na velkoplošné opravy ovšem nejsou v rozpočtu peníze. Stát pomůže pouze nejdůležitějším silnicím.

"Na opravu silnic prvních tříd a dálnic jsme se rozhodli přidat 800 milionů korun," řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Silničáři z jednotlivých krajů ovšem hovoří o částkách v řádu miliard korun, které by na uspokojivé opravy potřebovali. Nezbývá, než se připravit na to, že řidiči budou muset kvůli dezolátnímu stavu některých silnic častěji navštěvovat autoservisy s ulámanými koly nebo prasklými pneumatikami. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…